În tabere internaţionale

De Vasile Filip
Pavel Jurik a pictat în Ungaria
Pavel Jurik a pictat în Ungaria
Artistul plastic arădean Pavel Jurik a participat, în această vară, la două tabere internaţionale.

An de an, artistul plastic arădean Pavel Jurik participă la diferite tabere de creaţie unde, împreună cu alţi artişti din diferite ţări, crează lucrări pe care le prezintă publicului în expoziţii sau în albume de artă.

La Kitikhaza

Şi în această vară el a fost prezent la două tabere internaţionale în Ungaria. Prima a avut loc, în iulie, la Kitikhaza…„A fost a 35-a ediţie şi s-a desfăşurat, ca de obicei, în fostul castel al baronului Almasi – ne spune artistul. Au participat plasticieni din mai multe ţări, de la Arad, împreună cu mine, s-au aflat şi colegii Maria Furnea şi Liviu Leonte”. Cum a fost? „Castelul este înconjurat de un parc imens. Aici, timp de două săptămâni, am lucram toţii, evenimentul încheindu-se cu o expoziţie în incinta taberei. Eu pot să spun că am fost foarte productiv: am făcut peste 15 tablouri (peisaje, natură statică dar şi de orientare cubistă)”.

La Bekes

În luna august, la Bekes a avut loc a XXV-a ediţie a simpozionului de arte plastice, cu participanţi din peste 30 de ţări. România a avut un singur reprezentat: arădeanul Pavel Jurik. „Este o tabără renumită – ne-a mărturisit acesta. Vin aici pictori, sculptori, graficieni, cu nume cunoscute în toată lumea. Tema din acest an a fost «Amintire». Eu am realizat o lucrare cu un bunic care îşi duce nepotul la şcoală, pictură care i-a impresionat pe toţi cei care au văzut-o (n.n. evenimentul, care s-a desfăşurat pe durata unei săptămâni, s-a finalizat cu o expoziţie în sala Muzeului). De altfel organizatorul, Gzörgy Csuta, care m-a şi rugat să pictez un tablou pentru sponsori, a fost foarte mulţumit şi mi-a spus să iau în vedere că, atâta timp cât el organizează această tabără, eu sunt invitat permanent”

În memoriam

La Bekes, după cum ne spune Pavel Jurik, a avut loc şi un moment emoţionat. Au fost evocaţi patru artişti plastici care au dispărut în perioada trecută de la ediţia precedentă, între acesţia, din păcate, s-a numărat şi apreciatul pictor şi sculptor arădean Mihai Takacs, plecat prea devreme dintre noi, în primăvara acestui an. În memoria lor s-a păstrat şi un moment de reculegere.

„Am pictat şi în locul unde se întâlnesc toate cele trei Crişuri: Alb, Negru şi Repede” (Pavel Jurik)0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !