aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Retrospectiva săptămânii
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
Select Page
ARADON
Local
ADITIVII ALIMENTARI

ADITIVII ALIMENTARI

la 16 July 2019 15:41 Reactualizat la: 16 July 2019 16:36

ADITIVII ALIMENTARI

16 July 2019 15:41 Reactualizat la: 16 July 2019 16:36
<p lang="ro-RO" align="justify"><span style="font-family: Garamond, serif;"><span style="font-size: small;"><b><span style="font-family: Times New Roman, serif;"><span style="font-size: large;"><i>Aditivii alimentari </i></span></span></b><span style="font-family: Times New Roman, serif;"><span style="font-size: large;"><i>(cunoscuți în limbaj uzual și ca <a href="https://ro.wikipedia.org/wiki/Num%C4%83r_E" target="Număr E" rel="noopener noreferrer">E-uri</a>) reprezintă orice substanta <a href="https://ro.wikipedia.org/wiki/Substan%C8%9B%C4%83_chimic%C4%83" target="Substanță chimică" rel="noopener noreferrer">naturală sau chimică</a> care nu este consumată ca <a href="https://ro.wikipedia.org/wiki/Aliment" target="Aliment" rel="noopener noreferrer">aliment</a> în sine și nu este folosită ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritivă și care se adaugă intenționat, cu un scop tehnologic (incluzând modificări organoleptice) în timpul producerii, procesării, preparării, tratării, împachetării, ambalării, transportului, stocării, sau în timpul altei modificări aplicate unui aliment, devenind un component sau afectând într-un fel sau altul caracteristicile alimentelor. </i></span></span></span></span>
Scris de Butaru - <p lang="ro-RO" align="justify"><span style="font-family: Garamond, serif;"><span style="font-size: small;"><b><span style="font-family: Times New Roman, serif;"><span style="font-size: large;"><i>Aditivii alimentari </i></span></span></b><span style="font-family: Times New Roman, serif;"><span style="font-size: large;"><i>(cunoscuți în limbaj uzual și ca <a href="https://ro.wikipedia.org/wiki/Num%C4%83r_E" target="Număr E" rel="noopener noreferrer">E-uri</a>) reprezintă orice substanta <a href="https://ro.wikipedia.org/wiki/Substan%C8%9B%C4%83_chimic%C4%83" target="Substanță chimică" rel="noopener noreferrer">naturală sau chimică</a> care nu este consumată ca <a href="https://ro.wikipedia.org/wiki/Aliment" target="Aliment" rel="noopener noreferrer">aliment</a> în sine și nu este folosită ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritivă și care se adaugă intenționat, cu un scop tehnologic (incluzând modificări organoleptice) în timpul producerii, procesării, preparării, tratării, împachetării, ambalării, transportului, stocării, sau în timpul altei modificări aplicate unui aliment, devenind un component sau afectând într-un fel sau altul caracteristicile alimentelor. </i></span></span></span></span>

Trimite articolul

X

Ţările Comunităţii Economice Europene (C.E.E.) au o legislaţie comună cu privire la aditivii utilizaţi în industria alimentară. În S.U.A. organismul naţional care supraveghează utilizarea aditivilor în industria alimentară este „Federal Food and Drug Administration (F.D.A.)”.

Consumul Zilnic Admis (Doza zilnică admisă), este cantitatea estimată dintr-un aditiv alimentar, exprimată în raport cu greutatea corporală, care poate fi consumată zilnic, pe toată durata vieţii, fără riscuri pentru sănatate. Acest indice este exprimat în mg per kg corp per zi (mg/ kg corp/ zi).

Pentru eliminarea completă a oricărui risc provenit din consumul conjugat al mai multor alimente pe perioada aceleaşi zile, s-a introdus noţiunea de „Doză Maximă Admisă” care se stabileşte prin împărţirea Dozei Zilnice Admise la un factor de siguranţă – 100 – aceasta constituind o precauţie suplimentară.

Se cunosc astăzi câteva sute de astfel de substanţe care suferă modificări frecvente în ceea ce priveşte acceptarea sau interzicerea lor în alimentaţia publică, în diferite ţări, în funcţie de achiziţiile noi privind prezenţa sau absenţa toxicităţii lor pentru organism.

Pe lângă toxicitatea lor asupra organismului, unele dintre aceste substanţe se caracterizează prin producerea unor efecte negative asupra alimentelor, distrugând o serie de substanţe nutritive pe care acestea le conţin, inactivându-le sau împiedicând absorbţia lor în organism.

Aditivii alimentari mai sunt cunoscuţi sub denumirea de E – uri. În istoria alimentară a diferitelor civilizaţii nu găsim E – urile. Ele sunt invenţia secolului al XX – lea, reprezentând codificarea unor aditivi alimentari a căror utilizare este permisă şi autorizată din punct de vedere al siguranţei alimentare în ţările Uniunii Europene. La începutul anilor ’80, Uniunea Europeană a standardizat utilizarea aditivilor alimentari prin adoptarea unui sistem de codificare a acestora. Ei sunt codificaţi cu litera „E”, de la Europa, urmat de un număr alocat special fiecăruia dintre aceştia. Astfel, aditivii, pot fi recunoscuţi pe etichetele produselor, indiferent de limba în care sunt redactate.

Deşi unii asociază sintagma „E-uri” cu substanţe periculoase, trebuie să ştiţi că există şi aditivi care nu reprezintă un risc, dar nici nu este nevoie expresă de ei.

Aditivii nu sunt nici necesari organismului şi nici nu au o calitate nutriţională superioară produselor tradiţionale, naturale. Totuşi, majoritatea aditivilor alimentari sunt în general inofensivi însă consumul lor în cantităţi mari sau a celor cu proprietăţi toxice şi chiar cancerigene, poate determina alergii, stări de oboseală, greţuri, dureri de cap, palpitaţii, boli cardiovasculare şi alte afecţiuni grave.

De aceea, atunci când mergeţi la cumpărături citiţi cu atenţie etichetele alimentelor pentru a le evita pe cele care conţin E-uri periculoase sau cel puţin să limitaţi consumul lor, adaosul de aditivi trebuind să fie înscris vizibil pe eticheta fiecărui ambalaj de desfacere.

E –urile nu au fost niciodată cerute de populaţie; ele au fost oferite şi majoritatea oamenilor le consumă fără să se întrebe ce este cu ele. Din cauză că nu se întreabă, producătorii le oferă din nou. S-a născut o adevărată şi foarte rentabilă industrie mondială a E – urilor, care vinde în cantităţi enorme.

Este interzis adaosul de aditivi alimentari în scopul mascării unor alterări sau degradări ale produselor alimentare!

În funcţie de proprietăţile pe care le au, aditivii alimentari se clasifică în: coloranţi; conservanţi; antioxidanţi; emulgatori; săruri de topire; agenţi de îngroşare; agenţi de spumare; substanţe suport; gelifianţi; stabilizatori; stimulatori de arome; acidifianţi; corectori de aciditate; antiaglomeranţi; amidon modificat; îndulcitori; agenţi de afânare; antispumanţi; agenţi de glazurare; amelioratori de făină; agenţi de întărire; agenţi de umezire; agenţi de sechestrare (substanţe care formează complexe chimice cu ioni metalici); enzimele (utilizate ca aditivi); agenţi de încărcare (substanţe care măresc volumul unui produs alimentar fără a modifica valoarea sa energetică); gaze propulsoare (gaze, altele decât aerul, care au ca efect expulzarea unui produs alimentar din recipient); gaze de ambalare.

ADITIVI PERICLULOȘI

Dintre cei mai periculoși aditivi enumerăm câțiva:


În mod clar folosirea aditivilor alimentari, acele substanţe adăugate în produsele alimentare cu scopul de a le modifica sau crea anumite proprietăţi, a facilita anumite operaţii de prelucrare şi a asigura o anumită stabilitate în timp, duce la scăderea costurilor de producţie şi a preţului produsului finit, la creşterea termenului de valabilitate al alimentelor. Pe de altă parte studiile au evidenţiat efectele negative ale folosirii îndelungate ale unor aditivi prezenţi în alimente, a căror evitare în a le consuma este aproape imposibilă.

Un principiu stăvechi al medicinei spune că „nimic nu este mai periculos decât a administra o substanţă timp îndelungat, în mod repetat”. Numai alimentele pot fi administrate timp îndelungat în mod repetat. Toate celelalte substanţe, nonalimentare, adică aditivii alimentari, medicamentele chimice şi naturale nu pot fi administrate timp îndelungat, în mod repetat, căci cad sub incidenţa acestei axiome biologice şi, în cele din urmă, produc diferite sindroame în corpul omenesc.

Demascarea efectelor nocive ale E – urilor şi excluderea lor din alimente este o problemă de conştiinţă civică, este o problemă de atitudine morală, luată atât de consumatori, cât şi de cercetătorii în domeniu.

In Romania, laboratoarele nu pot detecta toţi aditivii ce sunt introduşi în alimente, iar de multe ori produsul este introdus pe piaţă doar prin datele furnizate de producător. Există astfel riscul de a nu se respecta cantitatea adaosurilor sintetice conform reglementărilor legale. Astfel posibilitatea de detectare a practicilor incorecte ale unora dintre producători, distribuitori şi comercianţi cu privire la adaosurile de aditivi alimentari interzişi prin lege sau nepermişi într-un anumit aliment este destul de redusă.

Echipa Centrul Medical RUBIO

Trimite articolul

X
Taguri:
accident calea aradului timisoara ,
aditivi ,
alimentari ,
Arad
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    INFORM MEDIA PRESS angajează: DISTRIBUITORI DE PRESĂ
    2
    Doi tineri au fost reținuți după altercația de la Biserica Sârbească
    3
    O dronă a lovit un turn de răcire al unei centrale nucleare din Rusia
    4
    Liderul FSLI, de Ziua Internaţională a Educaţiei: Şcoala românească s-a transformat într-un sistem dezorganizat şi demotivant
    5
    A fost Arad Trophy la gimnastică ritmică
    6
    FOTO/VIDEO | UPDATE. Tânăr înjunghiat cu un cutter, la Piața Sârbească
    7
    Friedrich Merz îl acuză pe Putin că duce un război hibrid împotriva Germaniei
    8
    Ilie Cheșa, suspectat de fraudă cu fonduri europene
    9
    FOTO. Seniorii nădlăcani au petrecut peste șapte ore la Balul Pensionarilor
    10
    Administraţia Trump reduce durata de valabilitate a permiselor de lucru pentru imigranţi

    Mapamond

    Administraţia Trump reduce durata de valabilitate a permiselor de lucru pentru imigranţi
    Administraţia Trump a anunţat joi reducerea duratei de valabilitate a permiselor de lucru pentru numeroase categorii de imigranţi, în cadrul unei serii de restricţii decretate în urma atentatului mortal care a avut loc săptămâna trecută la Washington, imputat unui afgan, informează vineri AFP.

    Mapamond

    Asistenţii conversaţionali bazaţi pe AI sunt capabili să schimbe părerile alegătorilor, dezvăluie două studii ştiinţifice
    Asistenţii conversaţionali bazaţi pe inteligenţa artificială (AI) pot fi deosebit de convingători în a determina un alegător să îşi schimbe afilierea politică, chiar şi atunci când aceste programe informatice se bazează pe informaţii eronate, potrivit concluziilor formulate în două studii ştiinţifice publicate joi, informează AFP.

    România

    Alegeri, vedete și jucării virale: ce au căutat românii pe Google în acest an
    Google a făcut publice listele cu cele mai populare căutări ale românilor în anul 2025, iar rezultatele reflectă atât interesul pentru evenimentele majore din societate, cât și pentru divertisment și trenduri internaționale.

    Local

    12 biserici arădene sunt ocrotite de Sfântul Ierarh Nicolae
    Sărbătorit mâine, 6 decembrie, Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii.

    România

    Oana Țoiu: Benzinăriile Lukoil pot funcționa legal până în aprilie 2026
    Benzinăriile Lukoil pot funcționa legal, pot plăti salarii și achiziționa stocuri până în aprilie 2026, a precizat, joi, ministrul Afacerilor Externe, Oana Țoiu. 3

    Mapamond

    Media despre noile discuții americano-ucrainene în Florida. De fapt delegației Kievului i se va comunica ce au discutat Witkoff și Kushner cu Putin
    Responsabili americani și ucraineni urmează să poarte noi discuții joi în Florida pentru a încerca să găsească o soluție negociată la războiul declanșat de Rusia în Ucraina, într-un moment în care Washingtonul a relaxat sancțiunile împotriva companiei petroliere ruse Lukoil, relatează AFP. 4

    Mapamond

    Putin: Negocierile cu SUA privind Ucraina sunt complexe, dar este nevoie de implicare
    Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi, într-un interviu difuzat de un post de televiziune indian la începutul vizitei sale oficiale în India, că negocierile cu privire la încheierea războiului în Ucraina aflate în desfășurare cu SUA sunt „complexe”, dar pentru reușita acestora este nevoie de implicare, nu de obstrucționarea lor, după ce anterior el a acuzat aliații europeni ai Ucrainei că fac tot posibilul să împiedice acest proces, relatează AFP. 3

    România

    Președintele Dan retrimite în Parlament legea privind combaterea extremismului
    Legea privind combaterea extremismului a fost trimisă la reexaminare de către președintele Nicușor Dan, acesta apreciind că actuala formă a actului normativ ar putea duce la 'amplificarea tensiunilor'. 2

    România

    Rezultatele extragerilor Loto
    Rezultatele extragerilor loto din data de 04-12-2025 sunt următoarele:
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    Arad Online

    ISSN 3008-2331

    ISSN-L 3008-2331

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.