Constantin Traian Igaș: “Stopăm finanțările fără rost și contribuim la o mai bună gestionare a resurselor financiare”

De Simion Todoca
7Comentarii
Constantin Traian Igaș: “Stopăm finanțările fără rost și contribuim la o mai bună gestionare a resurselor financiare”
© Traian Igaş Foto: JA
Senatul a adoptat o inițiativă legislativă privind protejarea patrimoniului cultural național, avându-i ca inițiatori pe senatorul Constantin Traian Igaș și deputatul Raluca Turcan. Inițiativa a trecut prin toate procedurile parlamentare în aproximativ șase luni. Modificarea legislativă a plecat de la Comisia parlamentară UNESCO, dar a avut cosemnatari și din rândul altor parlamentari.

„Le mulțumesc colegilor senatori pentru operativitatea cu care au tratat inițiativa legislativă atât în comisii, cât și în plen. Prin această inițiativă am dorit să facem curățenie în ceea ce înseamnă evidența computerizată a bunurilor de patrimoniu cultural național mobil. Deși este un pas mic, el produce efecte semnificative în tot acest domeniu pentru că aduce la un numitor comun elemente extrem de diverse și diferite. O evidență computerizată unică, stabilită prin lege, înseamnă o mai bună gestionare a resurselor financiare, cunoașterea la zi a situației și stabilirea unor ierarhii, combaterea traficului cu obiecte de patrimoniu și combaterea deturnărilor de fonduri sau a finanțărilor fără rost”, declară senatorul Constantin Traian Igaș.

În România sunt peste 600 de muzee diferite ca domeniu care furnizează pachete de informații foarte diferite unele de altele. Acestea, ca deținătoare de fond patrimonial național de nivel superior, au început să își țină propria evidență folosind programe diferite care nu pot fi puse în relație, fiind rodul unor activități interne și al unor inițiative locale sau private. Marea majoritate a acestor programe au o performanță limitată și hibe multe.

„Legea 182/2000 a instituit obligativitatea ca autoritățile să țină o evidență, dar banii pentru achiziționarea unui program (soft) erau solicitați tot de la Ministerul Culturii. Aceasta, în situația în care există deja un program de evidență unică – DOCPAT, finanțat și realizat în urmă cu 12 ani de către Ministerul Culturii, prin Institutul de Memorie Culturală. Este deci impropriu ca Ministerul să ofere bani vreunui muzeu pentru achiziționarea unui program de evidență, când deja există unul pe care îl poate furniza gratuit tuturor deținătorilor de bunuri patrimoniale”, este de părere presedintele Comisiei parlamentare pentru relația cu UNESCO, Constantin Traian Igaș.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor