Ministrul Sănătăţii a vizitat centrul de screening de la Arad

De Vasile Obsitos
3Comentarii
Ministrul Sănătăţii a vizitat centrul de screening de la Arad
© FOTO: V. Obsitos
Ministerul Sănătăţii va lansa, la nivel naţional, planul de control al cancerului, iar pentru a pregăti evenimentul, ministrul a vizitat, vineri, primul centru de screening mamar din România, aflat în municipiul Arad.

Cu această ocazie, autorităţile au anunţat că vor să extindă centrul înfiinţat în 2015. Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cădariu, a venit la Arad pentru a vizita primul centrul de screening mamar din România înainte de a merge în Ungaria, unde a vizitat centrul similar inaugurat în cadrul unui proiect comun cu fonduri europene. Ministrul a mai spus că asemenea centre ar putea fi înfiinţate şi în alte oraşe.
„Am venit la Arad cu ocazia unei duble vizite – în Arad şi Ungaria – ca şi consecinţă a unui proiect transfrontalier care a avut ca şi rezultat înfiinţarea acestui centru de screening mamar în Arad. Momentul este unul fericit, având în vedere că săptămâna viitoare vom lansa în prezenţa premierului şi a reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate a Comisiei Europene planul naţional integrat comprehensiv de control al cancerului care va cuprinde în mod evident şi partea de profilaxie, de screening. În acest context, centrul din Arad poate să facă parte din complex al profilaxiei”, a declarat Patriciu Achimaş-Cădariu, ministrul Sănătăţii.

Echipamente performante

În Arad, cancerul este boala cu cea mai mare incidenţă. Primul centrul de screening mamar din România a fost inaugurat, în iunie 2015, la Arad, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană în valoare de 1,7 milioane de euro, între România şi Ungaria, derulat de către Universitatea de „Vest Vasile” Goldiş din Arad. Proiectul a vizat dezvoltarea infrastructurii pentru screening mamografic regulat în două localităţi din Ungaria (Hódmezovásárhely, Szentes) şi judeţul Arad. Centrul este dotat cu echipamente medicale performante necesare desfăşurării screeningului cancerului mamar, printre care mamograf digital de ultimă generaţie, ecograf doppler, scanner şi un sistem de server (PACS), care permite stocarea şi schimbul de informaţii digitale între partenerii de proiect.

Vor să extindă centrul

Centrul de screening mamar al Universităţii de Vest ,,Vasile Goldiş” din Arad este situat pe strada Cocorilor, nr. 57 şi este condus de către medicul Szekely Csaba, care este managerul centrului. Conform preşedintelui Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, prin acest proiect transfrontalier, cercetătorii doresc să evalueze stadiul evoluţiei acestei maladiei care face încă ravagii în România şi Ungaria, motiv pentru care în cercetare sunt implicaţi medici specialişti din cele două ţări.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor