Guvernul, cel mai prost administrator

De Simion Todoca
16Comentarii
Claudia Boghicevici Foto : JA
Claudia Boghicevici Foto : JA
Deputatul Claudia Boghicevici acuză Guvernul că încurajează companiile de stat să nu îşi plătească datoriile, în timp ce sectorul privat este împins spre faliment.

ARAD.Viceliderul grupului parlamentar PNL din camera Deputaţilor, Claudia Boghicevici, spune că statul, respectiv, Guvernul Ponta, tratează în mod discriminatoriu companiile private faţă de cele de stat. Astfel, în timp ce aplică sancţiuni drastice sectorului privat, în caz ne neplată a datoriilor, cele de stat sunt efectiv încurajate să nu plătească, provocând grave dezechilibre în economia românească.

„Conform unei analize prezentate de către preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, datoriile companiilor de stat reprezintă aproape jumătate din cifra de afaceri generată de acestea, iar cele mai mari plăţi restante sunt către buget. În 2014, restanţele companiilor de stat au ajuns la aproximativ 25 mld. lei, depăşind 40% din cifra de afaceri a acestora. Comparativ, arieratele firmelor private au fost în ultimii ani sub 10% din cifra de afaceri”, arată Claudia Boghicevici.

Deputatul arădean este de părere că Guvernul nu mai are legitimitatea morală să pretindă sectorului privat corectitudine şi promptitudine la plata datoriilor către stat, din moment ce nu dă, prin companiile din subordinea sa, exemplu pozitiv, ci, dimpotrivă, unul negativ.

„Potrivit datelor preliminare publicate de Ministerul Finanţelor, cele mai mari datorii ale companiilor de stat sunt la bugetul general consolidat, plăţile restante ajungând la sfârşitul anului trecut la un nivel estimat de aproape 11 mld. lei, reprezentând aproximativ jumătate din totalul datoriilor. Încurajarea firmelor de stat la comportament evazionist demonstrează cât se poate de limpede că pe guvernanţi nu îi interesează chivernisirea banului public, ci doar racordarea la el, în scopul fraudării, în interesul partidului, care are nevoie de surse de finanţare. Pe de altă parte, companiile private sunt somate să-şi plătească, întâi de toate, datoriile către stat, iar abia după aceea către furnizori. Mai mult, modalităţile de plată diferă radical, furnizorii aşteptând nepermis de mult timp pentru a-şi primi banii, din această cauză ajungând la faliment. În loc să sprijine sectorul privat, principal contributor la bugetul de stat şi susţinător al PIB-ului, Guvernul bagă beţe în roate, prin intermediul unei legislaţii discriminatorii. Prin acest comportament, Guvernul Ponta prezintă, în toată „splendoarea” sa, tabloul unei Românii Socialiste, în care statul este atotputernic şi îndreptăţit să lupte împotriva „capitalismului putred” pe care îl promovează forţele de dreapta din România”, spune Claudia Boghicevici.16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor