Caldura, pe masa dezbaterii

De Andreea Pintea
Reactualizat la:
1Comentariu
În timpul dezbaterii pe tema căldurii FOTO: A.P.
În timpul dezbaterii pe tema căldurii FOTO: A.P.
Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative Arad a dezbătut posibilitatea reducerii costurilor la întreţinere.

ARAD. Sezonul rece aduce, din nou, în discuţie problema încălzirii centralizate de la nivel de municipiu şi a costurile energiei termice livrate populaţiei. În acest context, Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative Arad – ULAL Arad a organizat o dezbatere publică pe tema subvenţionării căldurii.

„Întâlnirea de astăzi se constituie într-o încercare de a face mai suportabilă economic viaţa celor 50% dintre arădenii ce-şi au domiciliul în blocurile nereabilitate termic, unde se înregistrează pierderi de căldură de până la 40%. Avem în faţa noastră 2 ierni până la finalizarea proiectului de retehnologizare a CET Lignit, aprobat prin HCLM 120/24 mai 2012, şi totuşi nu ştim la ce să ne aşteptăm în momentul în care vom ajunge în 2014 şi retehnologizarea va fi gata”, a spus Dorina Lupşe, preşedintele ULAL Arad.

Nemulţumiri pe subvenţionare

Reprezentanţii ULALA consideră că administraţia publică locală ar trebui să subvenţioneze şi mai mult preţul gigacaloriei întrucât arădenii sunt obligaţi să plătească din buzunar pentru pierderile şi deficienţele tehnice ale CET. „Nu am fi fost de acord cu sistemul subvenţional dacă autorităţile locale şi-ar fi îndeplinit obligaţiile ce le reveneau din Legea 51/2006. Printre aceste menţionăm: competitivitatea şi eficienţa economică-managerială, retehnologizarea şi reabilitarea infrastructurii, asigurarea igienei şi sănătăţii populaţiei, satisfacerea cerinţelor cantitative şi calitatitve ale utilizatorilor, protejarea intereselor utilizatorilor etc”, a declarat Vasile Arion, vicepreşedinte în cadrul Uniunii.

În finalul prezentării, reprezentanţii ULAL Arad au punctat că îşi pun mari speranţe în afişarea la transparenţă a unui proiect elaborat de Uniune pentru subvenţionrea căldurii, proiect ce s-ar putea pune în aplicare din ianuarie.

Preţul şi igiena

Preţul crescut al agentului termic a dus şi la o scădere a atenţiei acordate de arădeni pentru igiena personală. Potrivit lui Arion, datele furnizate de asociaţiile de proprietari arată că „arădenii nu îşi mai permit să consume minimul de 15 litri de apă pe zi care le poate asigura igiena de bază”.

andreea.pintea@informmedia.ro

Vor referendum pentru caldura

Dezbatere pe caldura1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor