Despre o istorie zbuciumată

De Vasile Filip
Reactualizat la:
3Comentarii
Despre o istorie zbuciumată
Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la muzeul arădean.

La Complexul Muzeal Arad a avut loc miercuri un eveniment dedicat Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la care au fost invitaţi elevi de la Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta” (conduşi de prof. Adrian Bucur), Liceul Teoretic „Jozef Gregor Tajovsky” Nădlac (prof. Pavel Huszarik).
Despre ziua de 27 ianuarie 1945, când lagărul nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de armata sovietică la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, dar şi alte „pagini” din istoria zbuciumată a evreilor au prezentat: Ioan Stelean Boia de la Centrul de Studii Iudaice „Academician Nicolae Cajal” din Arad, Ionel Schlesinger – Comunitatea Evreilor din Arad,
Marius Ioan Grec – directorul Complexului Universitar de Studii Multiculturale şi Patrimoniale al Universităţii „Vasile Goldiş”

Istorie pe documente

De un interes deosebit s-a bucurat prezentarea power-point realizată de Adelina Stoenescu, de la Complexul Muzeal Arad. Mai ales că aceasta s-a bazat pe colecția de obiecte muzeale, ce provin de la familiile evreiești arădene, colecţie care s-a constituit prin stradania muzeografilor aradeni, de apreciat fiind munca istoricului arădean Gheorghe Lanevschi. Obiectele din colecția muzeului au fost, în marea lor majoritate, donate muzeului arădean în perioada 1993-2005, de către familiile evreiești și Comunitatea evreilor din Arad.
Colecția cuprinde în jur de 1.250 obiecte muzeale: acte personale, documente oficiale, fotografii de familie, fotografii oficiale, scrisori și cărți poștale/felicitări, cărți, manuale școlare, documente școlare, ziare evreiești contemporane, obiecte de cult, tablouri și obiecte personale.
Documentele oficiale și fotografiile de familie, care au aparținut unor familii evreiești din timpul celui de-al doilea război mondial, reconstituie fragmente din istoria comunității evreiești arădene, într-o perioadă de dificilă, puternic marcată de legislația antievreiască: excluderea din viața economică, recensământul pentru populația evreiască, munca obligatorie în detașamentele de muncă pentru evrei, din județ și din țară.

Informaţii adevărate

Ing. Ionel Schlesinger, președintele Comunității Evreilor din Arad, a subliniat: „Comemorarea Zilei Holocaustului pe plan internaţional este foarte importantă, deoarece vorbim despre o întreagă perioadă, iar această zi – 27 ianuarie, a fost aleasă pentru că este ziua de eliberare a lagărului Auschwitz, o manifestare extremă a acestui plan de desființare a poporului evreu. Este foarte important să existe o astfel de comemorare pentru că, din păcate, cei care pot depune mărturie directă, supraviețuitorii, au rămas foarte puțini. În schimb, sunt tot mai mulți cei care contestă faptul că s-au întâmplat în realitate aceste grozăvii. Într-adevăr, pentru o minte normală este de necrezut că așa ceva s-a putut întâmpla. Tocmai având în vedere acest aspect al negaționismului, care prinde din ce în ce mai multe rădăcini, din păcate, și în România, este foarte important ca, în special tânăra generaţie să fie informată la modul real despre ceea ce s-a întâmplat. În acest sens, consider că sunt foarte importante astfel de evenimente, la care se prezintă faptele istorice, pe bază de dovezi, fotografii, documente. Având în vedere această sursă de informare, mediul virtual, care este de fapt și o sursă de dezinformare, este bine ca în special tinerii să primească informații adevărate, fără exagerări de nici o parte”.

Să ne aducem aminte

Prof. univ. dr. Marius Grec, directorul Centrului Universitar de Studii Multiculturale și Patrimoniale a UVVG, a declarat: „Am organizat o manifestare dedicată comemorării Zilei Internaționale a Holocaustului. De ce 27 ianuarie? Pentru că la această dată, în 1945, era eliberat de către trupele sovietice lagărul de la Auschwitz, cel mai teribil lagăr nazist. Vreau să menţionez faptul că anul acesta România va deține, pentru prima dată, președinția Asociației Internaţionale de Comemorare a Holocaustului și, cu acest prilej, Guvernul României, prin Ministerul de Externe și Ministerul Educației Naționale, susține toate activitățile care se desfășoară în țară în vederea comemorării Holocaustului. Este o zi care trezește amintiri dureroase, dar este o zi de care trebuie să ne aducem aminte, având în vedere că asemenea lucruri se mai pot întâmpla și sperăm ca tânăra generație, care participă la manifestările noastre, să devină conștientă că xenofobia, neînțelegerea celui de lângă tine, nu trebuie să facă parte din viața noastră. Buna înțelegere și conviețuirea dintre locuitorii unui spațiu sunt esențiale în epoca contemporană”.

Diplomă de Excelenţă

În deschidere, ca semn de înaltă apreciere față de buna colaborare dintre Comunitatea Evreilor din Arad și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, prof. univ. dr. Marius Grec, directorul Centrului Universitar de Studii Multiculturale și Patrimoniale, i-a acordat, în numele conducerii Universității, d-lui ing. Ionel Schlesinger, preşedintele Comunităţii Evreiești din Arad, „Diploma de Excelență”.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor