Protesteaza pentru banii lor

De Monica Ardelean
foto Vasile Obsitos
foto Vasile Obsitos
Însoțitori ai persoanelor cu handicap din Felnac nu și-au mai primit indemnizațiile de trei luni.

Felnac. Au ieşit în faţa Primăriei Felnac pentru că nu şi-au primit banii de trei luni. Peste 30 de locuitori ai comunei au ajuns într-o situaţie disperată după ce salariile pe care ar fi trebuit să le primească în calitate de însoţitori ai persoanelor cu handicap nu au mai venit.

Au venit, ca atare, la autoritatea locală pentru a-şi cere dreptul, un drept care, în multe cazuri, înseamnă supravieţuire. Primarul localității, Nicolae Sălăgean, arată cu degetul către Guvern, care nu a alocat bani suficienți pentru plata acestor drepturi. Oamenii arată spre Primărie, pentru că în poveste au apărut și dosare penale ale unor funcționari din cadrul instituției, care ar fi semnat în numele lor pentru plata indemnizațiilor. Găsirea vinovatului nu-i salvează însă pe acești oameni, obligați să stea acasă și să-i îngrijească pe cei bolnavi. Singura soluție este găsirea fondurilor care să le asigure plata la timp a idemnizației.

Situaţia de la Felnac nu e singulară în județul Arad, iar cei de la Finanţele Publice spun că mai multe primării din judeţ au cerut suplimentarea fondurilor de la bugetul central pentru plata însoţitorilor persoanelor cu handicap, în condiţiile în care din banii primiţi până acum au achitat şi restanţe de anul trecut. În județul Arad sunt aproximativ 3.000 de asistenți ai persoanelor cu handicap.

2felnac

Poveşti de viaţă

Fiecare din cei veniți în fața Primăriei Felnac are povestea lui. Un copil, un bătrân, un adult cu certificat de handicap, care obligă un membru al familiei să stea acasă pentru a-l îngriji. Întârzierea plății lunare pentru ei înseamnă amânarea unor cheltuieli de obicei cu medicamentele și în unele cazuri chiar cu mâncarea. „Nu mai avem bani de mâncare și de medicamente. Eu stau cu copilul care este handicapat, avem un singur salariu în casă care abia ne ajunge să ne plătim cheltuielile lunare. Nu i-am mai luat medicamente de trei luni pentru că nu am avut bani”, spune cu durere în glas, una dintre protestatare.

Primăria le dă dreptate

Primarul Nicolae Sălăgean le dă dreptate dar susține că nu poate să mai plătească din bugetul comunei. „De la Guvern am primit la începutul anului doar pentru trei luni. Am pus peste 2 miliarde lei vechi de la bugetul local pentru a face plățile, dar nu mai avem bani. Şi dacă am încasa toate taxele și impozitele, tot nu ar fi suficienți bani să asigurăm plata pentru acești oameni”, susține primarul Nicolae Sălăgean.

3felnac

Cât despre dosarele penale, Nicolae Sălăgean a evitat să comenteze prea mult. „Există, într-adevăr, dosare penale, e și un control al Curții de Conturi, dar așteptăm finalul anchetei. Să lăsam autoritățile să își facă treaba”, a afirmant Sălăgean.

Confirmare

Poliţia confirmă existenţa unui dosar penal pentru delapidare pe numele unor funcţionari din primăria Felnac.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !