aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Retrospectiva săptămânii
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
Select Page
ARADON
România
Noi reguli în restaurantele din România, începând de miercuri

Noi reguli în restaurantele din România, începând de miercuri

De Amalia Kui
la 14 March 2023 21:08
4 Comentarii

Noi reguli în restaurantele din România, începând de miercuri

Foto: Pixabay
14 March 2023 21:08
De miercuri, 15 martie, în restaurantele, localurile, cantinele și fast-food-urile din România intră în vigoare noi reguli. Acestea vor trebui să prezinte informații detaliate despre produsele servite.
Scris de Amalia Kui - De miercuri, 15 martie, în restaurantele, localurile, cantinele și fast-food-urile din România intră în vigoare noi reguli. Acestea vor trebui să prezinte informații detaliate despre produsele servite.

Trimite articolul

X

De miercuri, 16 martie, intră în vigoare noi reguli pentru restaurante, localuri, fast-food-uri sau cantine. Acestea vor trebui să schimbe meniurile și să prezinte informații detaliate – cum ar fi conținutul caloric, nr. de E-uri, posibili alergeni etc. – despre fiecare preparat.

Inițial, regulile, stabilite printr-un ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), ar fi trebuit să intre în vigoare încă din decembrie 2022, însă aplicarea acestora a fost amânată până în primăvara acestui an, la solicitarea mai multor asociații patronale și federații.

Potrivit Ordinului nr. 201/2022 al președintelui ANPC, regulile au fost stabilite în conformitate cu Regulamentul UE 1169/2011, care prevede că toate datele legate de ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale trebuie prezentate inclusiv în locațiile de alimentație publică.

Noile meniuri vor oferi informații despre tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc 20 de grame în produsul finit și vor afișa declarația nutrițională și a aditivilor utilizați (informații despre valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare).

Informațiile trebuie să apară într-un loc vizibil, ușor accesibil, și nu trebuie să fie ascunse de alte înscrisuri sau fotografii.

„Consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perișoare să ne fie comunicate toate informațiile de care cu siguranță avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perișoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând, pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru.

De asemenea, trebuie să luăm în calcul că mulţi operatori economici servesc, astăzi, produse similare ca aspect şi ca gust produselor cu care suntem familiarizaţi, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect şi ca textură, în condiţiile în care şi acestea sunt făcute cu puţin zer şi foarte multă grăsime de palmier.

Mă gândesc că dacă Dumnezeu voia ca noi, cei din spaţiul danubiano-carpato-pontic, să mâncăm grăsime de palmier, cu siguranţă am fi avut pe dealurile ţării noastre păduri destul de aglomerate cu astfel de copăcei”, a declarat Horia Constantinescu, șeful ANPC, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, restaurantele vor fi nevoite să explice din ce este făcut un produs pentru ca cei care vor să îl consume să ia o decizie în cunoștință de cauză.

Trimite articolul

X
Taguri:
ANPC ,
restaurante
4 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. Dino says:
    March 15, 2023 at 5:10 am

    Salut aceasta masura..Sa nu uitati si de cofetarii !

    Reply
  2. F.bine . Sa ne informeze corect. says:
    March 15, 2023 at 7:45 pm

    O problema mai este cand ți se spune ca mâncarea e făcută cu carne de vita si când colo e porc. Dacă suni la opc sa vina imediat la local sa verifice acest lucru cu siguranță ar spune ca e greșit trecut în meniu. Ni se vând mizerii pe bani mulți. Rușine tuturor ce își bat joc de mâncarea pe care o vând și de-cei ce o consumă.

    Reply
  3. F.bine says:
    March 16, 2023 at 7:32 am

    F bine . Cine nu respecta condițiile de igiena, rețetarul preparatului nu are decât să închidă. Eu obișnuiam sa mănânc un anumit sandwich la un local în zona teatrului de păpuși, ( compus din pâine, omletă, bacon, gogoșari și ceva toping) la un moment dat am primit doar pâinea și omletă la același preț. Am crezut ca bucătarul o fi uitat de restul ingredientelor si i-am atras atenția ca a uitat sa le pună. Răspunsul a fost ca nu mai are bacon, ogoșari și ce mai trebuia sa pună. Trebuia sa spună de la început, iar dacă totuși doream sa consum doar pâine cu omletă trebuia sa scadă prețul. Zilele trecute am trecut întâmplător prin fața sandwiceriei și bineînțeles nu mai funcționează de ceva vreme.

    Reply
  4. Multe ar trebui sa fie inchise. says:
    March 16, 2023 at 7:44 am

    Controale mai dese pe la fast-food-uri! Am comandat într o zi meniul zilei la pachet cu ridicare din restaurant. ( calea aurel vlaicu) . Când am deschis capacul recipientului de plastic pt supa era mai puțin de jumătate din recipient. Am sunat la fast food și am întrebat ce cantitate de supa ar trebui sa fie în recipient, mi a spus ca 400 ml. Am luat un pahar gradat și am măsurat 400 ml de apa pe care i am turnat în recipient. Cantitatea a umplut recipientul, asta înseamnă că ei mi au vândut 200 ml de supa sau chiar mai puțin. Can i am sunat și le-am atras atenția mi au spus ca s a terminat felul acela de mâncare și doar atât a mai putut sa mi dea. Si-au cerut scuze dar pe mine ca și cosumator nu ma mulțumește atâta timp cât consider ca am plătit și am fost înșelat. O alta speță: servitutul la porție în Atrium mall fără sa se cântărească fiecare lingura ce o pune sau fiecare bucata de carne.

    Reply
  5. Cele mai citite știri

    1
    INFORM MEDIA PRESS angajează: DISTRIBUITORI DE PRESĂ
    2
    InfoCons lansează primul Dicționar de Protecția Consumatorilor în domeniul asigurărilor
    3
    Zile de toamnă arămie la... Istanbul
    4
    Putin a promulgat legea ce permite mobilizarea rezerviștilor pentru a apăra rafinării și alte infrastructuri atacate de Ucraina
    5
    Tragedia de la Novi Sad: Mii de manifestanţi s-au aflat faţă în faţă la Belgrad
    6
    Recensământul câinilor: „Vrem să lucrăm la cauză, nu doar la efect”
    7
    Autoritatea de concurență: Preluarea magazinelor La Cocoș de către Grupul Schwarz ridică „o serie de îngrijorări”
    8
    Bolojan: TVA și alte taxe nu vor crește anul viitor. Condiția este să construim un buget serios
    9
    20 de ani de mișcare, performanță și educație
    10
    Democraţii câştigă primele alegeri importante din al doilea mandat al lui Trump

    ARADON Sport local

    FOTO
    Kickers Winter Cup, o competiție reușită
    Daniel Cherecheși continuă să surprindă, organizând fără cusur un alt turneu juvenil.

    ARADON Sport local

    Au impresionat la „Cupa de Iarnă” la înot
    HODMEZOVASARHELY. Ultimul concurs al anului la care a participat secţia de înot a Clubului Sportiv Şcolar Gloria Arad, coordonată de prof. Sebastian Lucaci, a fost „Cupa de Iarnă” din Ungaria.

    UT Arad

    UTA ocupă locul 6 la numărul spectatorilor
    ARAD. O statistică interesantă despre numărul spectatorilor prezenţi la jocurile din Superligă în primele 21 de etape ale sezonului 2025-2026, ne arată că UTA şi, implicit, publicul arădean, ocupă un loc ... de play-off.

    România

    Miniștrii Apărării și Economiei au depus jurământul la Cotroceni
    Noii miniștri din Guvernul Bolojan - Radu Miruță (Apărare) și Irineu Darău (Economie) - au depus jurământul de învestitură, marți, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Palatul Cotroceni.

    Local

    Judecat pentru mita oferită unui polițist, la Lipova
    Un bărbat prins drogat și fără permis la volan a încercat să îl mituiască pe un polițist, pentru a scăpa de dosarul penal. 1

    ARADON Sport local

    CS Universitatea Arad are patru secţii medaliate

    UT Arad

    UTA iernează pe locul 8

    UT Arad

    Doliu în familia UTA! A murit Lazăr Pârvu

    Local

    31 de arădeni, diagnosticaţi cu gripă în ultima săptămână
    Numărul pacienţilor cu afecțiuni respiratorii de sezon a crescut cu 40% faţă de săptămâna precedentă. 1
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    Arad Online

    ISSN 3008-2331

    ISSN-L 3008-2331

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.