S-au supărat pe școală

De Monica Ardelean
Au lăsat băncile goale
Au lăsat băncile goale
Cele mai multe locuri libere sunt în liceele tehnologice care riscă să rămână fără elevi.

O nouă etapă de repartizare în licee și multe locuri libere în școlile arădene. Potrivit statisticii de pe site-ul admitere. edu.ro în județul Arad, după prima etapă au mai rămas neocupate 483 de locuri libere. Adică vreo 19 clase a câte 25 de elevi și doar 18 cadidați nerepartizați. În cel mai bun caz din cele 483 de locuri se vor mai ocupa 18 locuri. Vor mai rămâne sute de locuri libere care înseamnă ore în minus pentru profesori. O problemă care în fiecare an dă bătăi de cap directorilor de școli și celor de la resurse umane care sunt nevoiți să facă tot felul de artificii pentru a salva catedrele profesorilor.

Fără emoții pentru „teorie”

Situația este aceeași ca în fiecare an, majoritatea elevilor aleg liceele teoretice iar locurile în cele tehnologice rămân libere. După prima etapă se ocupă toate locurile în Colegiile Naționale și la profilele umaniste iar cei de la profilurile tehnice rămân cu clasele goale. Anul acesta cele mai multe locuri libere sunt la Colegiul Csiky Gergely, 45 de locuri, Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” (37 de locuri), Liceul Tehnologic „Francisc Neuman” 39 de locuri la cele trei specializări, la Colegiul Tehnic de Construcții și Protecția Mediului (28 locuri), Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară 24 de locuri sau Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan” cu 22 de locuri.

Minus cu 465 de elevi

Dacă facem un calcul simplu între numărul de locuri solicitat de școli – 3024- (număr care nu poate să depășească cu mult numărul de absolvenți) în cadrul planurilor de școlarizare și numărul de elevi care s-au înscris pentru admiterea în liceu -2559-, reiese un minus de 465 de elevi. Tot ce se poate ca o parte din absolvenții de clasa a VIII-a să fi renunțat la continuarea studiilor și atunci se poate vorbi de un abandon școlar. De altfel la trecerea din gimnaziu spre liceu se înregistrarează cea mai mare rată de abandon.

În primii 10

La nivel național suntem printre primele 10 județe în ceea ce privește numărul de locuri rămase libere după prima repartizare computerizată. Cele mai multe sunt în București, 1.430 locuri și cele mai puține la Covasna, 168 de locuri neocupate.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !