Feieş: România nu respectă Charta europeană a autonomiei locale

De Simion Todoca
2Comentarii
Gheorghe Feieş Foto: JA
Gheorghe Feieş Foto: JA
Primarul Sebişului, Gheorghe Feieş, a participat la reuniunea aleşilor locali ai PNL, de la Braşov, unde, spune el, a vorbit despre „anomaliile” administraţiei publice din România.

Preşedintele Ligii aleşilor locali ai PNL Arad spune că în 26 de ani de la revoluţie niciun guvern nu s-a preocupat de realizarea autonomiei locale, ceea ce duce la grave disfuncţionalităţi. „Din păcate, conducătorii României nici măcar nu cunosc prevederile Chartei Europene ale autonomiei locale, darămi-te să le respecte. Cum să se dezvolte comunităţile, când nu pot decide, în conştiinţă de cauză, cum să dispună de resursele pe care le are, nu pot să-şi stabilească priorităţile, pe baza realităţii din teren?”, a întrebat, retoric, Feieş. El consideră că una dintre cele mai mari greşeli a fost desfiinţarea Ministerului Administraţiei, pentru că primarii nu au, efectiv, cu cine să discute despre problemele pe care le au. „Sistemul este piramidal, dar nu porneşte de la bază, cum ar fi normal, ci de la vârf, unde se adună toţi banii şi de acolo sunt redistribuiţi după criterii neştiute”, acuză primarul. În plus, spune el, administraţiile locale lucrează cu oameni puţini şi prost plătiţi. Concluzia sa este că partidele politice să se adune la o masă şi să elaboreze o legislaţie care să asigure autonomia locală şi funcţionarea corectă a administraţiilor locale. Despre PNDL, Feieş crede că „trebuie regândit, armonizat cu alte programe de investiții și prioritizat în așa fel încât să fie finalizate proiectele cu impact maxim și cele aflate într-o stare avansată de realizare. Stabilirea criteriilor de selecţie pentru ordonarea proiectelor funcţie de impactul acestora şi de gradul de realizare, după modelul proiectelor europene. Programul trebuie să aibă asigurată transparența, iar sumele repartizate prin Hotărâre de Guvern să fie monitorizate de un comitet din care să facă parte și reprezentanții beneficiarilor. Instituirea unui moratoriu prin care, până la aplicarea acestor măsuri, cel puţin un an de zile să nu se mai înceapă alte proiecte este de asemenea necesară”.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor