Deficitul nu loveste Aradul

De Andreea Pintea
Aradul, în top 10 judeţe cu excedent pe 2012 FOTO: FAN
Aradul, în top 10 judeţe cu excedent pe 2012 FOTO: FAN
Dintre cele 41 de judeţe doar 10 au reuşit să încheie anul 2012 cu excedent bugetar, Aradul fiind printre ele.

ARAD. Cheltuielile administraţiilor locale au depăşit cu mult nivelul încasărilor, astfel că mare parte dintre administraţii au ajuns să se confrunte cu deficite bugetare. Analiza făcută de Direcţia pentru Politici Fiscale şi Bugetare Locale din cadrul Ministerului Administraţiei confirmă greutăţile cu care se luptă judeţele atunci când vine vorba de acoperirea cheltuielilor prin venituri, situaţia din 2012 fiind prima de acest gen de după 2000.

Peste 4,5 milioane de euro excedent! Cu atât a reuşit judeţul să încheie anul 2012, fiind printre cele 10 unităţi administrativ-teritoriale care anul trecut au încasat mai multe fonduri decât au cheltuit.

În cifre, Aradul a avut venituri de 1,071 miliarde lei şi cheltuieli de 1,050 miliarde lei. Cea mai mare parte din bani au provenit din veniturile proprii ale judeţului, peste 528 milioane lei, restul fiind sume defalcate alocate de la buget pentru echilibrare de bugete locale sau alte sectoare de investiţii, precum drumurile care au primit 10,37 milioane lei.

În ceea ce priveşte cheltuielile totale ale judeţului în 2012, banii alocaţi personalului sunt în continuare în topul listei, pe locul secund fiind sumele plătite pentru bunuri şi servicii.

Peste 246 de milioane de lei au fost necesari pentru plata cheltuielilor de personal din întreg judeţul, iar alte peste 244 milioane lei au mers pentru acoperirea bunurilor şi serviciilor. Pe capitole de cheltuieli, învăţământul a beneficiat de 228 milioane lei, transporturile de 223 milioane lei iar asistenţa socială de 113,5 milioane lei. Pe de altă parte, cheltuielile cele mai reduse au fost în sectorul apărare şi ordine publică, judeţul plătind puţin peste 9 milioane de lei în această direcţie.

Municipiul peste CJA

La nivel de venituri şi cheltuieli, Primăria Municipiului Arad depăşeşte Consiliul Judeţean. Astfel, dacă la CJ s-au înregistrat venituri de 254,4 milioane lei, la PMA veniturile au fost de peste 377 milioane lei. Cu toate acestea, procentual, din veniturile CJA 93,71% au mers pentru acoperirea cheltuielilor, în timp ce la PMA peste 97% din venituri au fost folosite pentru plata cheltuielilor.

Comunele, pe deficit

Dacă judeţul, per asamblu, a ieşit pe excedent, nu acelaşi lucru se poate spune despre situaţia comunelor. Din păcate, comunele arădene au avut în 2012 cheltuieli cu aproximativ 2 milioane de lei mai mari decât veniturile pe care au reuşit să le încaseze.

andreea.pintea@informmedia.ro

CITESTE SI:

Aradul s-a „subtiat” demografic0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !