Cultură dictată prin absenţe

De Adriana Barbu
1Comentariu
Cultură dictată prin absenţe
Cultură dictată prin absenţe
Consumul cultural în Arad, pe şase stiluri de arădeni. Cei mai numeroşi ca stil s-au dovedit a fi… neparticipanţii. Apoi religioşii. Cei mai puţini ca procent, cinefilii.

Realizatorii sondajului privind practicile culturale ale arădenilor, făcut public la începutul acestei săptămâni de către Centrul Municipal de Cultură Arad, şi-au permis să facă şi un clasament al consumului cultural pe stiluri de arădeni. Şi iată ce a ieşit: potrivit celor care au elaborat sondajul, arădenii s-ar putea împărţi în şase categorii: omnivorii (cei care mănâncă orice fel de cultură), modernii (cei care participă la evenimente culturale ca pretext pentru socializare, alegând în special entertainmentul), neparticipanţii la nici un eveniment cultural, religioşii (care participă doar la evenimentele religioase), cinefilii (care aleg să meargă doar la filme) şi tradiţionaliştii (care participă doar la evenimente clasice de gen teatru, filarmonică, în locaţiile deja cunoscute şi nu dincolo de ele).

Potrivit realizatorilor sondajului care va folosi drept barometru la elaborarea strategiei culturale a municipiului pe următorii zece ani, cea mai amplă categorie, cea care include cei mai mulţi arădeni, este cea a … neparticipanţilor, procentul acestora fiind calculat la 26%, urmată, poate nu surprinzător, dacă am fi atenţi la numărul celor care iau parte la evenimentele religioase organizate mai ales de instituţiile publice locale, de cea a religioşilor, cu un procent de 23 la sută. Pe locul trei în top se situează modernii şi omnivorii, cu câte 14 procente. La coada clasamentului se află tradiţionaliştii, al căror procent a fost calculat la 13%, ultimii pe lista consumului cultural, ca procent de participare, fiind cinefilii, undeva la zece procente.

Arădenii consumatori de cultură au fost împărţiţi şi după categoria de vârstă şi după pregătire, fiind identificate aici două categorii: cea care preferă evenimentele de tip tradiţional, care să aibă loc în week-end, în timpul zilei, care să capteze atenţia spectatorilor şi să fie realizate în locuri deschise, în timp ce cea de a doua categorie (în care au fost incluşi omnivorii şi modernii din prima clasificare, tinerii cu învăţămîntul superior absolvit etc.) preferă evenimentele de seară, amuzante, interactive, care să fie organizate şi de privaţi, de preferinţă tineri, care pot fi chiar şi în altă limbă, dar care să aducă voia bună.

Vor la mall

Chiar şi cu procentele indicate, clasamentele de mai sus ar putea suna bine, dacă am omite alte cifre date de sondaj. Amintim aici doar una dintre ele: cele mai frecventate evenimente din ultimele 12 luni din Arad sunt cele organizate de mall-uri. În mod obişnuit, potrivit acestui sondaj, un arădean participă la două evenimente culturale pe an, aici incluzând, de pildă, şi concertele din mall-uri.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor