Glasul pamantului la Prefectura

De Monica Ardelean
Foto: M. Ardelean
Foto: M. Ardelean
Se face inventarul pământului Aradului și a datoriilor pe care le are statul față de foștii proprietari.

Arad. Zeci de arădeni au fost vineri prezenți la întâlnirea cu preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), George Băeşu și Arthur Ursu directorul general al Agenției Naționale de Cadastru. Multe dosare, multe dezamăgiri și puține speranțe, în ciuda promisiunilor făcute de președintele George Băeșu că toate sesizările vor primi un răspuns punctual la problema lor. Ceea ce a fost apreciat și punctat a fost faptul că este pentru prima dată când un oficial, la un asemenea nivel, a fost prezent la Arad pentru discuții cu oamenii pe problemele lor legate de restituirea proprietăților. Evident nu au lipsit nici săgețile politice aruncate către tabără adversă, suntem în plină campanie electorală, și nici criticile aduse celor care i-au precedat la conducerea ANPR.

Marea problemă, lipsa banilor

Una din problemele acute ale celor prezenți în sală, conform declarațiilor directorului Arthur Ursu (întâlnirea s-a desfășurat în cea mai mare parte în absența presei) a fost lipsa banilor pentru plata tuturor despăgubirilor datorate foștilor proprietari. Una dintre posibilele soluții pentru a repara această datorie a statului este dată de procedura de inventariere a terenurilor la nivel județean. Atât președintele Băeșu cât și directorul Ursu au declarat că Aradul este printre primele județe din țară în ceea ce privește procentul de inventariere. 95% din comunele arădene au predat deja situația iar în maxim două săptămâni se va știi cât pământ mai trebuie plătit sau retrocedat către foștii proprietari. Preferabil pentru statul român este să se restituie în natură și să fie diminuate sumele de bani, chiar dacă se vor face restituiri din domeniul public al statului. Până la finalizarea inventarierii acestor terenuri la nivel național nu se mai eliberează titluri de proprietate, spun oficialii din capitală.

Și puțină celebritate

Două cazuri care au adus celebritatea județului: Nadăș și Zărand. Oficialii de la București le lasă însă în seama altor instituții care să le descâlcească. „Nadășul e prea mare pentru ANPR” a declarat Băeșu. „Am fost contactați pentru a ne expune un punct de vedere dar mai mult de atât nu puteam face” a declarat Băeșu. Cât despre Zărand, și aici este așteptată decizia instanței. Nu se comentează.

Taguri: , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !