În perioada 4–15 aprilie 2025, inspectorii autorităților cu atribuții în domeniul siguranței alimentelor au desfășurat controale ample la nivelul județului Arad, în cadrul Comitetului interinstituțional constituit prin Ordinul Prefectului nr. 201/03.04.2025.
Verificările s-au desfășurat în unități de producție, piețe agroalimentare, depozite și spații de comercializare a produselor alimentare de origine animală și nonanimală. La finalul perioadei, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad (DSVSA), coordonatorul acțiunii, a centralizat rezultatele.
Astfel, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad a făcut 176 de controale și a aplicat 62 de sancțiuni contravenționale în valoare de 666.100 lei conform HG 984/2005. Au fost acordate 4 avertismente conform OG 2/2001 și au fost reținute 14 kg carne și 25 kg pește congelat pentru neutralizare
Direcția de Sănătate Publică Arad a realizat 11 controale. A aplicat 3 sancțiuni contravenționale în valoare de 7.500 lei și a emis 2 avertismente
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Arad a făcut 11 controale. A aplicat 9 sancțiuni contravenționale în valoare de 27.000 lei. A emis 3 avertismente și a retras definitiv de la vânzare 26,5 kg de produse alimentare
Direcția pentru Agricultură Județeană Arad a verificat 180 de producători și 24 de agenți economici din sectorul legume-fructe. A acordat un avertisment administrației unei piețe locale
Inspectoratul de Poliție Județean Arad a desfășurat verificări prin Serviciul de Investigare a Criminalității Economice privind comercializarea unor produse cu mărci identice sau similare celor înregistrate. Au fost identificate 912 articole contrafăcute în trei societăți comerciale. Valoarea estimată a acestora este de 77.260 lei
Deficiențele constatate au vizat igiena spațiilor de producție și depozitare, etichetarea greșită, lipsa informațiilor despre alergeni, lipsa trasabilității, manipularea necorespunzătoare și probleme structurale ce pot afecta siguranța alimentară
Reprezentanții DSVSA Arad precizează că nu s-au înregistrat toxiinfecții alimentare sau îmbolnăviri legate de consumul de produse specifice sărbătorilor. Totodată, autoritățile reamintesc populației că alimentele de sezon – carne de miel, ouă, produse lactate, patiserie și cofetărie – trebuie achiziționate doar din unități autorizate.
Ce spune prefectul
„Aceste tipuri de controale comune se realizază în mod obișnuit înainte de marile sărbători religioase. După cum am și anunțat deja, acțiunile de control se vor desfășura într-un cadru asemănător și după Paște. Siguranța alimentară este un obiectiv ce trebuie urmărit în permanență. Încurajăm colaborarea între instituțiile cu atribuții în domeniul siguranței alimentare, astfel încât obiectivul comun să fie îndeplinit cât mai bine. Nu ne dorim să contabilizăm un anumit număr de sancțiuni, și nici să se creeze o presiune pe comercianți. Ceea ce urmărim este ca arădenii să se aprovizioneze din locuri unde se respectă normele igienico-sanitare legale și din acest punct de vedere sunt convins că toți antreprenorii arădeni din domeniul alimentației publice înțeleg importanța aplicării acestor măsuri pentru protejarea sănătății clienților și, nu în cele din urmă, a propriei imagini comerciale”, a declarat Prefectul Județului Arad, Mihai Pașca.
Citiți principiile noastre de moderare aici!