Primarii Florin Ion Moţ şi Florin Liviu Dema au fost demişi

De Alin Gherasim
3Comentarii
Florin Liviu Dema şi Florin Ion Moţ
Florin Liviu Dema şi Florin Ion Moţ
O decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a dus la demiterea din funcţie a celor doi primari condamnaţi definitiv.

Le-a venit rândul. Deşi a trecut ceva vreme, până la urmă doi primari din judeţul Arad, respectiv Florin Ion Moţ, primarul comunei Zărand, şi Florin Liviu Dema, primarul comunei Şimand, au fost demişi din funcţie. „Prefectul județului Arad, Pribac Cosmin Valentin, a emis ordinul prefectului nr.494/25.09.2015 privind încetarea de drept a mandatului de primar al comunei Şimand al domnului Dema Florin Liviu și ordinul prefectului nr.496/25.09.2015 privind încetarea de drept a mandatului de primar al comunei Zărand al domnului Moț Ion Florin, în baza referatelor secretarilor comunelor și în virtutea lămuririlor date de Instanța Supremă – Înalta Curte de Casație și Justiție prin decizia nr.18/2015”, se arată într-un anunţ al Prefecturii. Primarul Zărandului a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare şi, la momentul condamnării, era singurul primar din ţară care avea o sentinţă definitivă, dar şi-a păstrat funcţia. Florin Ion Moţ a fost prins în flagrant de procurorii DNA Oradea în timp ce primea mită de la un denunţător. Pentru banii respectivi primarul s-a angajat că va elibera anumite documente pentru ca denunţătorul să se poată întabula pe nişte terenuri agricole pe care le achiziţionase tot cu ajutorul primarului. Însă instituţia condusă de Moţ era obligată să acorde cu titlu gratuit documentele respective. Totuşi, primarul a mirosit că e rost de făcut bani ilegali, aşa că a cerut sume enorme, 50.000 de euro, pentru a elibera actele respective. Curtea de Apel Oradea a dat sentinţa finală în acest caz, respectiv doi ani de închisoare cu suspendare.

Dema şi avocatul

În ceea ce îl priveşte pe celălalt primar demis din funcţie, Florin Liviu Dema, acesta a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare, fiind acuzat de conflict de interese. Judecătorii de la Judecătoria Chişineu Criş au emis această sentinţă după ce Dema l-a angajat ca avocat într-un proces personal pe Vasile Dan Ungureanu, ulterior angajându-l şi în procesele pe care primăria Şimand le avea pe rol. Dema şi-a recunoscut vinovăţia, spunând că a greşit că a ales acelaşi avocat şi pentru el, şi pentru instituţie, dar a ţinut să precizeze că nu a ştiut că încalcă legea dacă face acest lucru.

Vin viceprimarii

Locul celor doi primari care au fost demişi din funcţie va fi luat de viceprimari, potrivit legii. Iar aceştia vor rămâne la conducere până la alegerile locale care vor avea loc anul viitor. Legea administraţiei publice spune că nu se organizează alegeri anticipate dacă perioada până la alegerile locale este mai mică de un an de zile de la vacantarea postului. Iar cum alegerile vor avea loc în iunie 2016, perioada este mai mică. Aşa că viceprimarii din cele două comune vor rămâne la conducere până la anul.

Alte procese pentru Moţ

Necazurile lui Florin Ion Moţ nu se opresc, însă, aici. Acesta mai are pe rol două procese în care este acuzat de înşelăciune. Potrivit procurorilor, Moţ ar fi vândut aceleaşi terenuri agricole de două sau mai multe ori către cumpărători diferiţi. Totodată, se pare că unele dintre terenurile pe care Moţ le-a vândut nici măcar nu îi aparţineau. Pentru moment, dosarele se află în primă instanţă, unul la Judecătoria Arad, celălalt la Judecătoria Chişineu Criş.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor