aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Retrospectiva săptămânii
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
Select Page
ARADON
Mapamond
STUDIU: Sarea, ingredientul prezent în orice bucătărie duce la deces prematur atunci când este folosit în exces

STUDIU: Sarea, ingredientul prezent în orice bucătărie duce la deces prematur atunci când este folosit în exces

la 11 July 2022 09:16
1 Comentarii

STUDIU: Sarea, ingredientul prezent în orice bucătărie duce la deces prematur atunci când este folosit în exces

Foto: Freepik
11 July 2022 09:16
O cercetare la care au participat 500.000 de britanici arată o legătură cu o moarte timpurie pentru cei care îşi condimentează întotdeauna mâncarea cu sare. Cercetătorii au descoperit că adăugarea permanentă de sare în mâncare reduce cu peste doi ani speranţa de viaţă a bărbaţilor şi cu un an şi jumătate a femeilor. Acest lucru nu include condimentarea în timpul procesului de gătit.
O cercetare la care au participat 500.000 de britanici arată o legătură cu o moarte timpurie pentru cei care îşi condimentează întotdeauna mâncarea cu sare. Cercetătorii au descoperit că adăugarea permanentă de sare în mâncare reduce cu peste doi ani speranţa de viaţă a bărbaţilor şi cu un an şi jumătate a femeilor. Acest lucru nu include condimentarea în timpul procesului de gătit.

Trimite articolul

X
Studiul nu a exclus definitiv alţi factori, cum ar fi consumul de sare ca indicator al unui stil de viaţă în general mai puţin sănătos, dar echipa care a realizat lucrarea a declarat că dovezile sunt suficient de convingătoare pentru ca oamenii să ia în considerare posibilitatea de a evita să îşi condimenteze mesele, potrivit The Guardian.

„Din câte ştiu eu, studiul nostru este primul care evaluează relaţia dintre adăugarea de sare în alimente şi moartea prematură”, a declarat profesorul Lu Qi de la Şcoala de Sănătate Publică şi Medicină Tropicală a Universităţii Tulane din New Orleans, care a condus lucrarea.

„Chiar şi o reducere modestă a aportului de sodiu, prin adăugarea de mai puţină sare sau fără sare în alimente la masă, este posibil să aibă ca rezultat beneficii substanţiale pentru sănătate, în special atunci când este realizată în rândul populaţiei generale”.

Constatările s-au bazat pe o cercetare care a implicat peste 500.000 de participanţi la studiul UK Biobank, care au fost urmăriţi în medie timp de nouă ani. Când s-au alăturat studiului, între 2006 şi 2010, aceştia au fost întrebaţi, prin intermediul unui chestionar cu ecran tactil, dacă au adăugat sare în alimente şi cât de des au făcut acest lucru.
Consumul de sare este dificil de urmărit cu exactitate, deoarece multe alimente procesate conţin niveluri ridicate de sare, iar măsurarea directă prin teste de urină nu oferă neapărat un instantaneu indicativ al consumului global. Aproximativ 70% din aportul de sodiu în populaţiile occidentale provine din alimentele procesate şi preparate, iar 8-20% provine din sarea adăugată la masă. Cu toate acestea, adăugarea de sare este un indicator foarte bun al preferinţei unei persoane pentru alimentele cu gust sărat, astfel încât echipa şi-a concentrat analiza asupra acestei măsurători.
În comparaţie cu cei care nu adăugau niciodată sau rareori sare, cei care îşi condimentau întotdeauna alimentele aveau un risc cu 28% mai mare de a muri prematur. La vârsta de 50 de ani, bărbaţii şi femeile care adăugau întotdeauna sare aveau o speranţă de viaţă cu 2,3 ani şi, respectiv, cu 1,5 ani mai scurtă.
Au fost luaţi în calcul şi alţi factori care ar putea afecta rezultatele, inclusiv vârsta, sexul, etnia, deprivarea, indicele de masă corporală, fumatul, consumul de alcool, activitatea fizică, dieta şi afecţiunile medicale, cum ar fi diabetul, cancerul şi bolile de inimă.
Prof. Annika Rosengren, cercetător principal la Academia Sahlgrenska din cadrul Universităţii din Göteborg, care nu a fost implicată în cercetare, a declarat că ste greu de identificat “punctul optim” în ceea ce priveşte sănătatea pentru un anumit individ.

„Până în prezent, ceea ce pare să indice dovezile colective despre sare este că persoanele sănătoase care consumă ceea ce constituie niveluri normale de sare obişnuită nu trebuie să se îngrijoreze prea mult cu privire la aportul lor de sare”, a spus ea.

Pentru acest grup, contrabalansarea aportului de sare cu o dietă bogată în fructe şi legume ar trebui să fie o prioritate. Cu toate acestea, cei care prezintă un risc ridicat de boli de inimă ar trebui, probabil, să reducă din cantitatea de sare.

„A nu adăuga sare suplimentară la alimentele deja preparate este o modalitate de a realiza acest lucru”, a spus ea.

SURSA: MEDIAFAX

Trimite articolul

X
Taguri:
adaugare sare ,
alimente ,
consum sare ,
exces sare ,
mancare ,
studiu
1 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. Sarea ucide! says:
    July 11, 2022 at 3:23 pm

    Ce trebuie sa retineti: TOTUL ucide. Sarea, expunerea la Soare, contactul mainilor cu solul, caldura, umiditatea, ploaia, aerul, apa – mai ales apa. Dar stiti ce nu ucide?
    Ati ghicit… Vaccinul – el, doar el ne poate salva, el contine asa cum spuneau ilustrii nostri calai urmatoarele: scoala fata catre fata, vacante in strainatate, libertate, apusuri de soare, concerte si spectacole, posibilitatea de a iti imbratisa bunicii si NORMALITATE.
    Desigur, vine la pachet cu doza: 4,5,6,7,8,9 si boostere intre ele… Pentru ca NICIODATA nu vei fi complet imunizat asa cum spune ministrul sanatatii din Canada.
    Trezirea! Stiti cec altceva ucide? Prostia si credulitatea.

    Reply
  2. Cele mai citite știri

    1
    INFORM MEDIA PRESS angajează: DISTRIBUITORI DE PRESĂ
    2
    Doi utişti și-au luat Licența UEFA A Elite Youth
    3
    Trimis în judecată după ce a cerut bani pentru angajări la Frontieră și Pompieri
    4
    Amendament la documentul de ofertă publică de cumpărare a acțiunilor emise de Lion Capital SA, inițiată de Lion Capital SA
    5
    Judecat pentru mita oferită unui polițist, la Lipova
    6
    A murit cântărețul britanic Chris Rea, la 74 de ani
    7
    UTA trebuie să-și depășească limitele cu FCSB
    8
    Seniorii, invitaţi la Balul de Lăsatul Secului
    9
    Carrefour se pregătește să iasă de pe piața din România după 24 de ani. Peste 10.000 de angajați riscă să ramână fără loc de muncă
    10
    Reacție a judecătorilor din CSM: Referendumul propus de președinte nu este prevăzut de dispozițiile legale

    Local

    Judecat pentru mita oferită unui polițist, la Lipova
    Un bărbat prins drogat și fără permis la volan a încercat să îl mituiască pe un polițist, pentru a scăpa de dosarul penal.

    ARADON Sport local

    CS Universitatea Arad are patru secţii medaliate

    UT Arad

    UTA iernează pe locul 8

    UT Arad

    Doliu în familia UTA! A murit Lazăr Pârvu

    Local

    31 de arădeni, diagnosticaţi cu gripă în ultima săptămână
    Numărul pacienţilor cu afecțiuni respiratorii de sezon a crescut cu 40% faţă de săptămâna precedentă.

    UT Arad

    Un utist, revelația Superligii
    Mijlocașul Alin Roman este al doilea fotbalist, ca eficiență, după Florin Tănase (FCSB).

    Local

    34 de premii acordate în cadrul Galei Clădirilor Istorice, 2025
    Cea de a patra ediție a evenimentului a avut loc luni seara, în Sala Regele Ferdinand a Primăriei.

    Local

    Trimis în judecată după ce a cerut bani pentru angajări la Frontieră și Pompieri

    Local

    17 tone de deșeuri ilegale, la frontieră
    Un TIR încărcat cu aproape 17 tone de deșeuri, pentru care șoferul nu a putut prezenta vreun act de proveniență, a fost oprit la intrarea în țară.
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    Arad Online

    ISSN 3008-2331

    ISSN-L 3008-2331

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.