Calin Bibart: „Niciodata Prefectura nu trebuie sa se decredibilizeze”

De Andreea Pintea
1Comentariu
Calin Bibart: „Niciodata Prefectura nu trebuie sa se decredibilizeze”
INTERVIU JA. Călin Bibarţ, fost prefect al judeţului Arad, despre Prefectură ca factor de echilibru pe plan local, dar şi despre principii democratice şi decizii administrative discutabile.

 

JURNAL ARĂDEAN. Domnule Călin Bibarţ, în perioada în care aţi fost prefect v-aţi confruntat cu probleme de genul suspendării unor primari în funcţie?

CĂLIN BIBARŢ. Probabil vă referiţi la mediatizatul caz de la Hălmagiu. Eu aş vrea să reiterez faptul că, în principiu, primarii şi preşedinţii de consilii judeţene fiind aleşi în mod direct de către cetăţeni, o eventuală schimbare a acestora de către prefecţi sau subprefecţi, care – subliniez – sunt persoane numite, nu alese, ridică întotdeauna semne de întrebare, cu atât mai mult dacă cei schimbaţi provin din partide aflate în opoziţie. Evident, nu vorbim aici de cei arestaţi sau condamnaţi la închisoare cu executare, situaţie în care ordinele de schimbare din funcţie sunt indiscutabile.

Principiul democratic fundamental este ca persoana aleasă prin vot de către oameni să fie schimbată tot de oameni, tot prin vot, nicidecum prin decizii administrative discutabile, cu atât mai mult cu cât prefecţii şi subprefecţii reprezintă administraţia centrală, iar primarii administraţia locală. Bineînţeles că, faptul de a fi ales de oameni nu înseamnă că dă dreptul celor aleşi să încalce legea, dar până a fi schimbaţi prin ordin de prefect e totuşi cale lungă (sau ar trebui să fie).

 

Primarul din Hălmagiu a fost suspendat printr-un Ordin al subprefectului, iar mai mulţi lideri politici locali au lăudat sau criticat acţiunea…

CĂLIN BIBARŢ. Vedeţi, aşa cum vă spuneam, primarii şi preşedinţii de consilii judeţene, fiind oameni politici, o acţiune a prefecturii – care reprezintă guvernul – este imediat interpretată politic şi, cu certitudine, laudele unor politicieni la adresa prefectului sau a subprefectului în astfel de cazuri nu fac decât să le aducă prejudicii de imagine. Sunt imediat catalogaţi ca actori politici puşi în slujba intereselor de partid şi nu a legii. De aceea, atunci când lucrurile nu sunt clar tranşate de către instanţele de judecată, eu opinez că Prefectura poate uza şi de alte pârghii mai puţin discutabile şi interpretabile politic, evitând astfel scandaluri care, până la urmă, slăbesc instituţia în sine inducând, în mentalul oamenilor, că toate acţiunile ar fi din spectrul politic. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care în mandatul meu Prefectura judeţului Arad nu a fost atrasă în astfel de scandaluri, nici un ales local nefiind suspendat prin ordin de prefect.

 

Deci Prefectura nu trebuia să ia măsuri la Hălmagiu?

CĂLIN BIBARŢ. Eu nu doresc să mă pronunţ pe cazul Hălmagiu, ci pornind de la această situaţie să afirm, încă odată, că suspendarea din funcţie a primarilor sau preşedinţilor de consilii judeţene – oameni politici aleşi de cetăţeni, în mod direct – de către reprezentanţii Guvernului – persoane numite – va duce la suspiciuni de ingerinţă politică şi va slăbi în timp putere prefecturii. Asta chiar dacă pe moment este o acţiune de forţă a acesteia. Atâta timp cât o prefectură reuşeşte să nu fie în mijlocul unor scandaluri politice înseamnă că este un factor de echilibru pe plan local şi devine o instituţie credibilă. Altfel, orice om se întreabă de ce sunt amendaţi şi suspendaţi doar primarii din opoziţie.

 

Citat: „Prefectura nu ar trebui să fie în mijlocul unor scandaluri politice”1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor