Cartierul Micălaca, mai sigur decât Vlaicu

De Ioana Costas
10Comentarii
Cartierul Micălaca, mai sigur decât Vlaicu
© Secția de Poliție Micălaca a fost inaugurată în anul 2013 Foto: I.C.
Cu de trei ori mai puține furturi au fost înregistrate în cartierul Micălaca, în comparație cu zona Vlaicu.

Vlaicu și Micălaca. Două cartiere în care locuiesc zeci de mii de cetățeni ai Aradului.
Și acolo unde sunt mulți oameni, sunt și infracțiuni. Sunt furturi din case, furturi din autoturisme și sunt tâlhării. Cele două Secții de Poliție din Vlaicu și Micălaca au fost înființate – prima cea din Vlaicu, iar a doua cea din Micălaca – pentru a preveni, pentru a combate acest tip de conduite sociale ilegale și a le sancționa atunci când ele sunt constatate de către oamenii legii. Și nu e muncă ușoară pentru polițiștii celor două secții. Potrivit unei statistici solicitate de Jurnal arădean/aradon Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Arad, privind numărul și tipul de infracțiuni cu care s-au confruntat cele două Secții de Poliție în primele șase luni ale acestui an, am constatat că cele mai multe dosare penale au fost înregistrate de către Secția de Poliție Vlaicu. Ceea ce înseamnă ori că în Vlaicu au loc mai multe infracțiuni, comparativ cu Micălaca, ori că polițiștii de aici sunt mai harnici. Un lucru e sigur, în Vlaicu se fură mai mult decât în Micălaca. De trei ori mai mult.

Conform statisticii pusă la dispoziție de către IPJ Arad, în cartierul Micălaca au fost înregistrate 53 de dosare penale pentru furt, iar în Vlaicu au fost înregistrate nu mai puțin de 169 de dosare penale pentru furt. Cel mai des întâlnite infracțiuni în Vlaicu, pentru care au fost întocmite dosare penale, sunt cele de furt din autovehicule, furt din societăți comerciale, furt din locuințe și anexe. Tot în Vlaicu, polițiștii Secției de Poliție, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, au înregistrat mai multe dosare penale – 384 – comparativ cu Micălaca, unde cei de la Secția de Poliție de aici au înregistrat 203 dosare penale. Infracțiunile pentru care s-au înregistrat dosare penale în Vlaicu sunt furt, lovirea și alte violențe, distrugere, infracțiuni la regimul circulației, tâlhărie și amenințare. Tot la această secție de poliție, polițiștii au constatat în flagrant 56 de infracțiuni. Comerțul ilicit este o altă problemă cu care se confruntă polițiștii Secției Vlaicu. Aceștia au aplicat, în primele șase luni ale acestui an, mai puțin de 120 de sancțiuni contravenționale în valoare de 115.000 lei pentru această faptă, valoarea amenzilor fiind dublă față de aceeași perioadă a anului trecut când polițiștii au aplicat 79 de sancțiuni contravenționale privind comerțul ilicit, în valoare de (doar) 60.200 lei. În ceea ce privește contrabanda cu țigări care se desfășoară în Vlaicu, zona Fortuna fiind cunoscută exclusiv pentru faptul că se vând astfel de țigări, reprezentanții IPJ Arad ne-au îndrumat spre un alt serviciu, în a cărui competență intră această infracțiune: „Cu privire la infracțiunea de contrabandă cu țigarete, menționăm că cercetarea penală intră în competența exclusivă a Serviciului de Investigare a Criminalității Economice”.

6 luni, 2018

Anul trecut, în aceeași perioadă (1 ianuarie – 30 iunie) statistica arăta altfel. În acest interval de timp, polițiștii din Vlaicu au înregistrat 348 de dosare penale, dintre care 189 pentru furt, cu 20 mai multe decât în 2019. Infracțiunile pentru care s-au întocmit dosare penale în 2018 sunt: furt, lovirea și alte violențe, distrugere, infracțiuni la regimul circulației, tâlhărie și amenințare. Totodată, polițiștii au constatat în flagrant 55 de infracțiuni. Cel mai des întâlnite infracțiuni pentru care Secția de Poliție Vlaicu a întocmit dosare penale în primele șase luni ale anului trecut sunt cele de furt din autovehicule, furt din societăți comerciale, furt din locuințe și anexe.

Minus la furturi

În cartierul Micălaca, la Secția de Poliție, în primele șase luni ale acestui an au fost înregistrate 203 dosare penale,
dintre care 53 pentru furt (opt furturi din locuință, 16 din societăți comerciale, șapte din auto, opt furturi de biciclete și 14 alte furturi). În aceeași perioadă a anului trecut, în Micălaca se înregistrau mai multe infracțiuni de furt, numărul acestora fiind aproape dublu: 101 infracțiuni de furt (cinci din locuință, 26 din societăți comerciale, 19 din auto, două furturi de auto, șapte de biciclete, șapte furturi din garaje/boxe/anexe și 34 alte furturi). În ceea ce privește numărul de prinderi în flagrant, polițiștii Secției Micălaca au reușit, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie, 32 de prinderi în flagrant, față de 33 în aceeași perioadă a anului 2018. La capitolul infracțiuni cu violență, polițiștii din Micălaca au înregistrat anul acesta în primele șase luni, 24 de astfel de infracțiuni, cu trei mai puține față de aceeași perioadă a anului precedent.

Numărul de polițiști

În ceea ce privește numărul de polițiști care își desfășoară activitatea la Secțiile de Poliție Vlaicu și Micălaca, IPJ Arad ne-a comunicat că „această informație este clasificată, cu nivelul de clasificare <<secret>>”. Potrivit paginii de Wikipedia, cartierul Micălaca are aproximativ 50.000 de locuitori. Despre Vlaicu nu au fost găsite asemenea date.10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor