aradon.ro Web analyticsFără reţete compensate în unele cabinete medicale din Arad

Fără reţete compensate în unele cabinete medicale din Arad

Chiar dacă au semnat cu CJAS actele adiţionale prin care îşi prelungesc contractele, unii medici de familie nu mai eliberează reţete compensate, ca formă de protest faţă de subfinanţarea sistemului.
Scris de M.B. - Chiar dacă au semnat cu CJAS actele adiţionale prin care îşi prelungesc contractele, unii medici de familie nu mai eliberează reţete compensate, ca formă de protest faţă de subfinanţarea sistemului.

Protestul naţional al medicilor de familie faţă de subfinanţarea asistenţei medicale şi faţă de birocraţie şi-a găsit adepţi şi în Arad. Nu se ştie exact câţi, însă unii au decis să nu mai presteze servicii decontate, chiar dacă au contracte valabile cu Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate (CJAS).

Preşedintele Societăţii de Medicină de Familie (SMF) Arad, Adrian Dărăbanţiu, ne-a declarat că fiecare medic a decis singur dacă aderă sau nu la protest, astfel că nu există o evidenţă clară a numărului de cabinete în care nu se mai eliberează reţete compensate sau trimiteri la medicii specialişti.

„Sunt mulţi care nu eliberează reţete în contract cu Casa, chiar dacă au semnat actele adiţionale. Nu avem încă o evidenţă exactă, în cursul serii (miercuri – n.r.) ne vom întâlni cu medicii de familie pentru a discuta, pentru că noi vom avea şi alte forme de protest. Am lăsat ca fiecare medic să decidă dacă va protesta, pentru că nu am dorit să afectăm pacienţii”, a spus Dărăbanţiu.

Plângere penală

SMF Arad, care reprezintă două treimi din medicii de familie din judeţ, a decis să depună o plângere penală împotriva preşedintelui Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, Laurenţiu-Teodor Mihai, pe care îl acuză că este responsabil de subfinanţarea asistenţei medicale prin prezentarea unor date false la discutarea bugetului pe 2018.

„Am discutat deja cu avocaţii şi vom depune la Parchet plângere penală împotriva preşedintelui CNAS, care în şedinţa Comisiei de sănătate, când s-a discutat bugetul, cu tupeu şi nesimţire a dezinformat, prezentând nişte date false, valori ale punctului per capita şi per serviciu mai mici, inducând în eroare Comisia. A susţinut că va exista o creştere alocată medicinei de familiei dublă faţă de cea reală, motiv pentru care amendamentele de creştere a fondurilor au fost respinse la discutarea bugetului”, a spus Dărăbanţiu.

Verificări online

Preşedintele CJAS Arad, Gheorghe Domşa, ne-a declarat că toţi cei 247 de medici de familie din judeţ au semnat actele adiţionale de prelungire a contactului şi că „în general se eliberează reţete”. „Am verificat online situaţia şi am constat că, în general, medicii care sunt la program eliberează reţete compensate. Important este ca medicii de familie să nu uite că prestează servicii pentru persoane care plătesc asigurări de sănătate şi care astfel au dreptul să beneficieze de servicii medicale primare”, a spus Domşa.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Certificatul verde, obligatoriu pentru angajaţii de la stat. A trecut de comisiile Senatului, urmează plenul
  Comisiile Senatului au aprobat marţi seara introducerea certificatului verde pentru angajaţii de la stat. Documentul va fi obligatoriu în toate instituţiile din România. 2

  ARADON Sport local

  Alexandra Ghiță, convocată pentru calificările la Women's EuroBasket
  Pivotul de la FCC Baschet UAV Arad se numără printre convocate și sub comanda noului selecționer.

  Local

  Arădenii, informați de polițiști și jandarmi cu privire la noile restricții
  Polițiștii și jandarmii, împreună cu polițiștii locali arădeni, au demarat, marți dimineața, ample acțiuni de informare a cetățenilor din municipiu și județ, cu privire la noile măsuri de protecție împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2. 1

  Local

  Certificat verde și la IPJ Arad. Care sunt excepțiile
  Având în vedere noile reglementări în ceea ce privește accesul persoanelor în instituțiile publice, Inspectoratul de Poliție Județean Arad informează cine, în ce condiții poate intra în sediul instituției, dar și care sunt excepțiile. 5

  România

  Cum vor recupera elevii orele din vacanța prelungită? Ministrul Educației vine cu explicații
  Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a vorbit, marţi, la Aleph News, despre modul în care se va modifica structura anului. El afirmă că cele două săptămâni de vacanţă suplimentară vor fi recuperate între 3 şi 14 ianuarie, pentru elevii de gimnaziu şi liceu, respectiv între 10 şi 14 ianuarie, pentru ciclul primar.

  România

  VIDEO | Un şofer inconştient spulberă cu autobuzul o barieră la calea ferată
  Șoferul unui autobuz a fost surprins marți când a forțat barierele de la o trecere de cale ferată, între stațiile Crivina - Brazi din județul Prahova. 9

  Local

  Pacientă cu Covid, transferată în Ungaria, decedată la Szeged
  Alți opt pacienți arădeni se află încă în spitalele din Ungaria, unde sunt internați pe secțiile de terapie intensivă. 4

  UT Arad

  UTA are doi jucători în echipa etapei
  Victoria cu Academica Clinceni i-a propulsat pe Hora și Passaglia în echipa ideală a rundei cu numărul 13.

  Local

  Dau bani pe consultanță pentru „Anghel Saligny”
  Câteva primării din județ au început să semneze contracte pentru consultanță în vederea accesării de fonduri prin programul „Anghel Saligny”. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.