Fisele fiscale devin istorie

De Andreea Pintea
Angajatorii nu vor mai depune fişe fiscale la Fisc FOTO: FAN
Angajatorii nu vor mai depune fişe fiscale la Fisc FOTO: FAN
Angajatorii nu vor mai depune fişele fiscale ale salariaţiilor de anul viitor.

ARAD. Numărul mare de fişe, declaraţii şi formulare ce trebuiesc completate şi depuse de către societăţi a fost o caracteristică a sistemului birocratic românesc. Încet, încet, Fiscul renunţă la o serie de fişe şi declaraţii, însă informaţiile raportate vor fi în mare parte aceleaşi, doar că documentele depuse la Finanţe vor fi mult mai puţine.

Fişele contopite cu formularul 205

Introducerea formularului unic – 112 – a fost primul pas făcut de stat pentru a reduce considerabil numărul formularelor şi declaraţiilor, numărul hârtiilor ce trebuiesc completate şi depuse de către angajatori. A fost un prim pas pentru a le face viaţa mai uşoară companiilor şi a făcut lumină în hăţişul birocratic care s-a instalat în toate sectoarele. Acum, Fiscul va renunţa şi la fişele fiscale. Angajatorii nu vor mai depune fişele fiscale ale salariaţiilor, dar informaţiile cuprinse în aceste documente nu dispar, ele urmând să se regăsească într-un alt formular mai complex.

Eliminarea fişelor fiscale a fost prevăzută în OG 30/2011, actul ce a modificat Codul Fiscal în septembrie anul trecut. Astfel, angajatorii nu au mai avut obligaţia de la 1 ianuarie anul acesta să completeze fişele fiscale şi să le depună organelor competente. Potrivit noilor modificări, angajatorii vor trebui să cuprindă în Declaraţia 205 – Declaraţie privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, toate informaţiile din vechile fişe fiscale.

„Numeric, la ultimul termen de raportare, au fost 11.500 angajatori care au depus fişe fiscale pentru un număr total de 155 mii angajaţi. La următoarea raportare, însă, nu se vor mai depune fişele fiscale, ci doar formularul 205”, ne-a informat Călin Arusti, purtător de cuvânt al DGFP Arad.

În ceea ce priveşte conformarea angajatorilor, Arusti ne-a spus: „Am avut un grad de conformare foarte bun al angajatorilor la depunerea obligaţiilor declarative fiscale. Nu am fost nevoiţi să aplică sancţiuni sau penalizări pentru a-i obliga pe contribuabili să depună fişele fiscale”.

La sfârşitul lui februarie

Potrivit informaţiilor din acest moment, data de depunere a noului formular nu se va modifica. Astfel, angajatorii vor avea termen până în ultima zi din luna februarie a anului 2013 să depună declaraţiile pentru anul fiscal 2012.

„În acest an au fost depuse fişe fiscale pentru 155 mii de angajaţi” Călin Arusti

andreea.pintea@informmedia.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !