Se repară şi cealaltă jumătate a Palatului Cultural

De Alin Gherasim
14Comentarii
Se repară şi cealaltă jumătate a Palatului Cultural
© Noi lucrări programate la Palat FOTO: JA
Consiliul Judeţean vrea să schimbe învelitoarea şi la bucata de clădire care adăposteşte Muzeul Judeţean.

Palatul Cultural, situat în Piaţa George Enescu, adăposteşte două instituţii culturale de mare însemnătate, respectiv Filarmonica Arad şi Muzeul Judeţean Arad. Prima dintre ele se află în subordinea Primăriei, iar cea de a doua la Consiliul Judeţean Arad (CJA). Municipalitatea a demarat deja lucrări de schimbare a acoperişului clădirii pe partea Filarmonicii, iar acum a venit rândul celor de la CJA să facă următoarea mişcare. Pentru că fiecare dintre cele două unităţi administrative trebuie să îşi repare bucata ei. Aripa de clădire care adăposteşte Muzeul Judeţean a fost obiectul unui studiu care a vizat reparaţiile şi costul acestora.

Două soluţii

Studiul a scos la iveală două soluţii tehnice: una minimală şi una maximală. În soluţia minimală se propune refacerea învelitorii din ţiglă solz, jumătate recuperată de pe clădire şi jumătate ce ar trebui cumpărată. În soluţia maximală se vorbeşte despre refacerea integrală a învelitorii cu ţiglă nouă şi refacerea învelitorii din tablă de zinc la cele două turnuleţe. „Se propune soluția maximală datorită diferențelor mici de costuri între cele două soluții raportate la beneficiile realizării variantei maximale”, s-a arătat în studii.

Aşa că această soluţie a fost propusă aleşilor care au adoptat indicatorii tehnico-economici ai investiţiei. Despre ce bani este vorba? Potrivit estimărilor, va trebui plătită suma de 5,8 milioane de lei. Lucrările sunt prognozate a se desfăşura pe o perioadă de doi ani de zile, tot aşa urmând să fie plătite şi fondurile.

În primul an se estimează că va fi plătită suma de 3,2 milioane de lei, în timp ce în al doilea an restul de 2,6 milioane de lei, fondurile urmând să vină din bugetul propriu al CJA. Trebuie menţionat că, pentru moment, au fost aprobate doar studiile şi indicatorii tehnico-economici, urmând ca de abia in perioada urmatoare, în cel mai bun caz, să fie organizată o licitaţie pentru aceste lucrări. Ca atare, de abia prin 2018, în varianta cea mai optimistă, putem spera la un Palat Cultural renovat.14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor