Interviu JA: Vladimir Cristea, locul I la Olimpiada Naţională de Istorie

De Vasile Filip
14Comentarii
Vladimir Cristea şi prof. Nicolae Danciu
Vladimir Cristea şi prof. Nicolae Danciu
Prins de farmecul Istoriei

Elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Moise Nicoară”, Vladimir Cristea este pasionat de istorie.

Am informat, printr-o scurtă ştire că ai luat premiul I la Olimpiada Naţională de Istorie, dar, datorită vacanţei, nu am reuşit să ne întâlnim până acum. Pentru început, cum te-ai prezenta?

VLADIMIR CRISTEA: Sunt elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Moise Nicoară”, unde învăț din clasa a V-a. Sunt născut în Arad, iar clasele I-IV le-am făcut la Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn”. Deși mi-a plăcut dintotdeauna istoria, am început să o aprofundez doar de câțiva ani, când i-am descoperit farmecul. Atunci a devenit materia mea preferată și tot atunci am început să o studiez și în afara școlii, din cărți sau de pe internet. Sunt foarte interesat și de istoria Aradului, motiv pentru care m-am decis să mă înscriu ca voluntar în proiectul Arad Free Tours, devenind ghid turistic în acest oraș. Pe lângă istorie, sunt pasionat de teatru, debate (dezbateri) și baschet, iar ca materii la școală îmi plac și geografia (mai ales cea politică și umană) și limbile străine.

De ce istorie?

VLADIMIR CRISTEA: Am ales istoria deoarece sunt foarte interesat de evenimentele trecutului, de cauzele și consecințele lor pe termen scurt și pe termen lung, de modul în care omenirea a evoluat de-a lungul timpului pe diferite planuri (politic, social, religios, etc.), de faptele care au determinat această evoluție și de relațiile dintre state în trecut și în prezent. Consider că istoria este foarte importantă, atât pentru cultura noastră generală, cât și fiindcă din ea putem înțelege greșelile trecutului și le putem evita pe viitor.

Cum te-ai pregătit şi cum a fost concursul?

VLADIMIR CRISTEA: Am început pregătirea încă de prin septembrie-octombrie, cu câteva luni înainte de faza pe școală. Acest lucru a contat foarte mult, deoarece am avut timp să aprofundez mai bine lecțiile și să scriu și câteva subiecte. Astfel, am reușit să îmi îmbunătățesc și modul de scriere (exprimarea, structura), ceea ce a contat foarte mult. Un rol decisiv l-a avut domnul profesor Nicolae Danciu, care m-a ajutat foarte mult la pregătire. De asemenea, experiența de anul trecut m-a ajutat foarte mult, pentru că am înțeles ce înseamnă o națională de istorie. Subiectul de la națională mi-a plăcut, iar după concurs mă așteptam la un rezultat mai bun decât anul trecut.

Eşti în al doilea an de liceu şi poate deja te-ai gândit la viitor. Include acesta şi istoria?

VLADIMIR CRISTEA: Încă nu m-am hotărât unde vreau să merg la facultate și ceea ce vreau să fac în viitor, dar istoria rămâne, bineînțeles, una dintre variante.

O măsură a valorii

„Cristea Vladimir îmi este elev de când era in clasa a V-a, ne-a declarat prof. Nicolae Danciu. În toţi aceşti ani a manifestat un interes viu pentru orele de istorie, o dorinţă constantă de a pătrunde tainele acestei ştiinte, o seriozitate în pregătire şi o participare activă şi eficientă la clasă. După succesul lui la faza judeţeană a olimpiadei de istorie în clasa a VIII-a şi mai ales după participarea de anul trecut la naţională, cu un rezultat bun dar fără premiu, acest premiu I obţinut acum este o confirmare a colaborării noastre în echipă, o consecinţă firească a pasiunii şi timpului consacrat de Vladimir acestui concurs, o masură a valorii lui şi, în acelaşi timp, a liceului pe care îl reprezintă: Colegiul Naţional «Moise Nicoara» Arad”.14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor