aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Retrospectiva săptămânii
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
Select Page
ARADON
Local
ADITIVII ALIMENTARI

ADITIVII ALIMENTARI

la 16 July 2019 15:41 Reactualizat la: 16 July 2019 16:36

ADITIVII ALIMENTARI

16 July 2019 15:41 Reactualizat la: 16 July 2019 16:36
<p lang="ro-RO" align="justify"><span style="font-family: Garamond, serif;"><span style="font-size: small;"><b><span style="font-family: Times New Roman, serif;"><span style="font-size: large;"><i>Aditivii alimentari </i></span></span></b><span style="font-family: Times New Roman, serif;"><span style="font-size: large;"><i>(cunoscuți în limbaj uzual și ca <a href="https://ro.wikipedia.org/wiki/Num%C4%83r_E" target="Număr E" rel="noopener noreferrer">E-uri</a>) reprezintă orice substanta <a href="https://ro.wikipedia.org/wiki/Substan%C8%9B%C4%83_chimic%C4%83" target="Substanță chimică" rel="noopener noreferrer">naturală sau chimică</a> care nu este consumată ca <a href="https://ro.wikipedia.org/wiki/Aliment" target="Aliment" rel="noopener noreferrer">aliment</a> în sine și nu este folosită ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritivă și care se adaugă intenționat, cu un scop tehnologic (incluzând modificări organoleptice) în timpul producerii, procesării, preparării, tratării, împachetării, ambalării, transportului, stocării, sau în timpul altei modificări aplicate unui aliment, devenind un component sau afectând într-un fel sau altul caracteristicile alimentelor. </i></span></span></span></span>
Scris de Butaru - <p lang="ro-RO" align="justify"><span style="font-family: Garamond, serif;"><span style="font-size: small;"><b><span style="font-family: Times New Roman, serif;"><span style="font-size: large;"><i>Aditivii alimentari </i></span></span></b><span style="font-family: Times New Roman, serif;"><span style="font-size: large;"><i>(cunoscuți în limbaj uzual și ca <a href="https://ro.wikipedia.org/wiki/Num%C4%83r_E" target="Număr E" rel="noopener noreferrer">E-uri</a>) reprezintă orice substanta <a href="https://ro.wikipedia.org/wiki/Substan%C8%9B%C4%83_chimic%C4%83" target="Substanță chimică" rel="noopener noreferrer">naturală sau chimică</a> care nu este consumată ca <a href="https://ro.wikipedia.org/wiki/Aliment" target="Aliment" rel="noopener noreferrer">aliment</a> în sine și nu este folosită ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritivă și care se adaugă intenționat, cu un scop tehnologic (incluzând modificări organoleptice) în timpul producerii, procesării, preparării, tratării, împachetării, ambalării, transportului, stocării, sau în timpul altei modificări aplicate unui aliment, devenind un component sau afectând într-un fel sau altul caracteristicile alimentelor. </i></span></span></span></span>

Trimite articolul

X

Ţările Comunităţii Economice Europene (C.E.E.) au o legislaţie comună cu privire la aditivii utilizaţi în industria alimentară. În S.U.A. organismul naţional care supraveghează utilizarea aditivilor în industria alimentară este „Federal Food and Drug Administration (F.D.A.)”.

Consumul Zilnic Admis (Doza zilnică admisă), este cantitatea estimată dintr-un aditiv alimentar, exprimată în raport cu greutatea corporală, care poate fi consumată zilnic, pe toată durata vieţii, fără riscuri pentru sănatate. Acest indice este exprimat în mg per kg corp per zi (mg/ kg corp/ zi).

Pentru eliminarea completă a oricărui risc provenit din consumul conjugat al mai multor alimente pe perioada aceleaşi zile, s-a introdus noţiunea de „Doză Maximă Admisă” care se stabileşte prin împărţirea Dozei Zilnice Admise la un factor de siguranţă – 100 – aceasta constituind o precauţie suplimentară.

Se cunosc astăzi câteva sute de astfel de substanţe care suferă modificări frecvente în ceea ce priveşte acceptarea sau interzicerea lor în alimentaţia publică, în diferite ţări, în funcţie de achiziţiile noi privind prezenţa sau absenţa toxicităţii lor pentru organism.

Pe lângă toxicitatea lor asupra organismului, unele dintre aceste substanţe se caracterizează prin producerea unor efecte negative asupra alimentelor, distrugând o serie de substanţe nutritive pe care acestea le conţin, inactivându-le sau împiedicând absorbţia lor în organism.

Aditivii alimentari mai sunt cunoscuţi sub denumirea de E – uri. În istoria alimentară a diferitelor civilizaţii nu găsim E – urile. Ele sunt invenţia secolului al XX – lea, reprezentând codificarea unor aditivi alimentari a căror utilizare este permisă şi autorizată din punct de vedere al siguranţei alimentare în ţările Uniunii Europene. La începutul anilor ’80, Uniunea Europeană a standardizat utilizarea aditivilor alimentari prin adoptarea unui sistem de codificare a acestora. Ei sunt codificaţi cu litera „E”, de la Europa, urmat de un număr alocat special fiecăruia dintre aceştia. Astfel, aditivii, pot fi recunoscuţi pe etichetele produselor, indiferent de limba în care sunt redactate.

Deşi unii asociază sintagma „E-uri” cu substanţe periculoase, trebuie să ştiţi că există şi aditivi care nu reprezintă un risc, dar nici nu este nevoie expresă de ei.

Aditivii nu sunt nici necesari organismului şi nici nu au o calitate nutriţională superioară produselor tradiţionale, naturale. Totuşi, majoritatea aditivilor alimentari sunt în general inofensivi însă consumul lor în cantităţi mari sau a celor cu proprietăţi toxice şi chiar cancerigene, poate determina alergii, stări de oboseală, greţuri, dureri de cap, palpitaţii, boli cardiovasculare şi alte afecţiuni grave.

De aceea, atunci când mergeţi la cumpărături citiţi cu atenţie etichetele alimentelor pentru a le evita pe cele care conţin E-uri periculoase sau cel puţin să limitaţi consumul lor, adaosul de aditivi trebuind să fie înscris vizibil pe eticheta fiecărui ambalaj de desfacere.

E –urile nu au fost niciodată cerute de populaţie; ele au fost oferite şi majoritatea oamenilor le consumă fără să se întrebe ce este cu ele. Din cauză că nu se întreabă, producătorii le oferă din nou. S-a născut o adevărată şi foarte rentabilă industrie mondială a E – urilor, care vinde în cantităţi enorme.

Este interzis adaosul de aditivi alimentari în scopul mascării unor alterări sau degradări ale produselor alimentare!

În funcţie de proprietăţile pe care le au, aditivii alimentari se clasifică în: coloranţi; conservanţi; antioxidanţi; emulgatori; săruri de topire; agenţi de îngroşare; agenţi de spumare; substanţe suport; gelifianţi; stabilizatori; stimulatori de arome; acidifianţi; corectori de aciditate; antiaglomeranţi; amidon modificat; îndulcitori; agenţi de afânare; antispumanţi; agenţi de glazurare; amelioratori de făină; agenţi de întărire; agenţi de umezire; agenţi de sechestrare (substanţe care formează complexe chimice cu ioni metalici); enzimele (utilizate ca aditivi); agenţi de încărcare (substanţe care măresc volumul unui produs alimentar fără a modifica valoarea sa energetică); gaze propulsoare (gaze, altele decât aerul, care au ca efect expulzarea unui produs alimentar din recipient); gaze de ambalare.

ADITIVI PERICLULOȘI

Dintre cei mai periculoși aditivi enumerăm câțiva:


În mod clar folosirea aditivilor alimentari, acele substanţe adăugate în produsele alimentare cu scopul de a le modifica sau crea anumite proprietăţi, a facilita anumite operaţii de prelucrare şi a asigura o anumită stabilitate în timp, duce la scăderea costurilor de producţie şi a preţului produsului finit, la creşterea termenului de valabilitate al alimentelor. Pe de altă parte studiile au evidenţiat efectele negative ale folosirii îndelungate ale unor aditivi prezenţi în alimente, a căror evitare în a le consuma este aproape imposibilă.

Un principiu stăvechi al medicinei spune că „nimic nu este mai periculos decât a administra o substanţă timp îndelungat, în mod repetat”. Numai alimentele pot fi administrate timp îndelungat în mod repetat. Toate celelalte substanţe, nonalimentare, adică aditivii alimentari, medicamentele chimice şi naturale nu pot fi administrate timp îndelungat, în mod repetat, căci cad sub incidenţa acestei axiome biologice şi, în cele din urmă, produc diferite sindroame în corpul omenesc.

Demascarea efectelor nocive ale E – urilor şi excluderea lor din alimente este o problemă de conştiinţă civică, este o problemă de atitudine morală, luată atât de consumatori, cât şi de cercetătorii în domeniu.

In Romania, laboratoarele nu pot detecta toţi aditivii ce sunt introduşi în alimente, iar de multe ori produsul este introdus pe piaţă doar prin datele furnizate de producător. Există astfel riscul de a nu se respecta cantitatea adaosurilor sintetice conform reglementărilor legale. Astfel posibilitatea de detectare a practicilor incorecte ale unora dintre producători, distribuitori şi comercianţi cu privire la adaosurile de aditivi alimentari interzişi prin lege sau nepermişi într-un anumit aliment este destul de redusă.

Echipa Centrul Medical RUBIO

Trimite articolul

X
Taguri:
accident calea aradului timisoara ,
aditivi ,
alimentari ,
Arad
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    INFORM MEDIA PRESS angajează: DISTRIBUITORI DE PRESĂ
    2
    Antoniu Martin, premiat din nou în Italia
    3
    „Spărgătorul de nuci” vine la Teatrul Clasic
    4
    Mircea Ardelean împarte dreptatea la Pecica
    5
    Șoselele din Arad, sub lupa polițiștilor de la Rutieră
    6
    Liga 5: Două echipe fără înfrângere!
    7
    Rezultatele extragerilor Loto
    8
    Bărbat din Șepreuș, reținut pentru arme și năvoade
    9
    S-a oprit în sferturi la CE de box Under 15
    10
    Kickers Winter Cup, o competiție reușită

    ARADON Sport local

    FOTO
    Kickers Winter Cup, o competiție reușită
    Daniel Cherecheși continuă să surprindă, organizând fără cusur un alt turneu juvenil.

    ARADON Sport local

    Au impresionat la „Cupa de Iarnă” la înot
    HODMEZOVASARHELY. Ultimul concurs al anului la care a participat secţia de înot a Clubului Sportiv Şcolar Gloria Arad, coordonată de prof. Sebastian Lucaci, a fost „Cupa de Iarnă” din Ungaria.

    UT Arad

    UTA ocupă locul 6 la numărul spectatorilor
    ARAD. O statistică interesantă despre numărul spectatorilor prezenţi la jocurile din Superligă în primele 21 de etape ale sezonului 2025-2026, ne arată că UTA şi, implicit, publicul arădean, ocupă un loc ... de play-off.

    România

    Miniștrii Apărării și Economiei au depus jurământul la Cotroceni
    Noii miniștri din Guvernul Bolojan - Radu Miruță (Apărare) și Irineu Darău (Economie) - au depus jurământul de învestitură, marți, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Palatul Cotroceni.

    Local

    Judecat pentru mita oferită unui polițist, la Lipova
    Un bărbat prins drogat și fără permis la volan a încercat să îl mituiască pe un polițist, pentru a scăpa de dosarul penal. 1

    ARADON Sport local

    CS Universitatea Arad are patru secţii medaliate

    UT Arad

    UTA iernează pe locul 8

    UT Arad

    Doliu în familia UTA! A murit Lazăr Pârvu

    Local

    31 de arădeni, diagnosticaţi cu gripă în ultima săptămână
    Numărul pacienţilor cu afecțiuni respiratorii de sezon a crescut cu 40% faţă de săptămâna precedentă. 1
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    Arad Online

    ISSN 3008-2331

    ISSN-L 3008-2331

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.