Economia regiunii intra in insolventa

De Andreea Pintea
Reactualizat la:
Economia regiunii intra in insolventa
Peste 1.700 de insolvenţe au fost înregistrate în primele nouă luni din acest an.

ARAD. Anul 2012 nu este unul tocmai favorabil economiei, nici pe plan naţional, nici pe plan regional. După primele nouă luni din acest an sute de firme au decis să intre în insolvenţă, numărul lor fiind mult mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului 2010 sau 2011.

Regiunea de Vest – cea care include şi judeţul Arad, nu este fruntaşă în ceea ce priveşte numărul de insolvenţe din acest an, dar nici nu se poată laudă cu cifre încurajatoare pentru mediul economic. Dacă după primele nouă luni din 2010 – considerat unul în care criza s-a resimţit puternic, în Vest au intrat în insolvenţă 1.620 de firme, anul acesta numărul lor a fost cu aproape 100 mai mare. Astfel, chiar dacă la nivel de economie naţională se poate spune oarecum că s-a ieşit din criză, recesiunea fiind depăşită, agenţii economici au tot mai mari probleme în a supravieţui.

Rulajul de pe piaţa economică este în scădere, iar insolvenţa este o opţiune prin care societăţile încearcă să se resusciteze evitând executările silite.

În perioada ianuarie – septembrie 2010, în regiunea de Vest au fost înregistrate 1.620 insolvenţe. Situaţia economică părea însă că se va redresa şi mediul economic va reuşi să treacă cu bine prin toate etapele crizei, când în raportul insolvenţelor din 2011 s-a constatat un număr mai mic de firme care au ales această cale de reorganizare – 1.543. Explozia a venit după primele trei trimestre din acest an când insolvenţele au ajuns la 1.709, înregistrându-se o creştere totală faţă de 2011 de peste 10 procente.

Nume puternice

Pe lângă numărul tot mai mare al insolvenţelor, economia Aradului a avut de suferit şi din cauza insolvenţelor anunţate de unele companii de renume, companii cu sute de angajaţi. Cele mai multe asemenea cazuri au fost în domeniul construcţiilor. Dacă unele dintre societăţi au reuşit să trecă peste hopul reorganizării juridice – pierzând în cei trei ani de reorganizare o mare parte din angajaţi, dar reuşind să îşi reia activitatea, altele au fost nevoite să îşi închidă porţile definitiv. Cert este că lună de lună tot mai multe societăţi decid să îşi ceară falimentul în instanţă, pe rolul Tribunalului Arad fiind sute de astfel de procese.

La cerere sau obligaţi

Firmele care au acumulat datorii au două posibilităţi: fie îşi solicită de bună-voie intrarea în insolvenţă şi falimentul, fie vor fi citate într-un proces deschis de creditori. În perioada reorganizării dictate de procesul insolvenţei, firmele nu pot fi executate silit.

Citeste si Fruntasi la insolvente0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !