Psihiatria, motiv de cearta

De Alin Gherasim
Clădirea psihiatriei arată ca o ruină FOTO:JA
Clădirea psihiatriei arată ca o ruină FOTO:JA
Preşedintele Consiliului Judeţean Arad a lansat un atac asupra Prefecturii, susţinând că fostul subprefect, Radu Stoian, blochează modernizarea Psihiatriei.

ARAD. A trecut un an de zile de când Consiliul Judeţean Arad (CJA) a achiziţionat clădirea în care funcţionează secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Arad. Judeţul a decis atunci să facă acest pas pentru a nu mai plăti chirie către proprietari, ţinând cont de faptul că imobilul era retrocedat. La vremea respectivă, Nicolae Ioţcu, preşedintele CJA, anunţa că imediat după finalizarea procedurii de achiziţie, va fi demarat un proiect de modernizare deoarece clădirea se afla într-o stare deplorabilă. În aceeaşi stare se află şi acum. De ce? Pentru că Prefectura a concluzionat faptul că hotărârea CJA prin care a fost cumpărat imobilul este ilegală. „A fost mişcarea fostului subprefect, Radu Stoian. Nu am înţeles niciodată de ce a atacat hotărârea cu pricina. Modernizarea Psihiatriei este blocată de un an de zile pentru că Prefectura a atacat în instanţă, în contencios-administrativ, achiziţia respectivului imobil”, a spus Ioţcu. Acesta a mai susţinut că, la vremea respectivă, Stoian ar fi invocat faptul că nu era nevoie şi de achiziţia curţii Psihiatriei.

„Normele europene ne obligă să asigurăm câte 20 de metri pătraţi de spaţiu verde pentru fiecare pat al secţiei. Normele nu se aplică pentru clădirile existente deja, cum ar fi imobilul central al Spitalului Judeţean Arad, care a fost construit în urmă cu zeci de ani. Însă, cum este cazul noului spital TBC sau al secţiei de Psihiatrie, care sunt achiziţii noi, trebuie să asigurăm spaţiul verde necesar. De aceea a trebuit cumpărată şi curtea”, a mai precizat preşedintele CJA.

Prefectura simte ilegalitate

Cel care este indicat de Ioţcu drept vinovat pentru această situaţie, adică fostul subprefect Radu Stoian, a fost schimbat din funcţie. Însă acţiunile lui continuă să facă valuri. Purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Lucian Cozma, a declarat, referitor la atacul asupra hotărârii CJA, faptul că „hotărârea respectivă a fost atacată în instanţă. Motivul este că proiectul de hotărâre nu a fost pus la transparenţă decizională”. Războiul dintre Prefectură şi CJA şi-a consumat deja prima luptă. Tribunalul Arad a decis că Prefectura nu are dreptate şi a respins cererea instituţiei de anulare a hotărârii de CJA. Cu o primă luptă câştigată, Consiliul Judeţean va trebui să se apere şi la Curtea de Apel Timişoara.

„Sentinţa a fost atacată cu recurs de către Prefectură la Curtea de Apel”, au spus reprezentanţii ambelor instituţii. Cel care a plusat, însă, a fost Ioţcu, acesta declarând că „cei de la Prefectură au fost obligaţi de lege să facă recurs”. Preşedintele CJA a lăsat să se înţeleagă faptul că actualii şefi ai Prefecturii nu ar fi chiar de acord cu acţiunile lui Radu Stoian, dar, pentru că legea îi obligă, au înaintat recurs la instanţa de pe Bega. Decizia ce va fi dată de Curtea de Apel va fi definitivă.

Pierd arădenii

Din tot acest război orb al instituţiilor, cei care suferă cel mai mult sunt arădenii, respectiv pacienţii internaţi la Psihiatrie. Acest lucru a fost recunoscut şi de Nicolae Ioţcu. Până când instanţele nu vor da verdictul, pacienţii vor trebui să stea în continuare în igrasie, mizerie şi pereţi scorojiţi. De abia după o sentinţă definitivă şi irevocabilă, se va putea relua discuţia despre modernizarea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !