Caldura inflameaza bugetul

De Adriana Barbu
Dezbatere cu puţini arădeni Foto: A.B.
Dezbatere cu puţini arădeni Foto: A.B.
Doar două propuneri reale la dezbaterea pe bugetul din acest an al Primăriei Arad: dublarea bonificaţiei la plata impozitelor şi creşterea subvenţiei la gigacalorie.

ARAD. Arădenii simpli nu sunt interesaţi de buget. Defel. Nu au venit la dezbaterea publică organizată la Primăria Arad pe tema bugetului general al municipiului pentru acest an. A fost mai rău la capitolul prezenţă decât aproape în oricare alt an de când se organizează astfel de dezbateri. Numărul funcţionarilor din primărie şi a şefilor de servicii ai instituţiei veniţi să dea explicaţii în caz de întrebări a depăşit la început, cu mult, numărul celor veniţi să ia parte la dezbatere. La un moment dat, situaţia a părut să se echilibreze cât de cât. E vorba de momentul când parte din consilierii USL şi-au făcut apariţia. Totuşi, numărul de 15 reprezentanţi ai primăriei veniţi la dezbatere nu a putut fi atins nicicum de ceilalţi participanţi.

Şi nu doar aici s-a stabilit un record negativ, ci şi la numărul de înscrieri la cuvânt. Doar trei persoane au ales să-şi spună părerea şi în unele cazuri să facă propuneri, iar doi sunt reprezentanţii ULALA: Dorina Lupşe şi Vasile Arion. Al treilea a fost consilierul local PC, Gheorghe Ghilinţă, care a venit să facă doar consideraţii generale pe tema bugetului (acuze politice), pentru că va veni cu amendamentele la momentul votării bugetului. Ce nu s-a schimbat faţă de celalţi ani au fost acuzele politice de care se pare nu are cum să scape nici o dezbatere adresată simplilor cetăţeni.

Propunerile ULALA au semănat mult cu cele de anul trecut, doar tonul fiind unul mai prietenos faţă de administraţia locală şi propunerile acesteia. ULALA a cerut ca şi în anii trecuţi dublarea procentului bonificaţiei (deducerii) acordate de Primărie arădenilor care îşi plătesc integral impozitele şi taxele locale până în aprilie. O cerere veche, formulată ca de obicei de Dorina Lupşe, venită în sprijinul celor buni-platnici şi mulată pe exemplele altor municipii, care însă nu a trecut până acum de executiv şi aleşi.

Gigacaloria

Cel mai greu subiect şi cel mai lung argumentat, dacă am putea şterge cumva de pe listă acuzele politice, a fost cel al creşterii subvenţiei la gigacalorie. O propunere venită tot de la ULALA, prin vocea vicelui Vasile Arion, similară cu cea formulată de uniune anul trecut şi însoţită de zeci de argumente. O propunerea asupra căreia vom reveni cu siguranţă în detaliu în zilele următoare. Totul, în condiţiile în care ultima factură la căldură a scos din sărite pe mai toţi arădenii, iar reducerea preţului acesteia este pe buzele tuturor.

Dar ULALA nu s-a oprit aici, ci a ţinut să laude faptul că în bugetul Primăriei se regăsesc bani pentru reabilitarea termică chiar dacă aceştia sunt doar pentru proiecte.

Politicul a făcut ca dezbaterea să ia o altă întorsătură şi să amintească de ce oamenii politici nu sunt iubiţi în ţara asta.

Şi, desigur, politicul

Scandalul s-a iscat între primarul Gheorghe Falcă şi consilierul PC, Gheorghe Ghilinţă, a cărei intervenţie fără propuneri nu i-a fost pe plac edilului. „Un buget arogant, clientelar şi dezechilibrat”, aşa l-a catalogat Ghilinţă. Dacă s-ar fi oprit aici poate că dezbaterea s-ar fi finalizat în jumătate de oră şi fără urmă de scandal. Doar că Ghilinţă a vrut să-şi motiveze acuzele cu cifre, iar cifrele au fost catalogate de Falcă drept mincinoase. S-a ajuns până acolo încât Falcă s-a arătat dispus să-şi dea demisia dacă afirmaţia lui Ghilinţă, conform căreia în buget s-a prevăzut un milion de euro pentru Zilele Aradului, s-ar dovedi vreodată adevărată şi să-i ceară consilierului să-şi dea şi el demisia dacă nu poate susţine afirmaţia făcută. O altă afirmaţie care a adus în discuţie demisiile a fost cea a lui Ghilinţă potrivit căreia Primăria cheltuieşte 30% din buget pentru mansardarea Primăriei şi pentru extinderea Parcului Reconcilierii. „Doamne fereşte. Măcar dacă aţi ştii să citiţi”, a fost una dintre replicile primarului, cea mai puţin dură.

Dacă s-ar fi oprit aici acuzele, am fi închis ochii şi am fi spus că dezbaterea a decurs în limite normale, dar nu a fost să fie aşa. Falcă i-a garantat lui Ghilinţă că niciodată nu va asculta de el şi şi-a manifestat speranţa că nici copiii săi nu o vor face (a revenit mai apoi pentru a preciza că face referire la copiii săi politici; prea târziu însă, căci subiectul familie a fost deja atins de consilier). În acelaşi timp, Ghilinţă a început să scoată/inventeze sume tot mai fabuloase din buget. Ca atare, s-a ajuns a se vorbi de familie, de lecţii politice şi de viaţă, de educaţia de acasă, de minciuni şi nesimţiri, de cunoaşterea legii etc., care sincer nu credem că merită a mai fi reproduse. Poate totuşi am putea aminti de speranţa lui Ghilinţă că edilul i se va adresa, la un moment dat, în viitor, cu… domnul primar. Vom trăi şi vom vedea.

Vinovat, Guvernul

La începutul dezbaterii publice, Gheorghe Falcă a făcut o prezentare a principalelor aspecte din buget, neuitând să amintească (de câteva ori) că bugetul e mai mic şi investiţiile mai puţine ori suspendate din cauză că de la centru nu mai vin bani, Guvernul Ponta vitregind Aradul. La momentul acestei prezentări, în sală s-au aflat doar doi aleşi locali: Florin Galiş şi Viorica Rotaru. Pe când ceilalţi consilieri ai Opoziţiei au ajuns la dezbatere – Ghilinţă, Lupaş, Ciupe şi Dolha – Falcă îşi încheiase prelegerea. O vor auzi, însă, cu siguranţă la votarea bugetului, atunci când vor avea şansa să lupte pentru amendamentele lor. Şi vor fi, ne-a avertizat Opoziţia. O vor auzi şi consilierii Puterii care au lipsit in corpore de la dezbatere, fără ca cineva să-i scuze măcar.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !