Petrecere-surpriză la 100 de ani

De Diana Dutu
1Comentariu
O zi cu totul specială pentru Ecaterina Moise şi familia ei FOTO: DIANA DUŢU
O zi cu totul specială pentru Ecaterina Moise şi familia ei FOTO: DIANA DUŢU
Ecaterina Moise a fost sărbătorită, marți, de Primăria Arad şi de Parohia Ortodoxă din Aradul Nou.

A fost sărbătoare în toată regula, marți, într-o casă din Aradul Nou. Ecaterina Moise a împlinit 100 de ani. Pe lângă familie, i-au fost alături şi oficialităţi locale – Oana Pârvulescu director al Direcţiei de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară, preoţii Teodor Faur şi Gabriel Cosmin Mariş de la Parohia din cartier şi nu mai puţin de 100 de copii de la Liceul German. S-au mobilizat cu toţii pentru a-i cânta şi ura sărbătoritei „la mulţi ani”. A fost o adevărată petrecere, până la urmă, cu baloane colorate, cu zece torturi (pregătite de parohie, în special pentru copii), dar şi cu multe flori şi cadouri. Din partea preoţilor, Ecaterina Moise a primit Sfânta Scriptură într-un format mare, iar din partea Primăriei a primit un tort cu etaj.

A fost o zi specială pentru familie, dar şi pentru comunitatea ortodoxă din cartier, Ecaterina Moise fiind cunoscută ca o femeie apropiată bisericii. Cei 100 de ani ai săi trebuiau sărbătoriţi cu multă bucurie. Mai ales că, în viaţa sa, tanti Ecaterina nu a avut parte de prea multe evenimente fericite.

Secretul: munca

„A avut o viaţă grea. A trecut prin război, avea două fete mici în vremea aceea şi a rămas singură să se îngrijească de toată gospodăria. A făcut faţă chiar dacă la un moment dat a trebuit să se şi refugieze. Dar a trecut peste toate greutăţile. A avut patru copii din care mai sunt în viaţă trei. În 1983 i-a murit soţul. A muncit foarte mult, mai întâi în agricultură, iar din 1962, de când s-a mutat la oraş, a lucrat la fabrica de conserve Refacerea, până s-a pensionat” – povesteşte Ioan Moise, fiul sărbătoritei. Care e secretul longevităţii mamei sale? „Eu cred că munca, în primul rând. Munca a fost ca un fel de tratament pentru ea” – spune bărbatul.

El este cel care, alături de una dintre surori (cealaltă locuieşte în Constanţa, dar marți s-a aflat la Arad), se îngrijeşte ca Ecaterinei Moise să-i fie bine. Bătrâna nu poate să meargă singură – doar cu cadrul sau sprijinită de o altă persoană –, iar când iese în curte are nevoie de scaun rulant. Nu a avut probleme majore de sănătate de-a lungul vieţii, dar a suferit totuşi trei operaţii, ultima dintre ele pe când avea 90 de ani, la cataractă.

Aşa că a văzut foarte bine câtă lume s-a străduit să-i transforme ziua centenarului într-una de neuitat. Dar, mai ales, a simţit bucuria şi dragostea celor care au înconjurat-o. La mulţi ani cu sănătate, tanti Ecaterina!1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor