Încă de la începutul acestei luni, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad a început organizarea controalelor premergătoare sărbătorilor pascale. Programul de activitate pentru reducerea până la eliminare a riscurilor pentru sănătatea umană transmise prin consumul de alimente a fost pus la punct, împreună cu instituțiile cu atribuții de control. Așadar, au fost constituite echipe mixte din care fac parte inspectori din cadrul instituţiilor cu atribuţii de control în domeniul alimentelor, respectiv Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad, Comisariatul Județean pentru Protecţia Consumatorilor, Direcţia pentru Agricultură Județeană Arad, Inspectoratul de Poliţie Arad-Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Direcția de Sănătate Publică Arad şi Instituția Prefectului.
„Vor fi întreprinse măsuri suplimentare de control in special asupra modului în care se produc, depozitează, transportă şi valorifică carnea de miel, precum şi alte produse de origine animală şi nonanimală”, a punctat Marcel Roșu, director executiv DSVSA Arad.
Controalele organizate vor avea ca şi obiective generale verificarea: igienei spațiilor de producţie, depozitare, comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală şi/sau animală; respectarea programele de autocontrol întocmite de operatori; modului de asigurare a trasabilității, salubrităţii şi conformităţii produselor comercializate: gestionării deşeurilor alimentare; modului în care sunt retrase de la comercializare produsele alimentare care prezintă neconformităţi”, a transmis directorul DSVSA Arad, Marcel Roșu.
Astfel, în perioada 4 aprilie – 12 aprilie vor fi organizate acţiuni comune de contro în trafic, pieţe agro-alimentare, abatoare, supermarketuri şi în diferite unități de comercializare cu caracter specific.
„Pentru a preveni apariția toxiinfecţiilor alimentare, cât și a Pestel Porcine Africane şi a Influenţei Aviare, vor fi verificate în trafic, cu sprijinul Inspectoratului de Poliție Judeţean, mijloacele de transport, în vederea verificării mişcării animalelor vii, provenite din gospodăriile populaţiei, precum și a cărnii proaspete, a cărnii tocate, a cărnii preparate şi a produselor din carne”, mai spune DSVSA Arad.
Puncte autorizate
Mai trebuie spus că pentru sacrificarea animalelor, primăriile vor solicita printr-o adresă scrisă, organizarea unor locuri special amenajate temporar unde mai mulţi fermieri/crescători de ovine să sacrifice mieii.
„În zonele de restricție, consecutive evoluției unui focar de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici, mişcarea mieilor destinați sacrificării se va face cu respectarea normelor de prevenire şi control, în baza unei analize de risc privind răspândirea virusului PPA. Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile/ locurile amenajate temporar va fi obținută numai la cererea directă a consumatorilor şi nu poate fi livrată către alte unități din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar-veterinar”, mai atrage atenția DSVSA.
În plus, medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea sanitară veterinară a piețelor agroalimentare, în care producătorii particulari expun spre vânzare produse sau alimente de origine animală, vor interzice comercializarea produselor care nu sunt însoţite de documente care să ateste proveniența acestora și a alimentelor care, în urma controlului sanitar veterinar, au fost declarate necorespunzătoare.
Alte restricții
DSVSA Arad a mai transmis și că „se va interzice comercializarea produselor și a alimentelor de origine animală în spații improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau în sistem de vânzare stradal.
De asemenea, se va verifica modul în care se efectuează marcarea produselor de origine animală, având în vedere prevederile Ordinului președintelui ANSVSA nr. 10/2008, cu completările şi modificările ulterioare”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!