O stradă și două jumătăți

De Valentin Goran
4Comentarii
Șantierul a debutat în urma cu cinci luni FOTO: V.G.
Șantierul a debutat în urma cu cinci luni FOTO: V.G.
PNDL a debutat acum cinci luni când primele utilaje au intrat pe prima stradă dintre cele 27 incluse pentru reabilitare. Programul va dura trei ani.

Au trecut cinci luni de zile de când au debutat lucrările de reabilitare a celor 27 de străzi incluse în Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), un proiect care se va desfășura pe o perioadă de trei ani. La cinci luni de zile de la startul lucrărilor a fost reabilitată total o stradă și începute alte două. Poate şi pentru faptul că din valoarea totală a proiectului, de 29 milioane lei fără TVA, au fost virați direct de la Guvern până acum doar 400.000 lei. O situație care obligă Municipalitatea arădeană să nu înceapă reabilitarea străzilor mari care absorb mulți bani, pentru că banii promişi se lasă aşteptaţi.
„Noi avem cota noastră de finanțare, cu care vom contribui, dar sperăm ca Guvernul să ne trimită toți banii până la urmă. Dacă începeam cu străzile mai mari, care sunt mari consumatoare de buget, ne era foarte greu să avansăm. Noi am calculat cota care îi revine fiecărei străzi și am hotărât să începem cu aceste străzi, pentru primul an, străzi ce fac şi ele parte din cadrul programului PNDL. Ca un exemplu, lucrările pe strada Constituției vor fi demarate începând de anul viitor, lungimea străzii şi sumele necesare reabilitării ei fiind considerentele pentru care a fost propusă pentru 2016”, a declarat Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad.

O stradă finalizată

Prima stradă cu care a debutat acest program și singura care a fost și terminată este strada 1 Decembrie, o străduță mică care se intersectează cu Bulevardul Revoluției. Utilajele firmei care a câștigat licitația, SC Sylc Con Trans SRL, au intrat pe data de 8 mai pe această stradă, care a fost finalizată în aproximativ o lună de zile. Mai apoi, pe data de 22 mai, a debutat și șantierul de pe Pădurii, iar pe la sfârșitul lui iunie, au început lucrările și pe strada Hunedoarei.
În data de 8 mai, la debutul șantierului, primarul Gheorghe Falcă, declara, în cadrul unei conferințe de presă, că primele străzi care vor fi reabilitate în cursul acestui an în cadrul PNDL vor fi: Nicolae Grigorescu, Pădurii, 6 Vânători, Hunedoarei și Nicolae Titulescu. În atare condiţii, nu mai rămâne decât de văzut dacă în acest an vor fi deschise șantiere și pe Nicolae Grigorescu, 6 Vânători și Nicolae Titulescu.

Pădurii și Hunedoarei, străzile mari

Cum vor evolua lucrările de pe străzile Pădurii și Hunedoarei, șantiere unde mai este destulă treabă de făcut? Vom vedea. Pe șantierul de pe Pădurii, în acest moment, a fost turnat asfalt pe segmentele: Cartierul Alfa – intersecție cu strada Dorobanți (Cimitirul Pomenirea); Dorobanți – Căpitan Ignat; Căpitan Ignat – Abatorului. Porțiunile dintre aceste segmente mai trebuie doar conectate între ele și de reabilitat trotuarele. În ceea ce privește șantierul de pe Hunedoarei, până acum utilajele au avansat destul de greoi, însă acest șantier va fi gata oricum abia anul viitor.

Vine iarna peste șantiere

Trebuie să ținem cont și de faptul că încet, dar sigur, intrăm în iarnă. Un factor deloc de neglijat și care va putea bloca temporar sau chiar ține pe loc aceste șantiere. Rămâne de văzut cum vor evolua, dar mai ales cum vor arăta aceste șantiere în următoarele luni în care cu siguranță iarna își va intra încet în drepturi şi îşi va produce efectele.

​Cele 27 de străzi

Străzile prevăzute a se reabilita sunt: Constituţiei, Hunedoarei, Titulescu, Pădurii, Timişorii, 6 Vânători, Magheru, Steagului, Augustin Doinaş, Crişan, Cloşca, Gh.Popa de Teiuş, 1 Decembrie, Ion Şirianu, N.Grigorescu, Orşova, Ludovic Szantay, Transilvaniei, Gh. Şincai, Călăraşilor, Simion Popa, Brâncuşi, Şezători, Bihorului, Dorobanţilor, Vasile Milea şi Gh.Bariţiu. Cele mai lungi două străzi propuse pentru reabilitat sunt 6 Vânători, 2,8 kilometri, şi Constituţiei, 2,7 kilometri.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor