aradon.ro Web analyticsCultură dictată prin absenţe

Reactualizat la:
Consumul cultural în Arad, pe şase stiluri de arădeni. Cei mai numeroşi ca stil s-au dovedit a fi... neparticipanţii. Apoi religioşii. Cei mai puţini ca procent, cinefilii.
Scris de Adriana Barbu - Consumul cultural în Arad, pe şase stiluri de arădeni. Cei mai numeroşi ca stil s-au dovedit a fi... neparticipanţii. Apoi religioşii. Cei mai puţini ca procent, cinefilii.

Realizatorii sondajului privind practicile culturale ale arădenilor, făcut public la începutul acestei săptămâni de către Centrul Municipal de Cultură Arad, şi-au permis să facă şi un clasament al consumului cultural pe stiluri de arădeni. Şi iată ce a ieşit: potrivit celor care au elaborat sondajul, arădenii s-ar putea împărţi în şase categorii: omnivorii (cei care mănâncă orice fel de cultură), modernii (cei care participă la evenimente culturale ca pretext pentru socializare, alegând în special entertainmentul), neparticipanţii la nici un eveniment cultural, religioşii (care participă doar la evenimentele religioase), cinefilii (care aleg să meargă doar la filme) şi tradiţionaliştii (care participă doar la evenimente clasice de gen teatru, filarmonică, în locaţiile deja cunoscute şi nu dincolo de ele).

Potrivit realizatorilor sondajului care va folosi drept barometru la elaborarea strategiei culturale a municipiului pe următorii zece ani, cea mai amplă categorie, cea care include cei mai mulţi arădeni, este cea a … neparticipanţilor, procentul acestora fiind calculat la 26%, urmată, poate nu surprinzător, dacă am fi atenţi la numărul celor care iau parte la evenimentele religioase organizate mai ales de instituţiile publice locale, de cea a religioşilor, cu un procent de 23 la sută. Pe locul trei în top se situează modernii şi omnivorii, cu câte 14 procente. La coada clasamentului se află tradiţionaliştii, al căror procent a fost calculat la 13%, ultimii pe lista consumului cultural, ca procent de participare, fiind cinefilii, undeva la zece procente.

Arădenii consumatori de cultură au fost împărţiţi şi după categoria de vârstă şi după pregătire, fiind identificate aici două categorii: cea care preferă evenimentele de tip tradiţional, care să aibă loc în week-end, în timpul zilei, care să capteze atenţia spectatorilor şi să fie realizate în locuri deschise, în timp ce cea de a doua categorie (în care au fost incluşi omnivorii şi modernii din prima clasificare, tinerii cu învăţămîntul superior absolvit etc.) preferă evenimentele de seară, amuzante, interactive, care să fie organizate şi de privaţi, de preferinţă tineri, care pot fi chiar şi în altă limbă, dar care să aducă voia bună.

Vor la mall

Chiar şi cu procentele indicate, clasamentele de mai sus ar putea suna bine, dacă am omite alte cifre date de sondaj. Amintim aici doar una dintre ele: cele mai frecventate evenimente din ultimele 12 luni din Arad sunt cele organizate de mall-uri. În mod obişnuit, potrivit acestui sondaj, un arădean participă la două evenimente culturale pe an, aici incluzând, de pildă, şi concertele din mall-uri.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Fost handbalist orădean, găsit decedat pe o stradă din Oradea
  Sportivul a fost găsit fără suflare în parcul de pe strada Horea. Cunoscuții spun că a ieșit să alerge și se presupune că ar fi făcut infarct. 1

  Local

  Pompierii arădeni: 315 misiuni de intervenție în două săptămâni
  În primele 15 zile ale acestei luni, pompierii arădeni au luate parte la 315 misiuni, patru recunoașteri și trei misiuni de asigurare.

  Local

  A început războiul împotriva aplicației de ride-sharing Bolt, lansată săptămâna trecută în Arad
  Nici bine nu și-a făcut apariția pe străzile orașului nostru, că cei de la Bolt, aplicația de ride-sharing, sunt „sabotați”. Primul episod din această „luptă” a avut loc luni după masa, când o persoană, care a comandat o cursă prin aplicație, de pe strada George Coșbuc, a sunat la 112 și a reclamat faptul că șoferul efectuează o cursă ilegală. 7

  Local

  Cal căzut într-o fântână la Dieci, salvat de pompieri
  Animalul a fost scos din fântână după mai bine de o oră de intervenție. 1

  Local

  Îți alegi singur medicul pentru vaccinul anti-COVID19!
  Arădenii se pot vaccina la oricare dintre medicii de familie care participă la campania de imunizare cu serul Johnson & Johnson, chiar dacă nu este medicul la care este înscris. 1

  Local

  Primul strat de asfalt pe DJ Curtici-Macea-Sânmartin
  Termenul de finalizare al lucrării este de 14 luni, iar valoarea investiției se ridică la 10 milioane de euro. 2

  UT Arad

  Laszlo Balint, încă un an la UTA!
  Meszar i-a oferit antrenorului tricoul pentru sezonul următor, deci se va continua în aceeași formulă. 10

  Local

  Grupul medicilor protestatari contestă, într-o scrisoare deschisă, managementul Spitalului Județean
  Aceștia susțin că nu tăierea sporurilor a generat protestul de săptămâna trecută, ci atitudinea „sfidătoare” a conducerii. 3

  Local

  S-au stabilit lucrările simpozionului internațional de la Pecica
  „Cultura și civilizația chineză. Dialoguri româno-chineze”, simpozion ajuns la ediția a VII-a se va desfășura la Pecica.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.