1. Alimente bogate în zinc
Zincul este un mineral esențial, mai ales în ceea ce privește funcțiile imunitare. Îmbunătățește acțiunea multor factori ai sistemului imunitar, inclusiv a celulelor T. Zincul are cea mai mare concentrație în stridii, germeni de grâu, ficat, semințe (de susan, de dovleac), carne de vită, ciocolată neagră și cacao, alune, usturoi, năut. O stridie de mărime medie conține aproximativ 13 mg de zinc, 100 grame germeni de grâu conțin 17 mg, ficatul de vițel are aproximatiiv 12 mg la 100g, semințele de susan conțin 8 mg la 100g.
2. Supa de pui
Are efect antiinflamator, ajută la ameliorarea simptomelor de răceală și gripă.
3. Usturoi
Persoanele care consumă usturoi sunt mai puțin expuse la infecțiile gripale. Este considerat unul dintre cele mai puternice „antibiotice naturale”. Alicina din usturoi are un efect actibacterian, antifungic și antiviral.
4. Chefir și iaurt
Consumul regulat de chefir și iaurt reduce durata bolii. Iaurtul crește substanțial numărul de celule albe din sânge și flora bacteriană de pe tractul gastrointestinal rămâne sănătoasă, ceea ce ajută, de asemenea, într-un proces de recuperare după o răceală sau gripă.
5. Alimente bogate în seleniu
Seleniul ajută la îndepărtarea infecțiilor gripale din organism; îl găsim în concentrații mari (în ordine descrescătoare) în: nuci braziliene, pește (cod, sardine, somon, halibut), fructe de mare (stridii, midii, creveți), carne (ficat, vită, porc), ouă, ciuperci, germeni de grâu, ceapă, usturoi, sparanghel, broccoli. 30 de grame de nuci braziliene vor oferi 544 mcg de seleniu – nu avem nevoie de mai multe deoarece o singură alună ne oferă întreg aportul necesar de seleniu pe ziua respectivă. În comparație, tonul conție 68 mcg la 30 g, codul – 32 mcg la 30 g, curcanul – 27 mcg la 30 g, semintele de floarea-soarelui – 23 mcg la 30 g, stridiile – 22 mcg la 30 g.
6. Ciuperci
Ciupercile shiitake și maitake pot fi folosite la gătit și ambele soiuri sunt foarte eficiente pentru creșterea funcțiilor imunitare, în principal datorită nivelului ridicat de polizaharide. Polizaharidele acestora cresc considerabil funcțiile imunitare dacă sunt consumate regulat.
7. Alte recomandări
Să nu uităm de ghimbir, turmeric, broccoli, ardei roșu, kiwi, citrice, migdale, legume cu frunze verzi.
Iaurtul crește substanțial numărul de celule albe din sânge și flora bacteriană
Citiți principiile noastre de moderare aici!