Igaş critică alocările discreţionare din FRB

De Simion Todoca
Igaş critică alocările discreţionare din FRB
© Traian Igaş Foto: JA
Senatorul Constantin Traian Igaș a primit răspunsul la interpelarea adresată premierului Dacian Cioloș.

În răspunsul la interpelarea depusă de către senatorul arădean, pe marginea alocărilor din Fondul de Rezervă Bugetară aferente anilor 2014-2016, se arată că sumele prevăzute inițial în legea bugetului de stat au fost rezonabile în fiecare an. Majorările în schimb, nu.

„Din anexele furnizate de Ministerul Finanțelor Publice, problema apare la majorările care se fac în decursul unui an. Deși inițial au prevăzut în buget o sumă rezonabilă pentru acest fond, tupeul se vede la cifrele colosale de după. Doar în anul 2014, Guvernul PSD a majorat de 15 ori suma prevăzută inițial. În anul 2015 lucrurile nu s-au schimbat, la ultima majorare au triplat fondul inițial, iar banii trebuiau cheltuiți în doar două luni de zile. Majorările pe care PSD și le-a propus urmau să ajungă la aproximativ 2,5 miliarde lei, ca în 2014. Schimbarea Guvernului, în noiembrie 2015, a dus la necheltuirea a 1,2 miliarde lei din suplimentările discreționare”, declară senatorul liberal.

Senatorul arădean susține că este necesară o modificare a prevederilor legale referitoare la Fondul de Rezervă Bugetară aflat la dispoziția Guvernului. Consiliul Fiscal și Curtea de Conturi avertizează în fiecare an asupra faptului că legislaţia care reglementează felul în care pot fi alocaţi banii din acest fond este deficitară, iar Guvernul poate profita de lacune.

„Anul trecut, Guvernul PSD a alocat sume foarte mari din FRB unor primării, dar lipsa de estimare a necesităților, a condițiilor externe, a făcut ca acei bani să nu poată fi cheltuiți și, ca atare au rămas în soldul FRB. În 2014 nu s-a întâmplat la fel, banii au fost cheltuiți, dar subiectiv direcționați. Această meteahnă trebuie să dispară pentru că afectează capacitatea de planificare a primarilor în ceea ce privește dezvoltarea localității pe care o reprezintă”, este de părere senatorul arădean.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !