Isi fac scoala dupa gratii

De Alin Gherasim
Isi fac scoala dupa gratii
95 de deţinuţi sunt înscrişi la cursuri în ciclurile primare, gimnaziale şi liceale, iar un puşcăriaş face facultate de după gratii.

ARAD. Legile privind persoanele private de libertate le acordă acestora o mulţime de drepturi. Iar unul dintre aceste drepturi se referă la şcolarizare: deţinuţii au dreptul să urmeze orice şcoală doresc ei de după gratii. Iar, în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Arad, 96 de persoane private de libertate se folosesc de acest drept.

Potrivit informaţiilor furnizate de către cei de la penitenciar, procenul de instruire şcolară în anul şcolar 2014-2015 cuprinde 8 clase afiliate la Şcoala Generală cu clasele I-VIII Avram Iancu, respectiv o clasă a X-a, o clasă a XI-a şi o clasă a XII-a, toate afiliate Liceului Tehnologic „Iuliu Moldovan”.

În ciclul primar sunt înscrişi 24 de deţinuţi, în ciclul gimnazial 38 de deţinuţi, iar în ciclul liceal 33 de deţinuţi. Mai mult, unul dintre puşcăriaşii încarcerat la Penitenciarul Arad este înscris în anul II de facultate la o universitate din Arad, urmând cursurile Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie şi Educaţie fizică şi Sport, specializarea Psihologie, forma de învăţământ la distanţă.

Deţinuţii Penitenciarului de Maximă Siguranţă Arad au şi posibilitatea urmării unor programe educaţionale în spatele gratiilor. Numai în trimestrul trei al acestui an s-au desfăşurat opt programe educative destinate persoanelor private de libertate.

La programul de adaptare la condiţiile privării de libertate au participat 52 de deţinuţi, la programul de alfabetizare a deţinuţilor care nu pot fi şcolarizaţi au fost înscrişi 12 deţinuţi, la programul de educaţie civică au participat 29 de deţinuţi, la cel de educaţie pentru sănătate 59 de deţinuţi, la educaţia pentru viaţa de familie au fost înscrise 8 deţinute, iar la valorificarea cunoştinţelor de cultură generală au participat 27 de deţinuţi.

În penitenciar s-a mai desfăşurat şi programul de informare pentru prevenirea consumului de droguri, alcool şi tutun la care au participat 45 de deţinuţi, iar la programul de valorificare a aptitudinilor artistice, care a cuprins ateliere de pictură, desen, grafică şi confecţionare de obiecte de artizanat, au participat 19 deţinuţi.

Şi formare profesională

Alte 30 de persoane private de libertate din cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Arad au finalizat şi un curs de formare profesională, aceştia învăţând meseria de lucrător în cultura plantelor. În prezent, alţi 15 deţinuţi sunt înscrişi la acelaşi curs de formare.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !