Au dus Mureșul în Grecia

De Monica Ardelean
1Comentariu
Au dus Mureșul în Grecia
Elevii și profesorii arădeni au reușit să spună povestea râului Mureș celor din Grecia.

A fost pus punct unui proiect de succes între școli și un ONG din Arad și parteneri din Grecia, regiunea Pieria. Proiectul Comenius Regio cu titlul ”Educație culturală și referințe istorice de la muntele Olimp la râul Mureș a fost finanțat de Comisia Europeană prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, prin Programul de Învăţare pe Toată Durata Vieții. La conferința finală au participat reprezentanți ai comunității locale, reprezentanți ai ONG-urilor, inspectori școlari, directori ai instituților școlare, profesori și elevi.

Parteneri în proiect

Totul a început în urmă cu doi ani, la 1 august 2013 și s-a finalizat pe 31 iulie 2015.
Instituțiile implicate în proiect au fost Direcțiunea pentru Învățământul Secundar din Regiunea Pieria, Katerini , Liceul Profesional nr 2 din Katerini, Școala Specială pentru Învățământ Profesional și Tehnic din Katerini și Municipalitatea din Katerini Din Regiunea Pieria, pentru regiunea coordonatoare din Pieria, Grecia și Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad, Liceul Tehnologic “Sava Brancovici” Ineu și Asociaţia “Alianţa pentru Copii” Arad pentru regiunea Arad.

Ce s-a realizat

Scopul proiectului a fost să încurajeze cooperarea dintre organizaţii din diferite regiuni, să dezvolte parteneriatul şi să faciliteze inter cunoaşterea partenerilor, a istoriei şi prezentului.
Proiectul s-a centrat pe cele două puncte de referinţă a celor două regiuni partenere și anume muntele Olimp în regiunea Katerini şi râul Mureş în regiunea Arad, acestea având un rol definitoriu în dezvoltarea lor culturală, istorică şi turistică.
Au fost realizate studii comparative cu privire la istorie, religie, cultură şi limbă, rolul celor două elemente geografice (muntele Olimp şi râul Mureş) în lupta pentru libertate a celor două popoare; furnizarea de materiale video şi acces la informaţii on-line; schimb de profesori care a oferit oportunitatea acestora de a veni în contact cu sistemul de educaţie, cultura şi tradiţiile regiunii partenere, schimb de bune practici și realizarea de materiale didactice noi; documentare cu privire la valorile culturale, geografice, economice şi istorice a fiecărei regiuni; elaborarea unui ghid turistic pentru cele două regiuni, în trei limbi şi promovarea acestuia pentru valorizarea patrimoniului cultural și istoric al fiecărei țări partenere în toată diversitatea ei și organizarea unor vizite de studiu în zonele naturale din cele două regiuni. Rezultatele au fost diseminate și pot fi vizualizate și prin platforma internet în trei limbi (http://www.olympus-mures.eu/) pe care s-au încărcat și se vor actualiza continuu materialele didactice realizate în cadrul parteneriatului dar și după finalizarea acestuia, exemple de bună practică , chestionarele cu privire la istoria, geografia, tradițiile și cultura țării partenere aplicate elevilor şi analiza finală a acestora, mini-dicționarul conținând elemente lingvistice comune dintre cele două limbi (română și greacă), imagini relevante din cele două regiuni și realizate pe parcursul celor doi ani. Cel mai important rezultat al acestui proiect este ghidul de călătorie trilingv “OLYMPUS-MUREȘ” care conține informații importante despre cele două regiuni.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor