Premieră la Spitalul Judeţean Arad: operaţii laparoscopice pentru copii

De Diana Dutu
Reactualizat la:
11Comentarii
Premieră la Spitalul Judeţean Arad: operaţii laparoscopice pentru copii
© Dr. Maria Trăilescu şi dr. Adrian Pavel, bucuroşi să opereze cu noul laparoscop FOTO: DIANA DUŢU
Ceea ce, până deunăzi, se făcea doar în ortopedia pediatrică la nivel de Arad, acum se face şi în chirurgia generală.

Graţie unei finanţări de 70.000 de euro aparţinând Consiliului Judeţean Arad, Spitalul Judeţean a fost dotat cu un laparoscop pentru intervenţii chirurgicale pediatrice. „Îl avem din 23 februarie şi am efectuat deja şapte intervenţii chirurgicale: o hernie, un colecist şi cinci apendici. Intervenţia chirurgicală e mai bine suportată de pacient, inciziile sunt minime, au doar cinci milimetri, traumatismul chirurgical este minim pentru pacienţi, recuperarea este mult mai rapidă şi ei se simt mai bine” – explică dr. Adrian Pavel, medic primar chirurgie şi ortopedie pediatrică.

Cu indicaţie

Toţi copiii care au indicaţie pentru intervenţie chirurgicală laparoscopică vor fi operaţi cu noul aparat. „O hernie inghinală la băieţi, de exemplu, nu are indicaţie chirurgicală laparoscopică; la fete are, pentru că e o altă anatomie” – precizează dr. Pavel.

Ce intervenţii se pot face cu noul laparoscop? Apendicite, colecistectomii, hernii, varicocel, chisturi ovariene. Exclusiv pentru copii.

Adaptare

O particularitate a aparatului nou venit în dotarea Secţiei de Chirurgie pediatrică a Spitalului Judeţean este că va putea fi folosit şi pentru endoscopie.

„Laparoscopul a fost configurat special în aşa fel încât să nu fie necesar să cumpărăm un endoscop complet. Trebuie doar să achiziţionăm şi să adaptăm la el accesoriile necesare explorării minim invazive a tubului digestiv – gastroscop şi colonoscop. Aceste explorări duc la un diagnostic de fineţe în patologia digestivă pediatrică” – susţine dr. Maria Trăilescu, medic primar chirurgie pediatrică.

Astfel, se vor putea face endoscopii, artroscopii, gastroscopii, colonoscopii sau bronhoscopii.

Pregătiţi

Timp de doi ani de zile, dr. Pavel şi dr. Trăilescu au urmat cursuri de pregătire pentru efectuarea operaţiilor laparoscopice, au asistat şi au participat la asemenea intervenţii. Primele şapte operaţii pe care le-au făcut la Spitalul Judeţean Arad au fost reuşite, oferindu-le celor doi medici încredere în viitor.

Şi ATI copii

Veştile bune nu se opresc la aparatul laparoscopic pentru Secţia de Chirurgie pediatrică. Potrivit celor doi medici, Primăria Arad a prevăzut în bugetul pe 2016 suma de 100.000 de euro pentru dotarea ATI copii. O investiţie care va face mult mai uşoară supravegherea şi monitorizarea cazurilor complexe, care va îmbunătăţi semnificativ terapia pacientului după intervenţia chirurgicală, terapia durerii.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor