Alternativa de Vest: soluţii pentru CET

De Simion Todoca
5Comentarii
Mircea Pereş
Mircea Pereş - © User comments
Mircea Pereş consideră că microcentralele termoelectrice pot asigura căldură sigură şi ieftină arădenilor.

Fondatorul Partidului Alternativa de Vest, Mircea Pereş, doreşte să prezinte arădenilor situaţia la zi a CET Arad : „ CET ARAD SA este în procedură de executare silită, fiind urmărită de creditorii SC ENERGOMONTAJ SA, SNTFM CFR MARFĂ SA, E-ON ENERGIE și COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA. La aceste executări silite se mai adaugă spectrul sistării furnizării apei de către Compania de Apă ARAD SA, plus mulți alți creditori mai mărunți ai CET-ului care momentan nu s-au adresat instanțelor datorită faptului că sunt firme de casă ale PDL și au promisă într-un fel sau altul, recuperarea sumelor respective. Daca Compania de Apă este sub controlul PDL și decizia acesteia a fost influențată prin șantaj, dacă micii creditori ai CET sunt ținuți în frâu, marii creditori care au și pornit executări silite împotriva CET, nu pot fi șantajați sau controlați. Vina aparține PDL și PSD, care au amândouă mâinile mânjite în această afacere. PDL-ul prin unicul reprezentant Gheorghe Falcă, aflat la cârma urbei și implicit a CET-ului, de aproape 12 ani și a PSD -ului, întrucât a pus întotdeauna umărul la rostogolirea datoriilor CET, nu a semnalizat degringolada în care se află societatea și nu a militat pentru găsirea unor soluții alternative urmărind întotdeauna, interesele liderilor locali ai vremii.
În această conjunctură, un CET care a pierdut peste 30% din abonați, care are pierderi în rețea de 40 %, pierderi acoperite tot de către abonați, un CET care plătește salarii regești clientelei partidelor politice, hăituit de creditori, nu mai poate rezista! Soluția? Noi, cei de la Alternativa De Vest, credem că administrația locală ar fi putut rezolva de mult situația dacă ar fi dorit. Soluția nu este cerșitul banilor de la Guvern pentru acoperirea datoriilor. Soluția propusă de ADV este ca fondurile existente în bugetul local, fondurile care vin de la bugetul general consolidat cât și fondurile care provin din accesarea programelor europene să fie utilizate respectiv scrise proiecte pentru construcția de microcentrale termoelectrice zonale bazate pe pompe de caldură cu sursă hidro-geotermală şi pe cogenerare. Acestea ar putea deservi zone mai restrânse, dar nu ar avea pierderile pe care le are CET-ul. Dacă prețul gigacaloriei produse de CET ARAD, fără subvenționare, este undeva peste 300 lei, costul gigacaloriei produse de aceste microcentrale ar fi sub 170 lei. Prin această soluție am rezolva odată pentru totdeauna problema principală a încălzirii orașului, am scăpa de salariile uriașe plătite conducătorilor CET, am scăpa de halda de steril care poluează orașul de atâta vreme.
Aceste microcentrale termoelectrice zonale bazate pe pompe de caldură cu sursă hidro-geotermală şi pe cogenerare sunt o soluție ieftină și eficientă pe care Alternativa De Vest o propune. Bineînțeles că există tot felul de soluții și orice alternativă la actualul CET este demnă de luat în considerare. Cert este că situația CET ARAD este critică, iar singurii care plătesc incompetența administrației locale și a partidelor politice suntem, ca întotdeauna, noi arădenii de rând”, spune fondatorul singurului partid regional din Arad.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor