Evaluarea Națională, prima probă. Făt Frumos și ia românească

De Monica Ardelean
1Comentariu
Evaluarea Națională, prima probă. Făt Frumos și ia românească
Varianta cu noroc pentru elevii de clasa a VIII-a a fost varianta numărul 9.

Primul examen din cadrul Evaluării Naționale a avut loc astăzi. După două ore de la primirea subiectelor, elevii au ieșit din sălile de examen cu zâmbetul pe buze. Cel puțin elevii care au învățat. Subiectele din varianta 9 au fost de nivel mediu. La primul subiect, elevii au primit un fragment din basmul “Lupul năzdrăvan şi Făt-Frumos” pe baza căruia trebuia să rezolve cinci cerinţe: să dea antonime pentru cuvintele “frumoasă” “bucurie” “venea”, să explice rolul unei cratime, să formuleze două idei ale textului şi să explice semnificaţia unei secvenţe.
To pe baza aceluiași text, elevii de clasa a VIII-a au avut de redactat o compunere de 150-250 de cuvinte în care să argumenteze apartenenţa la specia basm a fragmentului respectiv.
La subiectul al doilea, elevii au primit un text non-literar la prima vedere – articolul „E ziua iei româneşti: piesa vestimentară care nu se demodează niciodată”. Pe baza acestuia le-a fost verificată capacitatea de a înţelege un text şi le-au fost verificate cunoştinţele de gramatică.

Creativitatea le-a fost testată prin cea de a doua compunere care a avut ca temă prezentarea unei întâmplări petrecute într-o zi de sărbătoare.

În județul Arad sunt înscriși la Evaluarea Națională 3.362 de absolvenți de clasa a VIII-a. „Nu au fost probleme legate de fraudarea examenului. Prima probă a decurs în liniște, așteptăm să vedem care a fost prezența la nivelului județului” a punctat Nicolale Pellgrini, inspector școlar general adjunct.

Marți, 23 iunie va avea loc proba scrisă la Limba și literatura maternă, 24 iunie la matematică iar pe 26 iunie vor fi afișate primele rezultate și se vor putea depune contestațiile.
Notele de la Evaluarea Națională reprezintă 75% din nota de admitere în clasa a IX-a, 25 % reprezentând media claselor V-VIII.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor