Află povestea fetei care s-a spânzurat în pădure la Beliu

De Diana Dutu
Reactualizat la:
25Comentarii
Află povestea fetei care s-a spânzurat în pădure la Beliu
Gianina se afla în plasament la mătuşa şi unchiul său, iar Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului o monitoriza. De patru luni, însă, DGASPC Arad nu a fost în stare să-i asigure un manager de caz.

Situaţie fără precedent la Arad. În nici două luni de zile au murit doi copii aflaţi în sistemul arădean de protecţia copilului. Primul, Beniamin C., de la o casă de tip familial din Lipova, s-a înecat în Mureş pe 24 aprilie 2015. Cadavrul său a fost găsit pe 7 iunie, în stare avansată de putrefacţie. La 11 iunie, Gianina P., aflată în plasament la o familie din Botfei, a fost dată dispărută. După cinci zile, pe 16 iunie, a fost găsită spânzurată într-o pădure de la marginea comunei Beliu.

Despre prima nenorocire, Jurnal arădean / Aradon v-a informat deja în detaliu. Despre cea de a doua nu s-au spus foarte multe. Nici nu s-a ştiut, de altfel, că fata de 16 ani nu trăia în familia sa naturală pentru că mama ei a declarat că nu se poate ocupa și de ea, având încă doi copii acasă. În consecință, încă de la naştere, Gianina a fost dată în grija familiei extinse (Balla), respectiv a mătuşii pe linie maternă (sora mamei). În anul 2007, familia Balla a solicitat instituirea măsurii plasamentului, astfel că până în ultima sa zi de viaţă, Gianina s-a aflat cu măsură de protecţie specială la mătuşa şi unchiul său (care nu aveau copii). Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, care are sarcina de a monitoriza cazurile de plasament, a efectuat ultima evaluare a situaţiei familiale şi de ansamblu a fetei în luna noiembrie 2014.

„În timpul evaluării s-a constatat ca aceasta dispune de condiţiile necesare dezvoltării armonioase, fiind bine îngrijită de către familia extinsă, respectiv mătuşa sa maternă, copilului respectându-i-se drepturile pe toate palierele, beneficiind de servicii medicale (era înscrisă la medic de familie), de dreptul la educaţie (era elevă în clasa a X-a în cadrul Liceului Beliu, judeţul Arad), beneficiind de drepturile băneşti, precum şi dreptul de a menţine legătura cu mama, facilitându-se consolidarea relaţiilor dintre părţi, de altfel mama şi familia de plasament fiind rude de grad III” – se arată într-o informare de presă întocmită de DGASPC Arad la cererea Jurnal arădean/ Aradon.
Familia care se îngrijea de Gianina s-a mutat în satul Botfei, comuna Hăşmaş, în urmă cu cinci-şase ani. Până în clasa a VIII-a, copila a învăţat la şcoala din Hăşmaş, iar după aceea s-a înscris la Liceul din Beliu, unde făcea naveta. Unchiul şi mătuşa lucrează, amândoi, la Delphi şi s-au străduit ca fetei să nu-i lipsească nimic.

În căutarea explicaţiilor…

Totul părea să fie în regulă cu Gianina. Însă ceva s-a întâmplat şi a făcut-o să ia decizia de a-şi pune capăt zilelor. Nimeni nu-şi explică de ce. Pentru că părea o fată la locul ei, liniştită şi sociabilă. Colegii de liceu n-au descoperit niciun gest care să-i trădeze intenţia sinucigaşă. Povestesc însă că Gianina ar fi avut un prieten din Beliu, iar problemele sentimentale ar putea fi o cauză a deciziei fetei de a-şi încheia socotelile cu viaţa…

Pe de altă parte, în viaţa tinerei se pregătea o schimbare. Familia la care se afla în plasament se pregătea să se mute din Botfei la Ţipar, unde şi-a şi achiziţionat o casă. Era planificat ca mutarea să se facă în timpul vacanţei, iar din noul an şcolar Gianina să se transfere la Liceul din Chişineu Criş. Nu a părut să fie deranjată de aceste schimbări, dar sigur nu i-au fost indiferente…
Însă Gianina „nu s-a plâns niciodată, nimănui, de nimic” – povestesc cei care au cunoscut-o.

Fără manager de caz!!!

Aşa cum aminteam anterior, am transmis DGASPC Arad un set de întrebări privind nefericitul eveniment încheiat cu moartea Gianinei. Am dorit să aflăm cum apreciază conducerea instituţiei această situaţie, în condiţiile în care este al doilea deces în decurs de nici două luni, al unui copil din sistemul local de protecţia copilului. Răspunsul primit este… halucinant: „Menţionăm că managerul de caz al copilului a fost transferat în Serviciul Adopţii al DGASPC, cazul a fost preluat în februarie 2015 de un alt manager de caz, care a fost în concedii medicale, iar în prezent s-a suspendat pentru un an.” Adică nu s-a ocupat nimeni de acest caz, asta să înţelegem? Să presupunem că Gianina ar mai trăi dacă cineva, un specialist, s-ar fi întâlnit cu ea, ar fi stat de vorbă, i-ar fi descoperit frământările şi i-ar fi dat sfaturile potrivite?25Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor