Fără reţete compensate în unele cabinete medicale din Arad

De M.B.
1Comentariu
Fără reţete compensate în unele cabinete medicale din Arad
Chiar dacă au semnat cu CJAS actele adiţionale prin care îşi prelungesc contractele, unii medici de familie nu mai eliberează reţete compensate, ca formă de protest faţă de subfinanţarea sistemului.

Protestul naţional al medicilor de familie faţă de subfinanţarea asistenţei medicale şi faţă de birocraţie şi-a găsit adepţi şi în Arad. Nu se ştie exact câţi, însă unii au decis să nu mai presteze servicii decontate, chiar dacă au contracte valabile cu Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate (CJAS).

Preşedintele Societăţii de Medicină de Familie (SMF) Arad, Adrian Dărăbanţiu, ne-a declarat că fiecare medic a decis singur dacă aderă sau nu la protest, astfel că nu există o evidenţă clară a numărului de cabinete în care nu se mai eliberează reţete compensate sau trimiteri la medicii specialişti.

„Sunt mulţi care nu eliberează reţete în contract cu Casa, chiar dacă au semnat actele adiţionale. Nu avem încă o evidenţă exactă, în cursul serii (miercuri – n.r.) ne vom întâlni cu medicii de familie pentru a discuta, pentru că noi vom avea şi alte forme de protest. Am lăsat ca fiecare medic să decidă dacă va protesta, pentru că nu am dorit să afectăm pacienţii”, a spus Dărăbanţiu.

Plângere penală

SMF Arad, care reprezintă două treimi din medicii de familie din judeţ, a decis să depună o plângere penală împotriva preşedintelui Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, Laurenţiu-Teodor Mihai, pe care îl acuză că este responsabil de subfinanţarea asistenţei medicale prin prezentarea unor date false la discutarea bugetului pe 2018.

„Am discutat deja cu avocaţii şi vom depune la Parchet plângere penală împotriva preşedintelui CNAS, care în şedinţa Comisiei de sănătate, când s-a discutat bugetul, cu tupeu şi nesimţire a dezinformat, prezentând nişte date false, valori ale punctului per capita şi per serviciu mai mici, inducând în eroare Comisia. A susţinut că va exista o creştere alocată medicinei de familiei dublă faţă de cea reală, motiv pentru care amendamentele de creştere a fondurilor au fost respinse la discutarea bugetului”, a spus Dărăbanţiu.

Verificări online

Preşedintele CJAS Arad, Gheorghe Domşa, ne-a declarat că toţi cei 247 de medici de familie din judeţ au semnat actele adiţionale de prelungire a contactului şi că „în general se eliberează reţete”. „Am verificat online situaţia şi am constat că, în general, medicii care sunt la program eliberează reţete compensate. Important este ca medicii de familie să nu uite că prestează servicii pentru persoane care plătesc asigurări de sănătate şi care astfel au dreptul să beneficieze de servicii medicale primare”, a spus Domşa.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor