Seceta loveşte direct în butucii de vie

De Monica Ardelean
2Comentarii
În așteptarea ploilor FOTO:V.O.
În așteptarea ploilor FOTO:V.O.
Canicula şi seceta au creat prăpăd în cele mai bune zone viticole din vestul ţării. Recolta de pe zeci de hectare a fost total compromisă.

Podgoria Aradului este cea mai cunoscută din vestul ţării, iar specialiştii spun că strugurii pentru cel mai bun vin se fac pe dealurile din zonă. Sunt peste 3.000 de ha de viță de vie din care, prin programul de restructurare – reconversie a plantaţiilor viticole, au fost replantate, în urmă cu 2 ani, cu viţă de vie cu soiuri pentru struguri de vin, aproape 2000 de ha. Pentru reconversie s-a achitat peste 25.500.000 euro, judeţul Arad fiind din acest punct de vedere printre primele 3 judeţe din România care au realizat această suprafaţă şi au atras această sumă din fonduri UE.

Recolte compromise

Canicula şi seceta prelungită au lovit, însă, tocmai în aceste zone. În cea mai cunoscută plantaţie de vie din zonă producţia de pe dealuri e total compromisă. Viticultorii care au plantaţii la baza dealurilor au avut, însă, ceva mai mult noroc, fiind mai feriţi de efectele condiţiilor meteo extreme din această vară. Viticultorii spun că dacă vremea va continua să fie aşa şi în anii viitori vor trebui să realizeze instalaţii de irigat prin picurare pe dealuri. „De 32 de ani lucrez în domeniu și niciodată nu am trăit acest dezastru. Parcele care sunt sus pe deal, unde solul este mai stâncos, sunt compromise total. La ora actuală peste 30% din suprafață e compromisă, dar avem parcele compromise 100%. În unele locuri ploaia nu mai ajută chiar dacă va veni în zilele următoare”, a declarat Geza Balla, viticultor. „E nevoie ca în următorii ani să avem un proiect pentru amenajarea unor instalații de irigare prin picurare, la fel cum există în multe țări europene” , a mai precizat renumitul viticultor.

Reclamă peste hotare

Vinurile produse în cea mai cunoscută fabrică de vinuri din Arad ajung atât în România, cât şi în multe țări ale Uniunii Europene, printre care Germania, Franța, Anglia, Ungaria ori Belgia, şi chiar în Asia, în special în China. Cele mai utilizate soiuri pentru vinuri albe sunt Fetească Regală, Muscat Ottonel, Riesling, Sauvignon, iar pentru vinurile roşii Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cadarcă Neagră, Burgund mare.



2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor