Sănătatea, doar pentru jumătate de ţară

De Alin Gherasim
4Comentarii
Sănătatea, doar pentru jumătate de ţară
ARAD. Guvernul a decis că numai jumătatea estică de ţară va avea la dispoziţie fonduri europene pentru sănătate.

Consiliul Judeţean Arad (CJA) a găzduit Caravana Fondurilor Europene, o campanie prin care Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest vrea să aducă la cunoştinţa autorităţilor publice noul Program Operaţional Regional 2014-2020, program în cadrul căruia sunt puse la bătaie sute de milioane de euro, bani europeni nerambursabili. Însă caravana de luni a produs şi ecouri negative. Primul care a tras semnalul de alarmă a fost Nicolae Ioţcu, preşedintele CJA: „Nu putem moderniza Spitalul Judeţean Arad pe bani europeni”. Ioţcu a precizat încă de luni că fondurile europene din noul program sunt foarte importante, mai ales că finanţarea de la bugetul de stat a scăzut simţitor în 2015. „Din păcate, discriminarea continuă şi prin intermediul programelor de finanţare”, a acuzat şeful CJA.

Spitale, doar în est

Programul Operaţional Regional a fost întocmit de către Ministerul Dezvoltării Regionale. Iar acest minister a decis direcţia de alocare a fondurilor europene. Şocant, regiunea de vest a ţării nu are nici măcar un spital regional, din punct de vedere al Guvernului. În programul întocmit de minister se arată faptul că singurele activităţi eligibile pe sectorul de Sănătate sunt ambulatoriile (lucrare aflată în desfăşurare la Spitalul Judeţean Arad), unităţile de primire urgenţe (lucrare aproape finalizată la unitatea noastră medicală) şi centre comunitare integrate socio-medicale. În ceea ce priveşte spitalele regionale, Guvernul nu ia nimic în considerare la vest de Cluj. În program scrie negru pe alb faptul că singurele spitale regionale care pot depune proiecte de finanţare, pe filiera Ministerului Sănătăţii, sunt cele din Iaşi, Craiova şi Cluj. Deci, de la Cluj încoace, nu mai există spital regional, din punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării Regionale. „Este grav, cu atât mai mult cu cât regiunea Vest este una din cele şase regiuni demonstrative europene interesate să-şi dezvolte politicile de clustere intraregionale şi să-şi consolideze reţelele de clustere create pentru creşterea competitivităţii şi dezvoltării IMM-urilor”, a spus Ioţcu. Din păcate, programul a fost deja aprobat şi la nivel de Uniune Europeană, aşa că şansele ca Aradul să „muşte” măcar un euro pentru dezvoltarea sistemului de sănătate sunt zero.

Vrea să ia atitudine

Preşedintele CJA a spus că nu se va da bătut şi va încerca să coalizeze judeţele din zona de Vest a ţării pentru a lua atitudine. „Voi contacta liderii judeţelor din Regiunea Vest pentru a lua o poziţie comună faţă de această situaţie”, a concluzionat Nicolae Ioţcu.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor