14 zile de sărbătoare pentru Arad

De Adriana Barbu
27Comentarii
14 zile de sărbătoare pentru Arad
Maraton de evenimente cu ocazia Zilelor Aradului. Centrul Municipal de Cultură şi Primăria Arad au făcut public programul evenimentelor.

Nu mai sunt şapte zile, nici zece, ci nu mai puţin de 14 zile de sărbătoare pentru Arad. Din 17 şi până în 30 august, arădenii sunt invitaţi să petreacă la zilele oraşului. Un maraton de evenimente este propunerea pentru acest an a Centrului Municipal de Cultură şi a Primăriei Arad pentru locuitorii urbei. Tema sau mai bine zis ținta principală este ca procentul de 60% dintre arădenii care cunosc intenţiile Municipalităţii de a cuceri titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 să ajungă la 100%.

Sub egida „Arad 2021”, Zilele Aradului au fost condimentate cu de toate: de la tradiţionalele evenimente dedicate acestei sărbători (concerte de muzică populară în cartiere, concertul de la ştrand de muzică uşoară, târgul dedicat evenimentului, vernisaje, festivalul cătlanelor, expoziţii, titluri şi disctincţii etc.) la unele inedite (proiecţii de film în zona bazinelor de la ştrand, party-uri nocturne tot acolo, spectacole de foc şi o serie de evenimente mai de grabă de tip alternativ la fosta fabrică Teba). Sute de evenimente per total ar urma să-i ţină pe arădeni în viaţă şi cu zâmbetul pe buze timp de 14 zile.

Totul pentru „Arad 2021”

Dar de ce s-a ajuns la două săptămâni de „petrecere” pentru Arad? Pentru că, spune primarul, potrivit barometrului cultural înaintat Primăriei de curând, cel mai cunoscut eveniment al oraşului printre locuitorii urbei sunt chiar Zilele Aradului, peste jumătate dintre arădeni participând la manifestările gândite cu această ocazie. În plus, a mai spus Gheorghe Falcă, cu ocazia prezentării programului dedicat sărbătorii oraşului, s-a decis să se folosească ocazia pentru a testa capacitatea de a organiza evenimente mari, de lungă durată, ţinta clară a acestor zile fiind cea de promovare a luptei oraşului pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. „Va fi şi un exerciţiu de 14 zile pentru noi, pentru a ne testa forţele”, a concluzionat Gheorghe Falcă.

Florin Didilescu, preşedintele Asociaţiei Arad Capitală Culturală Europeană 2021, s-a arătat entuziasmat că intenţiile urmărite de această asociaţie sunt acum primite sub umbrela Zilelor Aradului. Didilescu a mai indicat faptul că astfel „ Arad Capitală Culturală Europeană 2021 nu va rămâne un proiect al unei minorităţi, ci va fi asumat de întreaga colectivitate”. Despre „efervescenţa de evenimente culturale, artistice, recreative și sportive pentru cei mici și mari”, a vorbit Dana Andreica, directorul Centrului Municipal de Cultură Arad, amintind de faptul că, printre altele, „cartierele vor fi animate de concerte, expoziții, ateliere de creație, ateliere de teatru, spectacole folclorice, proiecții de film în spațiu neconvențional, proiecții de film la piscină, târgul estival și tradiționalul festival al cătlanelor. Ne-am dorit ca anul acesta să construim Zilele Aradului împreună cu arădenii și ne bucurăm că au răspuns cu entuziasm apelului nostru la micro-proiecte. Ne-am propus și am reușit să închegăm un program generos și variat, cu evenimente și activități din domenii precum teatru, arte vizuale, arte media, design, film, sport și altele. Suntem convinși că fiecare arădean va găsi în programul Zilelor Aradului evenimente pe gustul său”.

Ce e nou?

Evenimentele inedite merită amintite: chiar din prima zi va fi un spectacol de foc şi o paradă a costumelor de poveste prezentate de copii, între 20 şi 23 august vor fi proiecţii de film în zona bazinelor ştrandului, evenimentul fiind „îngrijit” de nimeni altul decât Mihai Chirilov (intrarea la acestea fiind liberă), o expoziţie internaţională de timbre şi-a făcut şi ea loc în cadrul evenimentelor, ca de altfel şi un concurs de îndemânare pe biciclete tot pentru copii, în timp ce la fabrica Teba vor fi evenimente mai în fiecare seară. Sunt reactivate sau aduse la viaţă câteva locaţii pentru concerte şi expoziţii: Parcul Eminescu, Preparandia, ştrandul pe timp de noapte, în timp ce nici una dintre vechile manifestări dedicate Aradului nu a fost ştearsă de pe listă.

Se cheltuiesc 800.000 lei

Cât va înghiţi această ediţie maraton a Zilelor Aradului? 800.000 de lei, a anunţat primarul Gheorghe Falcă, care nu a uitat să precizeze că suma este similară cu cea cheltuită anul trecut pe aceeaşi sărbătoare, care în 2014 a durat doar 10 zile.

PROGRAMUL COMPLET AL EVENIMENTELOR27Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor