Centru de screening neonatal

De JA-D.D.
Partenerii implicaţi în proiectul „Screengen” s-au întâlnit, recent, la Szeged
Partenerii implicaţi în proiectul „Screengen” s-au întâlnit, recent, la Szeged
ARAD. Acesta va fi înfiinţat în cadrul UVVG şi va deveni funcţional la începutul anului viitor.

La începutul anului viitor, Aradul va avea un Centru de screening neonatal pentru două teste: fenilcetonurie şi hipotiroidism. Tot în acest centru se va putea efectua şi o screenare pe populaţia cu risc – copii şi adulţi – pentru fibroză chistică. „Până acum, copiii noştri erau trimişi la Timişoara pentru această screenare. Acum se poate face gratuit, graţie proiectului «Screengen» (HURO/0802/008) derulat de Universitatea de Vest «Vasile Goldiş» din Arad, în parteneriat cu Spitalul «Louis Ţurcanu» din Timişoara şi Universitatea din Szeged, care este lider se proiect” – explică dr. Simona Dumitra, medic primar pediatrie în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

Testele pentru fenilcetonurie şi hipotiroidism se vor efectua la nou născuţi, beneficiarii fiind selectaţi cu ajutorul medicilor neonatologi din maternităţi, care vor sugera această screenare acolo unde e cazul. Copiii cu risc de fibroză chistică vor fi selectaţi de medicii pediatri.

Centrul de screening neonatal se va înfiinţa în cadrul Facultăţii de Medicină a UVVG. Echipa arădeană implicată în proiect este formată din zece oameni: doi experţi pediatri, un expert tehnic, un medic internist, trei experţi neonatologi, un expert de laborator şi un expert contabil – toţi coordonaţi de prof.dr. Dorin Lazăr.

Finanţare

Proiectul „Screeningul neonatal şi analiza genetică a bolilor rare” (implementat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013) se derulează din mai 2011 până la sfârşitul lunii decembrie a anului viitor. Valoarea totală a proiectului este de două milioane de euro, jumătate din sumă revenindu-i liderului de proiect. Finanţarea alocată Aradului prin „Screengen” se ridică la 177.132 euro.

Simona Dumitra: Până acum, copiii noştri erau trimişi la Timişoara pentru această screenare

Screening neonatal in Arad0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !