aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Retrospectiva săptămânii
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
Select Page
ARADON
România
Vicepreşedinte ANSVSA: Sănătatea publică este pe primul loc. Puiul galben nu e vopsit cu Gallus

Vicepreşedinte ANSVSA: Sănătatea publică este pe primul loc. Puiul galben nu e vopsit cu Gallus

la 27 March 2024 17:31
4 Comentarii

Vicepreşedinte ANSVSA: Sănătatea publică este pe primul loc. Puiul galben nu e vopsit cu Gallus

Foto cu caracter ilustrativ/Foto: Pixabay
27 March 2024 17:31
Ieşirile din spaţiul public referitoare la siguranţa produselor alimentare fără a aştepta analizele de la laboratoare autorizate nu fac decât să ne creeze o problemă atât nouă, cât şi consumatorilor şi industriei de creştere a păsărilor din România, consideră vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Dănuţ Păle.
Ieşirile din spaţiul public referitoare la siguranţa produselor alimentare fără a aştepta analizele de la laboratoare autorizate nu fac decât să ne creeze o problemă atât nouă, cât şi consumatorilor şi industriei de creştere a păsărilor din România, consideră vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Dănuţ Păle.

Trimite articolul

X

Precizările au fost făcute în urma afirmaţiilor preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, care avertiza într-o postare pe Facebook asupra comercializării unor pui de găină “îngălbeniţi” pentru a părea mai sănătoşi, dar “împănaţi cu tulpini de salmonella periculoase”.

“Într-adevăr a creat o stare emoţională extraordinară, dar din păcate acestea sunt practicile. Puiul galben există de când a apărut pasărea pe pământ. În zona aceasta, de ceva timp, metoda de creştere s-a schimbat. Într-adevăr, se folosesc în reţetele furajere atât pigmenţi naturali pe care îi găsim în porumb şi în lucernă, dar şi dintre aceia sintetici care dau acea culoare galbenă, dar care au fost aprobaţi de autoritatea de reglementare şi sunt folosiţi în hrana păsărilor (…) Sunt lucruri reglementate, lucruri normale, probabil că acum au descoperit unele instituţii acest lucru. Dacă ştie (preşedintele ANPC n.r.) că există acest pericol, avea posibilitatea, pentru că este parte componentă a sistemului de alertă european, să recolteze probe, să ridice în acel sistem de alertă şi atunci toate instituţiile se sesizau, mai ales ANSVSA, şi se trecea la un protocol foarte bine reglementat, cu blocarea produselor respective, cu controale de la fermă până la la agentul economic care a pus în vânzare astfel de produse. Deci, din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt foarte clare cum ar fi trebuit să se procedeze, dar, repet, cred că aceste ieşiri fără să aşteptăm analize de la laboratoare autorizate, cu nişte lucruri concrete, nu fac decât să ne creeze o problemă atât nouă, cât şi o temă în rândul consumatorilor şi industriei noastre de creştere a păsărilor care, din fericire, este foarte bine dezvoltată”, a explicat, miercuri, pentru AGERPRES, vicepreşedintele ANSVSA.

El a precizat că Autoritatea Sanitară Veterinară a demarat în această lună controale pe tot ce înseamnă carne de pasăre, atât din reţeaua intracomunitară, cât şi din ţări terţe.

“Mai mult decât atât, facem controale inclusiv în fermele noastre, pentru că noi avem un program naţional de monitorizare a salmonellei cu autocontrol. De exemplu, în 2023, la un efectiv de aproape 600 de milioane de capete de pui s-au recoltat peste 20.000 de probe în autocontrol, controale oficiale. Avem prin programe guvernamentale, prin programele Comisiei, sunt despăgubiri pe zona de salmonella la pasărea de ouă, unde sunt programe cofinanţate. Pentru Dumnezeu nu am descoperit apa caldă acum”, a comentat vicepreşedintele ANSVSA.

Potrivit sursei citate, cele mai mari probeleme legate de salmonella la carnea de pasăre au fost depistate pe zona schimburilor intracomunitare.

“În anul 2024, în urma analizei riscului din 2023, numărul de probe a crescut foarte mult. Avem programe care sunt reglementate pe regulamente europene, dar şi programe naţionale. Încă o dată asigurăm consumatorul că ANSVSA, prin structura de laboratoare, prin întreaga reţea, suntem peste 9.000 de medici veterinari, chiar ne dorim să fim apărătorii sănătăţii şi chiar reuşim acest lucru. Sănătatea publică este pe primul loc. Ar fi bine ca specialistul să îşi spună cuvântul, chiar dacă lucrăm în anumite instituţii cu drept de control, dar nu suntem de profil, e bine să nu ne mirăm când vedem un pui galben, că acela a fost vopsit cu vopseaua de ouă Gallus. Deci, exclus aşa ceva. Repet, în cazul în care se întâmplă şi are cunoştinţe, v-am spus care sunt modalităţile de reacţie, nu este de joacă”, a concluzionat Păle.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, avertiza asupra comercializării unor pui de găină “îngălbeniţi” pentru a părea mai sănătoşi şi precizează că va informa toate instituţiile ce pot verifica cum s-a ajuns în această situaţie.

“Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi: pui îngălbeniţi pentru a părea mai buni, împănaţi cu tulpini de salmonella periculoase. Asta este ceea ce numesc eu un fel de mâncare “gustos”. Astăzi, vom trimite informare către absolut toate instituţiile ce pot verifica cum s-a ajuns în această situaţie şi cine a acoperit adevărul”, a scris miercuri şeful ANPC pe pagina sa de Facebook.

El a explicat că unii dintre pui sunt vopsiţi prin hrănire, pentru ca vopseaua să pătrundă în ţesut şi să nu poată fi spălată. Totodată, Constantinescu a atras atenţia că şi ouăle capătă altă culoare odată ce este folosită mâncare amestecată cu produsele specifice inducerii în eroare a consumatorului.

“Acum este forfotă mare în rândurile celor care ar fi trebuit să atragă atenţia asupra acestui fenomen. Din nou, se caută argumente disperate pentru a arăta că autoritatea noastră nu ar avea ce să caute pe întreg traseul puilor vopsiţi. Interesant este, şi vă rog să citiţi prospectul, că şi ouăle capătă altă culoare odată ce este folosită mâncare amestecată cu produsele specifice păcălirii noastre. Dacă adăugăm şi ingredientul salmonela, descoperit la unele ferme de către colegii noştri, în condiţiile în care la fiecare dintre aceste structuri ar trebui să existe filtre serioase, nu superficiale, atunci puiul vopsit devine şi un pericol pentru sănătatea noastră”, subliniază Horia Constantinescu, în postarea sa de pe reţeaua de socializare.

Sursa: AGERPRES

Citește și:

Carne vopsită în magazine? ANPC: „Un atentat serios la siguranța fiecăruia dintre noi”

Trimite articolul

X
Taguri:
ANPC ,
ANSVSA ,
carne de pui ,
Gallus ,
Horia Constantinescu ,
postare Facebook ,
protectia consumatorilor ,
pui galben ,
pui vopsit ,
salmonella ,
sanatate publica ,
siguranta produse alimentare ,
vicepresedinte ANSVSA
4 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. Tuluz-Lotrec says:
    March 28, 2024 at 9:20 am

    Pui machiati

    Reply
  2. alexandrion says:
    March 28, 2024 at 5:29 pm

    Nu or afecta sanatatea si totusi care este scopul introducerii in hrana puilor a unor furaje care le pigmenteaza pielea. Eu cred ca scopul este acela de a prezenta puii la o calitate pe care nu o au si astfel sa insele cumparatorul. Cineva spunea la Televiziune ca se poate verifica daca puii au fost “vopsiti” prin examinarea intregului pui inclusiv a interiorului acestuia, eu intreb cum ii pot verifica culoarea la interior , atat timp cat puiul se afla intr-o punga sigilata ?i

    Reply
  3. klaus says:
    March 28, 2024 at 10:58 pm

    O sa vedeti ca analizele de laborator vor dovedi ca puii sant afectati vizibil dupa culoare si dovedit de … praful saharian !! ha ,ha ,ha!

    Reply
  4. Calimero says:
    March 29, 2024 at 1:01 pm

    numai cozi de topor sunt in ANSVA , tradatori nenorociti , i-as face cum a facut un expert la unul de la ANAF care vamuia un butoi de acid fosforic ca produs alimentar , acid care se poate pune si in coca cola . i-a dat o ligurita si i-a zis judecatorului si celui de la vama sa guste daca e produs alimentar. nu e de ajuns ca sterilizeza produse alimentare prin iradiere, care cumulata in sute de produse consumate intr-un an devi” luminos”.

    Reply
  5. Cele mai citite știri

    1
    INFORM MEDIA PRESS angajează: DISTRIBUITORI DE PRESĂ
    2
    Bihorean arestat în Arad, după ce a fugit de polițiști
    3
    Cine îl recunoaște? Un bărbat fără memorie, din Arad, a fost găsit între Remetea și Ianova
    4
    Cine arbitrează meciul UTA - Dinamo?
    5
    Premierul Croaţiei dezminte „poveştile false” ale Ungariei despre insuficienţa oleoductului Adria
    6
    Energia electrică s-a scumpit cel mai mult în luna octombrie, cu 72,3% în ritm anual
    7
    Tragedie la Timișoara: o adolescentă de la Moisil a murit după ce ar fi ingerat fructele unei plante ornamentale
    8
    CJ Arad lansează un program pe trei ani pentru decolmatarea șanțurilor, cu o valoare de 70 de milioane de lei
    9
    „Tradiții Universale” la UVVG
    10
    Strategia Națională de Apărare a Țării: România are argumente să se proiecteze pe termen mediu ca principală putere în Europa de Sud-Est

    UT Arad

    Cine arbitrează meciul UTA - Dinamo?
    Comisia Centrală de Arbitri a afișat, de câteva minute, brigada care va conduce partida de mâine seară, de la Arad, dintre UTA și Dinamo.

    Local

    GALERIE FOTO
    130 de pachete au ajuns... acolo unde este nevoie
    ARAD. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, prin lucrarea Sectorului Social–Filantropic al Arhiepiscopiei Aradului, 130 de pachete cu produse neperisabile au ajuns la persoane și familii aflate în dificultate.

    Advertorial

    Stilul care te însoțește: cum alegi geanta perfectă pentru orice ocazie
    O geantă nu este doar un accesoriu, ci un element care definește stilul și personalitatea. Într-o lume în care mobilitatea și confortul contează, geanta crossbody a devenit un must-have pentru femeile active. Practică, versatilă și ușor de purtat, această geantă se potrivește atât ținutelor casual, cât și celor elegante.

    UT Arad

    "Câinii roșii" anunță că invadează Aradul
    Suporterii peluzei "Cătălin Hâldan" îndeamnă fanii lui Dinamo să cumpere bilete lângă sectorul galeriei oaspete.

    România

    Progres important pe A1 Margina–Holdea: lucrările au ajuns la aproape 50% la final de an
    La finalul acestui an, lucrările pe tronsonul autostrăzii A1 Margina – Holdea sunt realizate în proporție de aproape 50%, activitatea desfășurându-se simultan în toate galeriile celor două tuneluri de pe traseu.

    Local

    Leoni face concedieri! 465 de posturi ar urma să fie reduse
    O primă notificare prealabilă a fost înregistrată la Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, iar o parte din salariați au primit deja notificări. 7

    Local

    Bătrânii - cel mai de preț rost al existenței noastre

    Local

    „Vrem dialog real, nu doar presiune fiscală”
    Patronatele arădene trag un semnal de alarmă la final de an: „sectorul IMM are nevoie de dialog real, nu doar de presiune fiscală”.

    Local

    Viitori specialiști ai domeniului științelor
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    Arad Online

    ISSN 3008-2331

    ISSN-L 3008-2331

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.