Intreprinzatori datornici la sistemul public de pensii

De Simona Butaru
Intreprinzatori datornici la sistemul public de pensii
ARAD. Codul Fiscal prevede că persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente sub diverse forme de organizare, şi anume: întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale; membri ai întreprinderilor familiale; persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice; persoanele care realizează venituri din profesii libere şi persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii, in conformitate cu prevederile art.296^21 din Codul fiscal.

Potrivit informaţiilor furnizate de Călin Arusti, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Arad, contribuabilii persoane fizice, impuse în sistem real, care în anul fiscal 2013 au realizat un venit anual (încasări minus cheltuieli deductibile, exclusiv contribuţiile sociale) mai mare sau egal cu suma de 9.336 lei (respectiv 778 lei/lună pentru cei care nu au desfăşurat activitate întregul an fiscal), datorează contribuţie de asigurări sociale pe anul 2014.

Deasemenea, persoanele impuse pe bază de normă de venit datorează contribuţie de asigurări sociale, în cazul în care pe anul fiscal 2014 norma de venit anuală la care sunt impuse este mai mare sau egală decât suma de 9.648 lei (respectiv 804 lei/lună).

Drept urmare, contribuabilii care se află în una din aceste situaţii şi nu sunt asiguraţi în sisteme de asigurări sociale (nu sunt salariaţi, pensionari sau asiguraţi ai vreunui sistem de asigurări sociale) au obligaţia să depună “Declaraţia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii” formular cod 600 pentru anul 2014, la organul fiscal competent.

Organul fiscal competent este organul fiscal în a cărui rază teritorială se află adresa unde contribuabilul îşi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieşte efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu.

Termenul pentru depunere este data de 31 ianuarie 2014.

Venitul lunar bază de calcul pe anul 2014 este venitul declarat prin declaraţia 600, care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig, respectiv, venitul asigurat trebuie sa fie minim 804 lei/ lună şi maxim 11.490 lei/ lună. Cota de contribuţie este de 31,3%.

Precizăm faptul că, contribuabilii care potrivit legii nu datorează contribuţie, obligatorie, de asigurări sociale, pentru că au venituri sub plafonul menţionat mai sus, dar vor să se asigure în sistemul de asigurări sociale de pensii, pot încheia contract de asigurare socială cu casa judeţeană de pensii, în baza art. 6, alin 2, din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !