Regal de teatru francofon

De Vasile Filip
Reactualizat la:
Tineri artiști francofoni FOTO: FAN
Tineri artiști francofoni FOTO: FAN
Festivalul Internațional de Teatru Tânăr Francofon AMIFRAN, la a XXII-a ediție.

ARAD. Cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Tânăr Francofon AMIFRAN va începe sâmbăta, 25 octombrie (de la ora 20.30), pe scena Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, cu spectacolul profesionist „Roji et Boji à bord!”.

La ediția din acest an – după cum ne-a informat astăzi, într-o conferință de presă, prof. Florin Didilescu, președintele Asociației „Amifran” – vor fi prezenți 250 de liceeni din România (Constanța, Slobozia, București, Târgu Jiu, Iași, Dej, Cluj Napoca, Huedin, Bistrița, Sighetu Marmației, Baia Mare și Arad) dar și din străinătate (Franța cu două trupe, Ungaria cu două trupe precum și câte o trupă din Serbia, Cehia, Austria, Canada și Rusia). Ei vor susține 23 de spectacole (piese de repertoriu, adaptări, creații originale) cu durata de 35-40 de minute eșalonate pe patru după-amieze și patru seri.

Ateliere cu…spectacol

Participanții la festival vor participa la nouă ore de atelier conduse de 15 animatori profesioniști francofoni și având diverse teme care îmbrățișează arta spectacolului teatral (mișcare scenică, improvizație, expresie corporală, pantomimă, cânt, scenografie, costume dar și un atelier de dansuri populare românești pentru invitații din străinătate. Acestea de vor materializa într-un spectacol în care cele 15 ateliere trec pe rând pe scenă pentru a arăta, în maxim 8 minute, un eșantion din specificul activităților desfășurate.

Dincolo de scenă

Vor fi organizate șapte sesiuni de dezbateri pe tema spectacolelor vizionate, adevarată școală a spectatorului, în care tinerii sunt îndemnați să se exprime critic în legătură cu prestațiile colegilor lor. De asemenea va avea loc un concurs de fotografie cu tema „Au-delà du rideau”, deschis tuturor participanților. Iar tradiționalul cotidian „Girouette de la nuit”, redactat de elevii de la Colegiul Național „Moise Nicoară”, și care se materializează în 5 numere distribuite gratuit, va fi oglinda festivalului.

Eugène Ionesco – 20

După Molière, Cocteau, Corneille, Hugo, Diderot, Beaumarchais, Beckett, Camus, Jarry, Anouilh, concursul-spectacol dedicat unui dramaturg francez îl va avea în centrul atenției, la această ediție, pe Eugène Ionesco și piesa sa „Rinocerii”. Alegerea nu este întâmplătoare: se împlinesc, anul acesta, 20 de ani de la plecarea dintre noi a marelui dramaturg de origine română.

Finanțatorii festivalului

Finanțatorii acestei ediții sunt: Primăria Arad, Consiliul Județean, Ministerul Tineretului și Sportului, Institutul Francez din România, Antena Regională a Organizației Internaționale a Francofoniei.

Donație de la Richelieu

La această ediție a Festivalului „Amifran” va fi prezent și vicepreședintele Clubului Richelieu de la Nimes, care va face o donație de 300 de cărți în limba franceză.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !