Igaş: statul nu mai are perioadă de graţie

De Simion Todoca
9Comentarii
Traian Igaş
Traian Igaş
Senatorul Constantin Traian Igaș susține că decizia Curții Constituţionale a României de a obliga statul român să plătească penalizări pentru fiecare zi întârziere în restituirea banilor pe care îi datorează contribuabililor este foarte bine venită, în special pentru economia de piață.

„PNL susține că decizia CCR este una bine venită și mult așteptată și noi ne propunem ca atunci când vom veni la guvernare să stabilim un parteneriat mult mai prietenos între agentul economic și agentul fiscal. Ca partid de dreapta susținem mediul economic și considerăm că este normal și obligatoriu ca cetățeanul să beneficieze de același tratament în raport cu statul, atunci când rolurile se inversează, când statul devine debitor și contribuabilul creditor. Raporturile contribuabil – stat trebuie să fie echitabile în ambele sensuri, în ceea ce privește obligațiile de plată”, este de părere senatorul liberal, Constantin Traian Igaș.
Judecătorii CCR au decis că statul român va plăti penalizări pentru utilizarea banilor românilor, pe acelaşi principiu potrivit căruia orice contribuabil plăteşte penalizare pentru fiecare zi de întârziere a plăţii impozitelor şi taxelor către stat.
„Cel mai important aspect este cel referitor la perioadele de grație de care statul beneficia până acum în a face plăți către contribuabil pentru plăți efectuate fără temei legal. Deși există situații care de asemenea ar trebui reglementate pe acest principiu al normalizării relației contribuabil-stat pentru a duce la funcționarea unor domenii de activitate economică. Aici mă refer la cererile de rambursare a TVA către contribuabilul care are ca domeniu de activitate producția cu ciclu lung de fabricație, adică solicită în mod necesar o perioadă substanțială de timp pentru a fi gata în vederea utilizării sau pentru vânzare. Trebuie să avem în vedere că în agricultură cheltuielile încep în septembrie odată cu pregătirea culturilor pentru anul următor. Un agricultor adună TVA din cheltuielile pentru semințe, salarii, motorină etc. și nu obține profit până la recoltat în iulie, după aproape un an, perioadă în care se susținea cu credite de la bănci. De aceea, faptul că statul nu mai beneficiază de perioadele de grație poate însemna reușita agentului economic în agricultuă și celelalte domenii de producție”, a declarat senatorul Constantin Traian Igaș.
Senatorul arădean consideră că această decizie are implicații și în alte cazuri de restituiri la care statul este obligat față de contribuabil, fie persoană fizică sau juridică. Acesta face referire în special la restituirea taxei auto ca fiind cel mai cunoscut exemplu.

Taguri: , , ,


9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor