Război pe liniştea din oraş

De Adriana Barbu
7Comentarii
O dezbatere cu aproximativ 50 de participanţi Foto: A.B.
O dezbatere cu aproximativ 50 de participanţi Foto: A.B.
ARAD. Cine are dreptate: proprietarii de baruri, care servesc viaţa de noapte a oraşului, sau vecinii din imobil care îşi caută somnul printre başi? Ce va stabili Primăria?

Vom dormi cu toţii în fiecare seară, începând cu ora 22.00, sau locuitorii de pe centru, vecini cu cele mai celebre baruri şi cluburi din oraş, vor avea somnul tulburat, pe mai departe, de başi, scaune care se trag şi… fum de ţigară? Îi vom trimite pe toţi tinerii din oraş acasă devreme sau vom accepta şi beţivi, şi drogaţi, şi cerşetori pe centrul Aradului? Există cale de mijloc? Dacă da, Primăria Arad nu a identificat-o încă. Încă un motiv numai bun pentru a organiza o dezbatere publică pe tema: proiect de hotărâre privind modificarea Regulamentului de desfăşurare a activităţilor comerciale în municipiul Arad, aprobat prin Hotărârea nr. 9 din 27 ianuarie 2011. Un proiect în care cea mai fierbinte modificare propusă este cea legată de ora de închidere a teraselor din Arad. Se vrea reglementată, astfel, pentru prima dată ora la care trebuie închise terasele: ora 23.00 (ora 22.00 fiind destinată ultimei comenzi).

Şi această reglementare a fost şi cea mai discutată dintre toate. Surprinzător pentru un oraş atât de mort ca şi Aradul, din punct de vedere al implicării sociale, la dezbaterea de acum au venit mai toţi proprietarii de terase de pe centru, dar şi câţiva dintre locatarii din zonă, unii dintre cei care au sunat în repetate rânduri la 112, pentru a încerca să dea muzica mai încet. Per total, vreo 50 de arădeni.

La ce concluzie s-a ajuns? La niciuna, dar, desigur, nu acesta a fost rolul dezbaterii, ci acela de a aduna propunerile tuturor. Iar acestea au curs.

Pe măsura locatarilor

În timp ce locatarii din centru au mulţumit Primăriei, ba chiar i-au binecuvântat pe cei care au întocmit proiectul (semn că a fost făcut pe gustul şi asemănarea locatarilor care au depus plângeri) şi nu s-au arătat defel îngăduitori faţă de o altă oră de închidere a teraselor decât ora 23.00, proprietarii acestora din urmă au încercat o negociere cu Primăria. S-a propus ora 24.00 pentru închidere, în timpul săptămânii, şi ora 2.00, poate chiar 3.00, în week-end (mai exact vineri şi sâmbătă). Cu toate argumentele de rigoare, printre care numărul mare al celor care lucrează în zona de servicii şi care cu o astfel de reglementare vor rămâne fără joburi, migrarea arădenilor şi a veniturilor spre alte zone vecine Aradului (vezi deja cazul Timişorii şi, pe timp de vară, a Ghiorocului), diminuarea sumelor care sunt dirijate din baruri spre bugetul local.
Propunerea proprietarilor de baruri s-a dovedit a fi pe jumătate pe gustul consilierilor locali, cei în mâinile cărora vor sta atât afacerile proprietarilor de terase, cât şi liniştea celor care au decis să locuiască pe centru, dar care ar dori liniştea de prin cartiere.

Ora 24.00?

De ce pe jumătate? Pentru că aşa au stabilit deja consilierii locali ai Puterii. La dezbaterea publică au participat mai mulţi aleşi locali (încă o noutate), iar consilierii Puterii au făcut publică intenţia lor de a modifica propunerea de închiderea a teraselor. Geanina Pistru a precizat că va depune un amendament la proiectul de hotărâre prin care va propune ca ora de închidere a teraselor să fie 24.00. O soluţie de compromis, care nu e total nici pe gustul locatarilor, nici al proprietarilor de terase, ci undeva la mijloc între binele unora şi binele celorlalţi.
Jurnal arădean şi www.aradon.ro vă va prezenta mâine cele mai importante dintre propunerile făcute de participanţii la dezbatere, pe cele mai radicale dintre ele (a existat de pildă şi propunerea ca la prima abatere de la orarul de funcţionare al teraselor autorizaţia acesteia să fie retrasă), şi pe cele mai moderate dintre acestea, cu efectele lor indicate de cei care le-au lansat.

Decizia finală?

Decizia este, desigur, în mâinile consilierilor locali, asta e cert. Rămâne de văzut doar în favoarea cui vor înclina balanţa aceştia şi de cine vor avea grijă: de acei locuitori din centru care vor linişte de la orele 22.00 sau de acei proprietari de baruri şi restaurante şi a lor clienţi, care vor ca Aradul să să „bubuie” de viaţă şi noaptea. Până unde va merge primăria cu compromisul, cine sau ce stă în spatele acestei decizii de a reglementa pentru prima dată funcţionarea teraselor şi cum se va vedea Aradul după această lege locală, vom trăi şi vom vedea. În linişte, fiecare la casele lor, sau cu prietenii pe terase. Alegerea nu e a noastră, ci a celor pe care i-am votat.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor