PNR: nu mai puneti taxe pe cultura!

De Simion Todoca
Ion Stan Foto : JA
Ion Stan Foto : JA
ARAD. Vicepreşedintele Partidului Noua Republică, Ion Stan, acuză Guvernul şi pe parlamentari că, prin creşterea taxelor în domeniul culturii, atentează la identitatea poporului român.

„Iată că în tumultul alegerilor prezidenţiale din decembrie Camerele Parlamentului nu au şomat, ci au adus spre votare proiectul unei noi legi care taxează cultura. Parlamentul României, prin unul dintre cei mai plângăcioşi, miruiţi senatori, Varujan Vosganian, propune şi aduce în dezbatere taxarea consumatorilor nu de alcool, ci de cultură, cu faimosul timbru ,etichetă, bulină pentru ca imprimeria statului sa poată face nişte bănuţi.

Toate produsele artistice faţă de cele câteva care erau în vechea lege se impozitează , opt categorii cu procente diferite dupa cum urmează: scriitorii- 2%, din preţul de vânzare al cărţilor, o dată la editare şi altădată la o noua editare, traducerile, toate scriiturile pe orice suport şi reţeaua de distribuţie cu orice produs vândut la pachet . Mai nou, vom avea şi manuale mai scumpe, aceste manuale de literatură şi culegerile de texte comentate vor fi taxate cu 0,20 lei. (scriiturile de la DNA nu se impozitează?) ; timbru cinematografic- 2% din preţul de vânzare al unui bilet; timbru teatral -5% (în situaţia de azi şi aşa prea mulţi bani se alocă actului de creaţie?); timbru muzical- 5% (un artist instrumentist, ca să devină profesionist, învaţă din fragedă copilărie, munceşte de mic ca să fie impozitat când ajunge adult ?) ; timbru folcloric- 5% (distrugem şi ceea ce a mai ramas din tradiţile populare româneşti ?) ; mai avem taxe la muzee, divertisment etc; impozit pe arhitectură- dacă vrei sa faci o casă eşti taxat cu 0,5% din valoare investiţiei. Se pune întrebarea, unde se duc banii? De ce, oare, aleşii noştri, în loc să creeze locuri de muncă, să aducă bunăstare societăţii şi să aducă îmbunătăţiri legii mecenatului, care ar putea să ajute mult instituţiile de artă şi creaţie în acesta ţară, impozitează tot mai mult inteligenţa creativă ? Noua Republică se opune unor astfel de acţiuni legislative, care nu fac decât sa perpetueze aceste măsuri şi să se inventeze tot soiul de impozite si taxe. Domnilor politicieni, nu mai luaţi taxe si impozite pe cultură ! ”, spune Ion Stan.

Taguri: , , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !