Execuţii pe spaţiul public

De Diana Dutu
Reactualizat la:
22Comentarii
Execuţii pe spaţiul public
Din cauza datoriilor acumulate la bugetul local, 12 chioşcuri şi 9 terase vor fi ridicate de Primărie.

Neseriozitate totală. Aceasta ar fi caracteristica principală a mai mult de jumătate din firmele care deţin gherete şi terase pe domeniul public, în municipiul Arad. Potrivit primarului Gheorghe Falcă, acestea au acumulat datorii semnificative la bugetul local, motiv pentru care construcţiile vor fi ridicate de pe suprafeţele ocupate în prezent. Despre ce construcţii vorbim?
În ceea ce priveşte chioşcurile, au fost identificate 9 locaţii cu probleme: Bulevardul Revoluţiei numerele 48 şi 49, străzile Andrei Mureşanu, Conduraşilor, Liviu Rebreanu, Rodnei, Calea Aurel Vlaicu – în faţa blocului Z26 (două), străzile Obedenaru, Cocorilor, Zona UTA şi Piaţa Gării. „Toate gheretele din aceste puncte vor fi ridicate de pe domeniul public, datorită faptului că au depăşit termenele de plată, acumulând datorii către bugetul local, unele firme intrând chiar şi în insolvenţă” – susţine Gheorghe Falcă.
În privinţa teraselor, din cele 16 amenajate de pe domeniul public în municipiul Arad, nouă nu şi-au plătit obligaţiile la bugetul local. Potrivit primarului, acestea se află la următoarele adrese: Bulevardul Revoluţiei numerele 33, 85, 89, 91 şi 102, Calea Aurel Vlaicu Z26 etc. „Datoriile acumulate de aceste firme pentru ocuparea domeniului public se situează între 4.300 lei şi 26.000 lei, cea mai mare aparţinând firmei de pe Revoluţiei 85” – precizează Gheorghe Falcă.
Neachitarea taxelor pentru ocuparea domeniului public de către proprietarii teraselor nu reprezintă o noutate pentru Primărie. Problema se repetă în fiecare an: la început de sezon firmele plătesc un avans pentru terase şi… atât. Primesc somaţii pentru neplata obligaţiilor fiscale, li se ridică terasele şi, potrivit contractului, nu mai pot primi niciodată autorizaţie. Dar nici nu au nevoie. Pentru că anul următor „investitorul” înfiinţează o altă societate şi… povestea se reia. Întrebat dacă nu pot fi identificaţi şi sancţionaţi cei care procedează în felul acesta, primarul Falcă a spus că „povestea e de respect”.

În căutarea altor soluţii

„Cu regret, Primăria va trebui să intre, după somaţie, în executarea solicitării Direcţiei Fiscale de ridicare a unor terase şi a unor gherete de pe domeniul public. Există datorii destul de mari ale acestor companii faţă Municipalitate. Propriu-zis, au plătit doar avansul la începutul primăverii şi, până la sfârşitul toamnei, constatăm că nu şi-au onorat obligaţiile faţă de ocuparea domeniului public. Recunoaştem, ne-am mai confruntat cu situaţii similare şi anii trecuţi, dar nu la o dimensiune atât de mare, deşi anul acesta taxele au fost mult mai mici faţă de anii precedenţi. De aceea, Municipalitatea va ridica atât terasele, cât şi gheretele şi, evident, vom încerca să găsim alte soluţii pentru anii următori. Cu regret spun, poate soluţii care vin cu o garanţie mai mare, poate plata în avans pentru fiecare lună, deoarece constatăm că nu există seriozitate în acest domeniu” – punctează edilul Aradului.

Viitorul, pe Meţianu!

Privind spre viitor, primarul Gheorghe Falcă face referire la strada Meţianu, care ar urma să se umple de terase. „Vom încerca să ridicăm pentru anul viitor zona Meţianu, unde taxele pentru ocuparea domeniului public să fie foarte, foarte mici şi să activăm cu terase acea zonă. De asemenea, vom încerca pe întreaga suprafaţă a municipiului Arad să sprijinim existenţa acestor terase, dar, evident, cu plata domeniului public” – încheie edilul.22Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor